Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Διαδρομές Τέχνης από την Καπλανών 5 στη Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας

Διαδρομές Τέχνης από την Καπλανών 5 στη Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας

Η αίθουσα τέχνης «Καπλανών 5» παρουσιάζει, στο πλαίσιο του αποκεντρωτικού χαρακτήρα που θέλει να προωθήσει, την έκθεση …

«Διαδρομές Τέχνης» στη Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας. Η έκθεση που θα εγκαινιαστεί το Σάββατο 29/9, στις 8 το βράδυ, θα διαρκέσει μέχρι τις 26 Οκτωβρίου 2012. 

Η κυρία Νίκη Βλασσιώτου – Παπαδάκη, διευθύντρια της Αίθουσας Τέχνης «Καπλανών 5» αναφέρει σχετικά:

 

Στο πλαίσιο του «εκτός Αιθούσης» εκθεσιακού προγράμματός μας, που αποτελεί την, παράλληλα με το εκθεσιακό μας Πρόγραμμα στους χώρους της Αίθουσάς μας στην Αθήνα, πολιτιστική αποκέντρωση που επιχειρούμε, με σκοπό τη διάδοση της τρέχουσας εικαστικής πραγματικότητας, και εκτός της γεωγραφικής περιοχής της Αθήνας,  εγκαινιάζουμε το Σάββατο 29/9, στις 8 το βράδυ, την Ομαδική Έκθεση Ζωγραφικής & Γλυπτικής, με τίτλο «Διαδρομές Τέχνης», της Αίθουσας Τέχνης «Καπλανών 5» στην Κεντρική Αίθουσα της Δημοτικής Πινακοθήκης Λαμίας «Αλέκος Κοντόπουλος» παρουσιάζοντας  μια  πληθώρα έργων Γλυπτικής και Ζωγραφικής.
Στην πρόσκλησή μας ανταποκρίθηκαν τριάντα πέντε (35) καλλιτέχνες , πολλοί από τους οποίους είναι Καθηγητές στις Σχολές Καλών Τεχνών Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων & Φλώρινας, χωρίς να σημαίνει πώς τα έργα των λοιπών καλλιτεχνών εξ αυτών που συμμετέχουν και που δεν ανήκουν στο προσωπικό των διδασκόντων, είναι λιγότερο σημαντικά. Αναφέρω τους συμμετέχοντες αλφαβητικά, περισσότερο για να κατανοήσει ο αναγνώστης πως μια βόλτα μέχρι τη Λαμία, θα τον αποζημίωνε πνευματικά και αισθητικά, καθώς θα έρθει σε επαφή με έργα των: Άγγελου Αντωνόπουλου, Ζαχαρία Αρβανίτη, Δημήτρη Αναστασίου, Δάφνης Αγγελίδου, Γιάννη Βαλαβανίδη, Γιώργου Γκολφίνου, Κώστα Δικέφαλου, Γιάννη Ζιώγα , Γιάννη Καστρίτση, Τίνας Καραγεώργη, Κάλλης Καστώρη, Δημήτρη Κρέτση, Τάκη Κοζόκου, Κυριάκου Μορταράκου, Πένυς Μονογιού, Ξενοφώντα Μπήτσικα, Χρόνη Μπότσογλου, Στέλιου Παναγιωτόπουλου, Θεόδωρου Παπαγιάννη , Σύνης Παπαγιάννη, Έκτωρα Παπαδάκη, Ζαχαρία Παπαντωνίου, Βασίλη Παπατσαρούχα, Φάνη Παρασκευουδάκη, Τριαντάφυλλου Πατρασκίδη, Νατάσσας Ραχωβίτσα, Αντώνη Σμυρνιού, Ευαγγελίας Σπηλιοπού-λου, Φωτεινής Στεφανίδη, Νικολέττας Τζάνε, Γιώργου  Τσακίρη, Πάνου Χαραλάμπους, Γιώργου Χαρβαλιά, Γιώργου Χουλιαρά &  Γιάννη Ψυχοπαίδη. Προτίμησα να αποφύγω να αναφερθώ σε ένα προς ένα, στα περίπου εκατό (100) ζωγραφικά έργα & γλυπτά της έκθεσης, λόγω του περιορισμένου εδώ χώρου, απομακρύνοντας παράλληλα τον κίνδυνο, μέσα από τα εξ ανάγκης γενικόλογα σχόλια που θα έκανα, μήπως αδικούσα την αυτονομία καθενός και την εικαστική τους ουσιαστική παρασημαντική, μιας και η έκθεση αυτή δεν υιοθετείται από κάποιο ενοποιητικό θεωρητικό σκεπτικό. Πρόκειται για έργα των συμμετεχόντων καλλιτεχνών, άλλοτε παλαιότερα φιλοτεχνημένα, άλλοτε –και κυρίως- καινούρια και πρωτοπαρουσιαζόμενα, αλλά όλα χαρακτηριστικά του ύφους και της «γραφής» των δημιουργών τους, η οποία εμπλουτίζεται και συνεχώς εξελίσσεται.  Ο θεατής αντικρίζει μικρότερα ή μεγαλύτερα σε μέγεθος έργα, αξιοποιούν και αναδεικνύουν το σύγχρονο παραστατικό ιδίωμα. Τα έργα συνδιαλέγονται εκθεσιακά μεταξύ τους, μέσα από το έντονο ενδιαφέρον που η συμπαράθεσή τους προκαλεί στον θεατή, προκειμένου ο ίδιος εν τέλει αυτενεργώντας να συμμετάσχει, καθώς αναζητεί την διαδραστική ή την κρυμμένη τους «φιλοσοφία», η οποία αφορά την ζωή και τους αναφυόμενους σχετικούς στοχασμούς.  Ο θεατής, δεν έχει λοιπόν παρά να επισκεφθεί τον χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λαμίας “Αλέκος Κοντόπουλος”, όπου μια μεγάλη και αξιόλογη από κάθε άποψη ομάδα καλλιτεχνών δίδει το παρόν της.Νίκη Βλασσιώτου – Παπαδάκη
διευθύντρια της Αίθουσας Τέχνης «Καπλανών 5»

