Φανταστείτε ανθρώπους να περπατούν, να προσπερνούν, να τρέχουν, να στέκονται αδιάφορα στους δρόμους της πόλης. Φανταστείτε επίσης καθετί που αντικρύζουν, που πέφτει στο οπτικό τους πεδίο να το φωτογραφίζουν… Κάπως έτσι μοιάζει και η φωτογραφική έκθεση που εγκαινιάζεται στις 13 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Ευνάρδου.

Φανταστείτε ανθρώπους να περπατούν, να προσπερνούν, να τρέχουν, να στέκονται αδιάφορα στους δρόμους της πόλης. Φανταστείτε επίσης καθετί που αντικρύζουν, που πέφτει στο οπτικό τους πεδίο να το φωτογραφίζουν… Κάπως έτσι μοιάζει και η φωτογραφική έκθεση που εγκαινιάζεται στις 13 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Ευνάρδου.


Ο Καρίμ, 30 ετών από το Ιράν λέει: «Τώρα οι γύρω σου είναι η οικογένειά σου» και αυτή την οικογένεια απαθανατίζει ο φωτογραφικός φακός. Η έκθεση City streets/Δρόμοι της πόλης είναι ένα μεγάλο οικογενειακό άλμπουμ με φωτογραφίες.


Δεκατέσσερις νέοι φωτογράφοι βγήκαν στους δρόμους της πόλης, επί δεκατέσσερις μήνες και ταξίδεψαν ανάμεσα στο χάος της Αθήνας. Στο δρόμο τους όμως συνάντησαν ανθρώπους, Έλληνες και αλλοδαπούς, και όλοι ήταν κάτοικοι αυτής της πόλης.


Κάτοικοι τόσοι πολλοί και τόσο διαφορετικοί μεταξύ τους, που διοχετεύουν στην Αθήνα μια πρωτόγνωρη ενέργεια. Οι μετανάστες έφεραν και κουβαλάνε μαζί τους τη δύναμη της δημιουργίας καινούργιων κόσμων που συνυπάρχουν και συνδιαλέγονται με τον παλιό.


Παράλληλα, μαθητές διαφορετικών εθνικοτήτων από δέκα σχολεία του Νομού Αττικής, κατέγραψαν στιγμές της δικής τους καθημερινότητας στις γειτονιές, στο σπίτι, στο σχολείο.


Οι περισσότεροι άνθρωποι που κινήθηκαν κατά τη διάρκεια του project στους δρόμους της Αθήνας, μπήκαν μέσα στις εικόνες των φωτογράφων και των μαθητών. Τα περαστικά τους βλέμματα αντίκρυσαν διαφορετικές προελεύσεις και κατευθύνσεις πάνω στην πόλη που ζουν.


Την επιλογή των φωτογραφιών της έκθεσης και του καταλόγου, τα φωτογραφικά εργαστήρια καθώς και την καλλιτεχνική διεύθυνση του προγράμματος τις υπογράφει ο φωτογράφος Νίκος Οικονομόπουλος. Την επιστημονική επιμέλεια είχε η ανθρωπολόγος Ναντίνα Χριστοπούλου, ενώ τα σχολικά φωτογραφικά εργαστήρια συντόνισε ο φωτογράφος Καμίλο Νόλλας.


Οι φωτογράφοι που συμμετέχουν στην έκθεση είναι οι: Εμμανουέλα Αργυροπούλου, Μαρία Βιδάλη, Βαγγέλης Γεώργας, Αχιλλέας Ζάβαλλης, Βανέσσα Ζωχιού, Ιωάννα Κατσαρού, Αναστασία Κουρμπέλα, Φώτης Ματσούκας, Μαρίνα Νικόλοβα, Χρύσα Ποσνακίδου, Γιάννης Σίμος, Χρήστος Στεφάνου, Ένρι Τσανάι, Νεμάτ Χασάν


Η έκθεση «City streets/Οι Δρόμοι της Πόλης» διοργανώνεται στο πλαίσιο ομώνυμου προγράμματος που αποτελεί πρωτοβουλία του British Council και του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής πολιτικής (Ι.ΜΕ.ΠΟ) και έχει στόχο να ενθαρρύνει τον ανοιχτό διαπολιτισμικό διάλογο και να ενισχύσει την έννοια της κοινωνικής συνοχής και τον σεβασμό του δικαιώματος στην διαφορά.


Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 13 Ιανουαρίου και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη και τις Βρυξέλλες.


Info
City Streets/Δρόμοι της πόλης
Εγκαίνια έκθεσης: Τρίτη 13 Νοεμβρίου, στις 20.00
Μέγαρο Εϋνάρδου, Αγίου Κωνσταντίνου 20 (δίπλα στο Εθνικό Θέατρο)
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη ως Κυριακή 10.00 με 14.00
Τρίτη ως Παρασκευή 18.00 με 20.00
Πληροφορίες στα 210 3234 267, 210 5221 420 (09.00 με 15.00)
210 5223 101 (ώρες λειτουργίας έκθεσης)