Οι Εκδόσεις Μεταίχμιο παρουσιάζουν το νέο βιβλίο του γνωστού Νορβηγού συγγραφέα Jo Nesbo, που φέρει τον τίτλο «Ο χιονάνθρωπος»…

… και αποτελεί την τέταρτη περιπέτεια του επιθεωρητή Χάρι Χόλε.

Σύντομα θα πέσει το πρώτο χιόνι
Ένα αγοράκι ξυπνά και αναζητά τη μητέρα του. Όμως στο σπίτι δεν είναι κανείς και στον κήπο τους ανακαλύπτει έναν χιονάνθρωπο με το αγαπημένο φουλάρι της μητέρας του τυλιγμένο στον λαιμό του.

Και τότε θα ξανακάνει την εμφάνισή του
Καθώς ο Χάρι Χόλε και η ομάδα του ξεκινούν την έρευνά τους, ανακαλύπτουν έναν ανησυχητικό αριθμό γυναικών που έχουν χαθεί στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων.
Όταν διαπιστώνουν την εξαφάνιση και άλλης μιας γυναίκας, οι χειρότερες υποψίες του Χάρι Χόλε επιβεβαιώνονται: για πρώτη φορά στην καριέρα του θα πρέπει να αντιμετωπίσει έναν σίριαλ κίλερ που παίζει στην έδρα του.

14 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΑΝΤΙΤΥΠΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ – Η ΤΕΤΑΡΤΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗ ΧΑΡΙ ΧΟΛΕ

Τι έγραψε ο Τύπος:

Ο βασιλιάς της σκανδιναβικής αστυνομικής λογοτεχνίας.
Los Angeles Times
Αριστούργημα.
Der Spiegel
Ο χιονάνθρωπος είναι ένα βιβλίο τόσο απροσμέτρητο όσο το χιόνι, τόσο φωτεινό και άπιαστο όσο τα Κουαρτέτα εγχόρδων του Μπετόβεν. Μια πολύ έντονη λογοτεχνική εμπειρία.
James Ellroy, συγγραφέας

Ο χιονάνθρωπος του Jo Nesbo είναι ένα ανελέητο βιβλίο. Η τρομακτική μεταμόρφωση μιας αθώας παιδικής εικόνας σε φονικό σύμβολο στοίχειωσε τον ύπνο μου. Όλοι στο συγκρότημά μου έχουν εθιστεί στα βιβλία του Nesbo, αλλά εγώ φοβάμαι έστω και να ανοίξω το επόμενο βιβλίο του…
Patti Smith

Ο χιονάνθρωπος ανήκει στα βιβλία που τα καταβροχθίζεις με λαίμαργες μπουκιές αλλά σε συντροφεύουν για καιρό αφού τα τελειώσεις. Το μόνο που μας απομένει, αγαπητοί αναγνώστες, φανατικοί του Χάρι Χόλε, είναι να ικετέψουμε τον συγγραφέα: Κι άλλο, Nesbo, κι άλλο!
Fredriksstad Blad

Ο χιονάνθρωπος αποκαλύπτει ότι υπάρχει κάτι σάπιο στην κοινωνία της Νορβηγίας που ούτε το χιόνι δεν μπορεί να καλύψει.
Evening Standard

Η αφηγηματική δεινότητα συνδυάζεται με την οξύτητα της κοινωνικής κριτικής αναδεικνύοντάς τον στη μεγαλύτερη δύναμη της σκανδιναβικής λογοτεχνίας. […] Ο χιονάνθρωπος στοιχειώνει τον αναγνώστη δίνοντας νέα πνοή στην κατηγορία των αστυνομικών μυθιστορημάτων με σίριαλ κίλερ.
The Independent

Αριστοτεχνική πλοκή, στέρεοι χαρακτήρες, σεκάνς δράσης που εκτοξεύουν την αδρεναλίνη και διάφορα κοινωνικά ζητήματα που θίγονται στην πορεία συνιστούν ένα πραγματικά εξαιρετικό παράδειγμα βιβλίου που πατάει πάνω σε μια δοκιμασμένη συνταγή αλλά την απογειώνει.
The Guardian

Η αστυνομική λογοτεχνία στα καλύτερά της, με ολοκληρωμένους χαρακτήρες, δυσοίωνη ατμόσφαιρα και ένταση που ξεκινά από την πρώτη σελίδα και δεν χαλαρώνει παρά μόνο στην τελευταία.
The Times

Αν δεν γνωρίζετε τον Nesbo, μην το καθυστερείτε άλλο. Ξεκινήστε μ’ αυτό το βιβλίο.
USA Today