 


 

Σχετικές ειδήσεις
22.12.2016 12:55
Η Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου παρουσιάζει την έκθεση "προσφορά - Ι", στην οποία παρουσιάζονται έργα τέχνης κορυφαίων εικαστικών δημιουργών, τα οποία έγιναν δωρεά προς τη Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου.
Εννέα Ρωσικές Ιστορίες: έκθεση από το ΚΜΣΤ στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα
19.10.2016 15:48
Γιορτάζοντας το έτος Ελλάδας-Ρωσίας 2016 η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα παρουσιάζει την περιοδική έκθεση του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης με τίτλο «Εννέα Ρώσικες Ιστορίες. Σύγχρονοι καλλιτέχνες από τις συλλογές του ΚΜΣΤ», η οποία θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου, ώρα 19:30. Η έκθεση φιλοξενείται στο πλαίσιο της δικτύωσης των τριών μουσείων της πόλης (Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα, Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας, Λαογραφικού-Ιστορικού Μουσείου Λάρισας), όπου για πρώτη φορά διοργανώνεται κοινό πλαίσιο δράσης. Με αφορμή τον εορτασμό του Έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2016 η δικτύωση αυτή την φορά θα αναδείξει τους κοινούς πολιτιστικούς δεσμούς του τόπου μας με τη Ρωσία.
Παιχνίδια του χρόνου: έκθεση της Βάλης Κολοτούρου στη Δημοτική Πινακοθήκη Π. Φαλήρου
23.06.2016 10:49
Ακριβώς μετά από έναν χρόνο από την μεγάλη αναδρομική έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, η Βάλη Κολοτούρου επιστρέφει στην Ελλάδα για μια νέα έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη Π. Φαλήρου, με τίτλο "Παιχνίδια του χρόνου", δομημένη σε τέσσερεις θεματικές ενότητες.
Marsyas Machine: έκθεση του Tim D’ Agostino στη Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα
13.04.2016 12:40
Στο πλαίσιο των συνεργασιών με σύγχρονους εικαστικούς από όλο τον κόσμο που ξεκίνησε τον Ιανουάριο, η Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα στο Ψυχικό παρουσιάζει τον Απρίλιο την ατομική έκθεση ζωγραφικής του Tim D’ Agostino, που ζει και δημιουργεί στη Νέα Υόρκη, με τίτλο Marsyas Machine.
Πέθανε η ιδρύτρια της Αίθουσας Τέχνης Αθηνών, Μαριλένα Λιακοπούλου
07.03.2016 11:27
Η Αίθουσα Τέχνης Αθηνών με μεγάλη της λύπη ανακοινώνει το θάνατο της μεγάλης κυρίας της τέχνης και ιδρύτριάς της Μαριλένας Λιακοπούλου.