Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Βασίλης Μπαλάσκας: Parthenon Rising, στη γκαλερί Kalfayan

Βασίλης Μπαλάσκας: Parthenon Rising, στη γκαλερί Kalfayan

Η Kalfayan Galleries θα φιλοξενήσει την έκθεση του Βασίλη Μπαλάσκα (Bill Balaskas) με τίτλο «Parthenon rising»…

… στις 2 Οκτωβρίου-10 Νοεμβρίου 2012.


Την Τρίτη, 2 Οκτωβρίου 2012, 20.00 έως 22.00, εγκαινιάζεται στην Kalfayan Galleries, Χάρητος 11, Κολωνάκι, Αθήνα, η ατομική έκθεση του Βασίλη Μπαλάσκα (Bill Balaskas), με τον τίτλο ‘Parthenon Rising’.


Η έκθεση της Αθήνας πραγματοποιείται μετά την πρόσφατη ομιλία του καλλιτέχνη στην TATE Liverpool και την παρουσίαση του έργου του στο Berwick Film & Media Arts Festival και στην έκθεση ‘World Event Young Artists’ στο Nottingham. Στην τελευταία, ο Μπαλάσκας συμμετείχε ως εκπρόσωπος του Ηνωμένου Βασιλείου στα πλαίσια της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας του Λονδίνου.


Στην πρώτη του ατομική έκθεση στην Αθήνα (έχει προηγηθεί η έκθεση του καλλιτέχνη το 2011 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης στα πλαίσια της 3ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης), ο Βασίλης Μπαλάσκας συνεχίζει την ενασχόλησή του με την «υπονόμευση» εικόνων του σύγχρονου οπτικού πολιτισμού, μέσω εικαστικών έργων τα οποία, άμεσα ή έμμεσα, τοποθετούνται απέναντι στην παγκόσμια οικονομική κρίση και τη φύση του καπιταλιστικού συστήματος.


Πυρήνας της έκθεσης στην Kalfayan Galleries αποτελεί η νέα in–situ εγκατάσταση “Architecture of Good and Evil”, στην οποία ο Μπαλάσκας διερευνά τα πολιτισμικά αίτια της σύγχρονης κοινωνικο-οικονομικής κρίσης. Το έργο αποτελείται από ένα αναποδογυρισμένο αντίγραφο ιωνικού κίονα και 172 έργα σε χαρτί. Ο καλλιτέχνης έχει επιλέξει να επέμβει πάνω σε σελίδες που προέρχονται από το σημαντικό βιβλίο του A. W. Lawrence "Greek Architecture" (1957) και οι οποίες εικονίζουν αρχιτεκτονικά σχέδια αρχαιοελληνικών μνημείων. Επιχρωματίζοντας ένα τμήμα του σχεδίου κάθε φορά με μπλε χρώμα, ο Μπαλάσκας θέτει εύστοχα ερωτήματα σχετικά αφενός με την πολυσημία των συμβόλων και αφετέρου με το ρόλο που διαδραματίζει στη διαμόρφωση της εθνικής πολιτισμικής συνείδησης η μονοσήμαντη πολλές φορές αντιμετώπισή τους.


Μία άλλη διάσταση αυτής της προβληματικής θέτει το video “Parthenon Rising”, έργο με το οποίο ο καλλιτέχνης επιλέχθηκε φέτος ως υποψήφιος για το διεθνές βραβείο ALICE και απέσπασε τιμητική διάκριση (‘People’s Voice Award’). Έχοντας κινηματογραφηθεί τη μοναδική νύχτα κάθε χρόνου κατά την οποία η Ακρόπολη είναι επισκέψιμη, το έργο προβάλλει μία εικόνα του Παρθενώνα λιγότερο οικεία στο ευρύ κοινό. Η απότομη εναλλαγή του φωτός ακροβατεί ανάμεσα στο ωραίο και το βίαιο, καθιστώντας το έργο του Μπαλάσκα ένα πολυεπίπεδο σχόλιο πάνω στη σχέση θεατή-θεάματος. 


