Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Ο Κάφκα συνομιλεί με την Γκουντρούν Ένσλιν, στο Θέατρο Πρόβα

Ο Κάφκα συνομιλεί με την Γκουντρούν Ένσλιν, στο Θέατρο Πρόβα

Η πειραματική σκηνή του θεάτρου Πρόβα θα φιλοξενήσει την παράσταση με τίτλο «Ο Κάφκα συνομιλεί με την Γκούντρουν ‘Ενσλιν» («Χωρίς Επιστροφή»)…

… που είναι βασισμένη σε κείμενα του Φραντς Κάφκα και της Κριστίνε Μπρύκνερ και θα κάνει πρεμιέρα τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012.


Στην Πειραματική Σκηνή του Θεάτρου «Πρόβα» θα παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά, από τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη, το έργο «Ο Κάφκα συνομιλεί με την Γκούντρουν ‘Ενσλιν», βασισμένο σε κείμενα του Φραντς Κάφκα και της Κριστίνε Μπρύκνερ,


Η ανηλεής μάχη των Νηστευτών με την πείνα και την δίψα μέσα σε κλουβιά, και ο απεγνωσμένος αγώνας (με έσχατο μέσο πάλης την απεργία πείνας) των ηγετών της R.A.F. (Ομάδα Μπάαντερ - Μάϊνχοφ) για να μην εκμηδενιστεί η προσωπικότητά τους μέσα στα Λευκά Κελλιά των φυλακών του Στάμχάϊμ, ήταν η αφορμή γι’ αυτήν την παράσταση - ντοκουμέντο, που είναι στηριγμένη και στο διήγημα του Φραντς Κάφκα «Ο καλλιτέχνης της πείνας» και σ’ ένα κείμενο της Κριστίνε Μπρύκνερ για την Γκούντρουν Ένσλιν, ηγετικό στέλεχος της R.A.F.

 

Πρόκειται για δύο συγκλονιστικές μαρτυρίες για την πάλη του ανθρώπου με τις ιδέες του, τα πάθη του και τη μοίρα του. Δύο συναρπαστικές δια-μαρτυρίες, που αποκαλύπτουν την άβυσσο της ψυχής του ανθρώπου και το τραγικό του μεγαλείο.
Ένας νηστευτής και μια τρομοκράτης, ερωτευμένοι μέχρι θανάτου με τις ιδέες τους, τολμούν να εναντιωθούν σε ΟΛΟΥΣ και σε ΟΛΑ. Και πληρώνουν με την ζωή τους το τίμημα της ανταρσίας τους. Δύο άνθρωποι που δεν τα «βρήκαν» με την ζωή και τον κόσμο, που επιμένουν να ΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ, να ΚΡΙΝΟΥΝ και να ΔΡΟΥΝ, όταν γύρω τους στοιβάζονται τα σκουπίδια του «πολιτισμού» της κατανάλωσης - της βίας και της εκμετάλλευσης. Δύο μάρτυρες, που δεν ανέχονται να τρώνε και να κοιμούνται καλά οι άνθρωποι, με ήσυχη την νεκρή συνείδησή τους, όταν ο κόσμος γύρω στάζει αίμα και τρόμο! Μια καταγγελία – σοκ για την βαρβαρότητα και την εξαθλίωση της κοινωνίας των ανθρώπων. Ένα θέαμα , που αποκαθαίρει από την λάσπη της τηλεοπτικής καθημερινότητας.