Η φήμη του Nesbo μέλλει να είναι αντίστοιχη με του Μουνχ ή του Ίψεν… Κι αν υπάρχει δικαιοσύνη, μια μέρα ο Χάρι Χόλε θα είναι τόσο επιτυχημένος όσο ο Χάρι Πότερ.
CNN

Βιογραφικά στοιχεία συγγραφέα:
Ο Jo Nesbο γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου 1960 στο Όσλο. Σπούδασε οικονομικά και εργάστηκε ως δημοσιογράφος. Το 1997 κυκλοφόρησε το πρώτο μυθιστόρημα με τίτλο The Bat Man, το οποίο ήταν και το πρώτο της σειράς με πρωταγωνιστή τον ντετέκτιβ Χάρι Χόλε. Διάσημος σήμερα όσο και ο καλτ ντετέκτιβ του, βλέπει τα βιβλία του να ξεπερνούν τα 14.000.000 αντίτυπα παγκοσμίως σε πωλήσεις και να εκδίδονται σε περισσότερες από 40 χώρες.

Είναι ο πιο επιτυχημένος συγγραφέας αστυνομικού στη Νορβηγία και κάτοχος ενός εντυπωσιακού ρεκόρ στη Μ. Βρετανία: τα βιβλία του έχουν ξεπεράσει σε πωλήσεις τα 717.000 αντίτυπα μέσα στο 2011, που σημαίνει ότι ένα βιβλίο του πουλιέται ανά 27 δευτερόλεπτα. Το ρεκόρ αυτό τον κατατάσσει στη δεύτερη θέση της λίστας των πιο ευπώλητων συγγραφέων στη Μ. Βρετανία.  Ο χιονάνθρωπος θα μεταφερθεί στον κινηματογράφο από τον Μάρτιν Σκορσέζε.

Έχει τιμηθεί με τα πιο έγκυρα βραβεία, όπως τα The Riverton Prize (1997), The Glass Key (1998), The Bookseller’s Prize (2000 και 2007), καθώς και με τις υψηλότερες διακρίσεις στη χώρα του. Το μυθιστόρημά του Νέμεσις ήταν υποψήφιο για το βραβείο Edgar Allan Poe (2010). Ζει μόνιμα στο Όσλο.

Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφορούν τα βιβλία του Jo Nesbo
Νέμεσις
Το αστέρι του διαβόλου
Ο λυτρωτής
Ο χιονάνθρωπος
Κυνηγοί κεφαλών
Η λεοπάρδαλη (άνοιξη 2013)
Ο φαντομάς (φθινόπωρο 2013)

ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΕΙΡΑ
Δόκτωρ Πορδαλός: Η περίφημη πορδαλόσκονη
Δόκτωρ Πορδαλός: Η μπανιέρα του χρόνου (άνοιξη 2013)

Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗ ΧΑΡΙ ΧΟΛΕ

Τα μυθιστορήματα του Jo Nesbo με πρωταγωνιστή τον Χάρι Χόλε διακρίνονται για τη σύνθετη και φιλόδοξη δομή τους, για τις συνεχείς ανατροπές, την έντονη δράση και τις απρόβλεπτες αποκαλύψεις, ενώ η αγωνιώδης αστυνομική πλοκή αντικατοπτρίζει τον παγκοσμιοποιημένο σύγχρονο κόσμο μας. Παρόλο που το Όσλο είναι το φόντο για όλες τις ιστορίες του Nesbo, η φύση των σύγχρονων εγκλημάτων υποχρεώνει τον Χάρι να αντιμετωπίσει προκλήσεις στις πιο μακρινές γωνιές του πλανήτη όπως η Αυστραλία και η Ταϊλάνδη, οι οποίες άλλωστε δίνουν και τον διεθνή τόνο στα βιβλία της σειράς.
Ωστόσο το κυριότερο στοιχείο για τη διεθνή επιτυχία της σειράς είναι ο πρωταγωνιστής, ο επιθεωρητής Χάρι Χόλε, ένας μοναδικός αν και απόλυτα πιστευτός χαρακτήρας. Καλτ φιγούρα ήδη από το πρώτο βιβλίο της σειράς, ο Χόλε είναι ένας αληθινός αντιήρωας. Ένας ανυπόφορος τύπος τον οποίο όμως δεν μπορείς να μην συμπαθήσεις. Σύμφωνα με τους ανωτέρους του, ο Χάρι είναι ο πιο ικανός επιθεωρητής της Αστυνομίας του Όσλο και ταυτόχρονα ο χειρότερος δημόσιος υπάλληλος.