Βιογραφικά στοιχεία Βασίλη Μπαλάσκα:
Ο Βασίλης Μπαλάσκας (Bill Balaskas) γεννήθηκε το 1983 στη Θεσσαλονίκη, όπου σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες. Το 2005, εγκαταστάθηκε στη Μεγάλη Βρετανία. Έχει σπουδάσει Καλές Τέχνες στη Σχολή Πειραματικού Κινηματογράφου του Maidstone και στο Royal College of Art, στο Λονδίνο, όπου και εκπονεί αυτή την περίοδο τη διδακτορική του διατριβή. Το έργο του έχει παρουσιαστεί διεθνώς, στα πλαίσια περισσότερων από 60 ατομικών και ομαδικών εκθέσεων, όπως για παράδειγμα στο British Film Institute (Λονδίνο), το Musée des Abattoirs (Τουλούζη), το A Foundation (Λίβερπουλ), τη Sketch Gallery (Λονδίνο), την Εθνική Πινακοθήκη της Ινδονησίας (Τζακάρτα), τη BolteLang Gallery (Ζυρίχη), το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Θεσσαλονίκη), το Εβραϊκό Μουσείο του Λονδίνου, την 3η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης, το Μάριμπορ – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2012 και την Πολιτιστική Ολυμπιάδα – Λονδίνο 2012. Έχει βραβευτεί ως συγγραφέας από το Βρετανικό Συμβούλιο και ως σεναριογράφος από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Houston. Επίσης, ο Μπαλάσκας είναι guest editor του σημαντικότερου ακαδημαϊκού περιοδικού παγκοσμίως στον τομέα των ηλεκτρονικών τεχνών, του Leonardo Electronic Almanac (The MIT Press). Το 2012 το Global Board of Contemporary Art τον ανακήρυξε υποψήφιο για το βραβείο ALICE (διακρίθηκε με το ‘People’s Voice Award’). Ο Βασίλης Μπαλάσκας εκπροσωπείται από τις Kalfayan Galleries (Αθήνα – Θεσσαλονίκη).

Σχετικές ειδήσεις
The Future is Nostalgic, έκθεση του Raed Yassin στις Kalfayan Galleries
16.01.2017 16:26
Οι Kalfayan Galleries παρουσιάζουν στην γκαλερί της Αθήνας την τρίτη ατομική έκθεση του Λιβανέζου καλλιτέχνη Raed Yassin με τίτλο ‘The Future is Nolstagic’. Τα εγκαίνια της έκθεσης, παρουσία του καλλιτέχνη, θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2017, 19.00 – 21.00.
Paros, έκθεση της Martha Jungwirth στις Kalfayan Galleries
06.12.2016 17:19
Οι Kalfayan Galleries σε συνεργασία με την Galerie Krinzinger (Βιέννη) παρουσιάζουν την ατομική έκθεση της διεθνούς φήμης εικαστικού Martha Jungwirth με έργα από τη σειρά ‘Paros’ (2015) τα οποία εμπνεύστηκε και δημιούργησε στο ομώνυμο ελληνικό νησί. Η έκθεση αποτελεί ιδέα της Antonia Rahofer.
Time: έκθεση του Πάνου Τσαγκάρη στις Kalfayan Galleries
29.09.2016 13:43
Οι Kalfayan Galleries παρουσιάζουν την ατομική έκθεση του Έλληνα εικαστικού με έδρα τη Νέα Υόρκη, Πάνου Τσαγκάρη με τίτλο ‘TIME’. Την έκθεση επιμελείται η Μαρία Νικολακοπούλου. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016, 19.00 – 21.00.
Remains of a Summer Bliss: Έκθεση του Βασίλη Μπαλάσκα στις Kalfayan Galleries
15.07.2016 17:03
Οι Kalfayan Galleries παρουσιάζουν την ατομική έκθεση του Έλληνα εικαστικού με έδρα το Λονδίνο, Βασίλη Μπαλάσκα (Bill Balaskas), με τίτλο ‘Remains of a Summer Bliss’ από την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016.
Typo: έκθεση της Νίνας Παπακωνσταντίνου στις Kalfayan Galleries
08.04.2016 17:10
Οι Kalfayan Galleries παρουσιάζουν την ατομική έκθεση της εικαστικού Νίνας Παπακωνσταντίνου με τίτλο “Typo”. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη, 21 Απριλίου 2016, 20.00 – 22.00.