Σήμερα έχουμε όλοι στριμώξει τις ζωές μας μέσα σε «κελλιά» πάσης φύσεως «φυλακών», σαν τους ήρωες της παράστασης. Γι’ αυτό και η μαρτυρία τους μας αφορά ΟΛΟΥΣ. Γιατί όλοι μας «σωπαίνουμε αντί να κραυγάσουμε»! Ελάχιστοι έχουν το κουράγιο να φτάσουν στα άκρα.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σύνθεσησκηνοθεσία : Σωτήρης Τσόγκας
Απόδοση : Αντώνης Σαντοριναίος και Σωτήρης Τσόγκας
Μουσική : Νίκος Χαριζάνος – Πέτρος Φραγκίστας - Κώστας Μαντζώρος Εικαστική Επιμέλεια : Εύη Μητσοπούλου
Video art : Παναγιώτης Τσάγκας
Φωτισμοί: Αχιλλέας Κουτσούρης
Βοηθοί σκηνοθέτη : Εύη Μητσοπούλου, Ειρήνη Αντωνίου


ΠΑΙΖΟΥΝ

Αντώνης Ταμβακάς, Δανάη Καλαχώρα, Αντώνης Ζιώγας , Ειρήνη Αντωνίου.

Σχετικές ειδήσεις
Ο
31.01.2017 12:27
Το «Θέατρο Κνωσός» με το νέο έτος ξαφνιάζει ευχάριστα τους φίλους του πολιτισμού. Θέτει σε άμεση εφαρμογή, ένα πρωτότυπο, ρηξικέλευθο και ανατρεπτικό εγχείρημα, με στόχο να αναβαθμίσει τα πολιτισμικά δρώμενα της χώρας μας. Ο σκηνοθέτης Γιώργος Ρεμούνδος ιδρύει το «Θέατρο των Φτωχών» αποκλειστικά και μόνο για την παράσταση «Ο Πίθηκος», βασισμένη στο έργο του Φραντς Κάφκα «Αναφορά σε μια Ακαδημία» και σε άλλα έργα του, με τη συνεργασία του ηθοποιού Λάμπρου Τσάγκα και συνεργατών του «Θεάτρου Κνωσός».
Ο Πίθηκος του Κάφκα, του Κόλιν Τίβαν στο Από Μηχανής Θέατρο
28.09.2016 14:31
Στο Από Μηχανής Θέατρο παρουσιάζεται η παράσταση «Ο Πίθηκος του Κάφκα» του Κόλιν Τίβαν, σε σκηνοθεσία Άκι Βλουτή με τον Χάρη Αττώνη, από την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου και για 20 μόνο παραστάσεις.
Οι τρεις πρώτες παραστάσεις της νέας σεζόν στο Απο Μηχανής Θέατρο
22.06.2016 13:34
Η Εταιρεία Θεάτρου Συν Επί παρουσιάζει για την πρώτη θεατρική περίοδο στο Από Μηχανής Θέατρο τα έργα "Πάρτυ Γενεθλίων" του Χάρολντ Πίντερ, Ποιος φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ του Έντουαρντ Άλμπυ και "Ο Πίθηκος του Κάφκα" του Κόλιν Τίβαν, διασκευή από το μυθιστόρημα του Κάφκα "Αναφορά σε μια Ακαδημία" (1917).
Το Τέρας κι Εγώ του Σταμάτη Μαλέλη στο Θέατρο Αυλαία
31.05.2016 14:17
H παράσταση «Το Τέρας κι Εγώ» του Σταμάτη Μαλέλη, βασισμένη στο ομότιτλο συγκλονιστικό μπέστ σέλερ, παρουσιάζεται στο Θέατρο Αυλαία την Τρίτη 31 Μαΐου και Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016 από το Θέατρο Πρόβα σε διασκευή Σωτήρη Τσόγκα και Γιάννη Ζέρβα.
Τόποι Μνήμης – Ανοιχτή Πρόβα στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου
30.03.2016 11:22
Το Σάββατο 2 Απριλίου 2016 στις 5:30 μμ στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου παρουσιάζονται για μία μόνο παράσταση οι «Τόποι Μνήμης – Ανοιχτή Πρόβα», στα πλαίσια του Θεματικού Φεστιβάλ που οργανώνει η Πειραματική Σκηνή για τον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο, από την έναρξη του οποίου συμπληρώνονται φέτος 70 χρόνια.