Κατά περιόδους αλκοολικός, αντιδραστικός σε οποιαδήποτε μορφή εξουσίας, ο Χάρι περιπλανιέται στους δρόμους του Όσλο σαν μοναχικός καβαλάρης, απονέμοντας δικαιοσύνη κατά το δοκούν. Σε διάφορες φάσεις έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα από την υπηρεσία του, ενώ οι εργοδότες του τον θεωρούν πρόβλημα. Ωστόσο χαίρει βαθύτατης εκτίμησης από τους συναδέλφους του, αφού είναι ένας καλός μπάτσος του οποίου τα ηθικά κριτήρια και το αίσθημα δικαίου τον οδηγούν συχνά στη σωστή κατεύθυνση.  Στην προσωπική του ζωή όμως η «εσωτερική πυξίδα» του φαίνεται ότι έχει χαλάσει τελείως. Ο Χάρι βασανίζεται από την περίπλοκη σχέση του με τη Ρακέλ, μια ανύπαντρη μητέρα την οποία ερωτεύεται στο βιβλίο Ο κοκκινολαίμης. Η Ρακέλ μπαινοβγαίνει στη ζωή του καθώς την απομακρύνουν τόσο η εργασιομανία όσο και ο αλκοολισμός του Χάρι. Αυτός δεν μπορεί να ξεπεράσει αυτήν τη γυναίκα, η οποία έχει αποδειχτεί πως είναι ο έρωτας της ζωής του. Τα αισθήματα μάλλον είναι αμοιβαία, καθώς και η Ρακέλ επιστρέφει πάντα σ’ εκείνον, παρά τις απόπειρές του να κάνει άλλες σχέσεις. Μαζί δεν κάνουν και χώρια δεν μπορούν, δηλαδή. Ο Χάρι έχει επίσης χτίσει μια στενή σχέση με τον γιο της Ρακέλ τον Όλεγκ, για τον οποίο συνιστά πατρική φιγούρα. Όπως και η μικρή αδελφή του Χάρι, η Σις, ο Όλεγκ είναι η χαρά της ζωής και της ύπαρξης του Χάρι και υπάρχουν στιγμές που η ζωή του επιθεωρητή μοιάζει να αποκτά έναν συγκεκριμένο ρυθμό. Πολύ συχνά όμως το ουίσκι εισβάλλει και ανατρέπει τα πάντα.

Στα εννέα βιβλία που έχουν κυκλοφορήσει έως σήμερα (στα ελληνικά κυκλοφορούν μέχρι στιγμής τα πέντε), ο αναγνώστης μεταφέρεται στο λογοτεχνικό σύμπαν ενός συναρπαστικού χαρακτήρα. Όπως όλοι οι σπουδαίοι αστυνομικοί συγγραφείς, έτσι και ο Jo Nesbo συνδυάζει τη λεπτοδουλεμένη αστυνομική πλοκή με υψηλής τάσης σασπένς καθώς και με τη δημιουργία ενός σύνθετου χαρακτήρα που εγείρει μια σειρά από ηθικά ζητήματα. Έτσι λοιπόν τα αστυνομικά μυθιστορήματα του Nesbo διερευνούν ζητήματα προδοσίας, πίστης και εκδίκησης, προσφέροντας ψυχαγωγία υψηλής ποιότητας για τους λάτρεις του είδους και όχι μόνο.

ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ
ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ: Τζιμ Τόμσον, Ναμπόκοφ, Χεμινγουέι, Μπουκόφσκι, Ίψεν.
ΜΟΥΣΙΚΟΙ: Miles Davis, Elvis Costello, Bruce Springsteen, Neil Young, Tom Waits.
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ: Μπουένος Άιρες, νότια Ταϊλάνδη, Αυστραλία
ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ: Molde, Τότεναμ και πάντα η Βραζιλία.

Ο Jo Nesbo κυκλοφόρησε το 2008 το βιβλίο Κυνηγοί κεφαλών, ένα θρίλερ που δεν ανήκει στη σειρά Χάρι Χόλε. Την ίδια χρονιά με την έκδοση του βιβλίου ο Nesbo ίδρυσε το Ίδρυμα Χάρι Χόλε, το οποίο έχει ως στόχο τη μείωση του αναλφαβητισμού στον Τρίτο Κόσμο. Όλα τα έσοδα από τα δικαιώματα τόσο του βιβλίου όσο και της ταινίας (νορβηγικές εκδόσεις) διατέθηκαν για την ενίσχυση του έργου του Ιδρύματος.
Η ταινία προβλήθηκε στις ελληνικές αίθουσες τον Ιούλιο του 2012 από την ODEON και τη ROSEBUD.