Η New Star φέρνει στις κινηματογραφικές αίθουσες την ταινία του Οζγκάν Αλπέρ που φέρει τον τίτλο «Autumn», δηλαδή «Φθινόπωρο» και…

… η πρώτη της προβολή έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012.

«ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ» – AUTUMNΤουρκία – 2008 – 99′ –  Έγχρωμη

Μια θαρραλέα Τούρκικη ταινία με θέμα  το θάνατο, την αγάπη, την πολιτική
Μία από τις καλύτερες και  πιο σχολαστικές ταινίες τέχνης
Ένα επιτυχημένο ξεκίνημα για τον νεαρό, ταλαντούχο Τούρκο σκηνοθέτη

ΣύνοψηΟ Γιουσούφ, έχοντας εκτίσει φυλάκιση δέκα ετών, αποφυλακίζεται για λόγους υγείας. Είχε συλληφθεί στα 22 του χρόνια όντας φοιτητής για πολιτικούς λόγους (συμμετείχε σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που είχαν εξελιχθεί σε ταραχές). Μετά την αποφυλάκισή του και μη έχοντας τι άλλο να κάνει, αποφασίζει να επιστρέψει στο χωριό του στη Μαύρη Θάλασσα. Εκεί τον υποδέχεται μόνο η ηλικιωμένη και άρρωστη μητέρα του. Ο πατέρας του πέθανε όταν ο Γιουσούφ βρισκόταν στη φυλακή, ενώ η αδελφή του έχει παντρευτεί και βρίσκεται πλέον σε μεγάλη πόλη. Στο χωριό ζούν πλέον μόνο γέροι λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης και ο μόνος άνθρωπος με τον οποίον ο Γιουσούφ κάνει παρέα είναι ο παιδικός του φίλος Μιχαήλ. Καθώς σταδιακά ο χειμώνας αντικαθιστά το φθινόπωρο, ο Γιουσούφ θα γνωρίσει την Έκα, μια κοπέλα από τη Γεωργία που έχει περάσει τα σύνορα για να κερδίσει χρήματα ως πόρνη, ώστε να συντηρήσει την μητέρα και την μικρή κόρη της που βρίσκονται πίσω. Ούτε η χρονική στιγμή, ούτε οι συνθήκες ευνοούν αυτούς τους δύο ανθρώπους που ανήκουν σε διαφορετικούς κόσμους. Κι όμως, η αγάπη γίνεται μια τελευταία, απεγνωσμένη προσπάθεια για να αδράξουν τη ζωή και να ξεφύγουν από τη μοναξιά… Η ταινία μοιάζει σε κάποια της σημεία με ντοκιμαντέρ, παρουσιάζοντας την πολιτικοκοινωνική κατάσταση στην Τουρκία των 90ς, εκθέτοντας με ειρωνεία την σκληρή πραγματικότητα της περιόδου, κάτι σπάνιο για τουρκική ταινία.
Το «AUTUMN» έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή φεστιβάλ όπως της Μπανγκόγκ, του Λοκάρνο και του Τορόντο αποσπώντας πολύ καλές κριτικές. Είναι εμφανής η επιρροή του Ν. Μ. Τσεϊλάν (κορυφαίου σύγχρονου Τούρκου σκηνοθέτη) στην ταινία αυτή του Αλπέρ. Οι χαρακτήρες είναι κοινωνικοί παρίες, τα πλάνα μαγευτικά και επιβλητικά, ενώ οι διάλογοι λιτοί.

Σκηνοθεσία: Οζγκάν Αλπέρ.                                                                                                 
Σενάριο: Οζγκάν Αλπέρ.                                                                                                  
Πρωταγωνιστούν: Ονούρ Σαϊλακ, Μέγκι Κομπαλάτζε, Σερκάν Κεσκίν.
Σενάριο: Ozcan Alper
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Feza Caldiran
Καλλιτεχνικός Διευθυντής:Canan Cayir
Κοστούμια: Υasemin Τaşkin
Μουσική: Μuhammed Μokhtary , Εbrahim Μokhtary

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
• 2008: Βραβεία ‘ καλύτερης ταινίας’ , ‘καλύτερης κριτικής’, ‘καλύτερου δεύτερου γυναικείου ρόλου’  στο 15ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ στα Άδανα, Tουρκία.
• 2008: Βραβείο ‘NETPAC’ στο Ευρασιατικό Διεθνές Φεστιβάλ της Αττάλειας.
• 2008: Βραβείο  ‘C.I.C.A.E’. στο Διεθνές Φεστιβάλ του Λοκάρνο
• 2008: Βραβείο “Silver Prometheus” στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Τιφλίδας.
• 2008: Βραβείο μουσικής επένδυσης στο Πρώτο Ευρωπαϊκό Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Premiers Plans Angers, Γαλλία.
• 2008: Βραβεία ‘Ασημένιας Χήνας’ και ‘Κριτικής’ στο Φεστιβάλ on Wheels, Τουρκία.
• 2008: Παγκόσμιο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ, Καναδάς.
• Βραβεία ‘καλύτερης ταινίας’, ‘καλύτερου σεναρίου’, καλύτερης σκηνοθεσίας’, ‘καλύτερης φωτογραφίας’, ‘καλύτερου ηθοποιού’ (Ονούρ Σαιλάκ) από Τουρκική Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου (SIYAD) , Τουρκία.

• 2009: Βραβείο ‘καλύτερης ταινίας’ στο Διεθνές Φεστιβάλ Άγκυρας.
• 2009: Βραβείο ‘καλύτερου σκηνοθέτη’ στο Διεθνές Φεστιβάλ Άγκυρας.
• 2009: Βραβείο ‘καλύτερου σκηνοθέτη’ στο Διεθνές Φεστιβάλ Σόφιας
• 2009: Βραβείο “FIPRESCI  Prize” στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Γιερεβάν.
• 2009: Βραβείο “Ειδικό βραβείο κριτικής” για τη καλύτερη ταινία στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Γιερεβάν.
• 2009: Βραβείο ‘πρώτης καλύτερης ταινίας’ στο 2ο Φεστιβάλ βραβείων Yeşilçam Awards.
• 2009: Υποψηφιότητα για την “Ευρωπαϊκή ανακάλυψη της χρονιάς” στο Ευρωπαϊκό Κινηματογραφικό Φεστιβάλ βραβείων.

ÖZCAN ALPER
Ανήκει στην ελπιδοφόρα νέα γενιά του τούρκικου κινηματογράφου. Γεννήθηκε το 1975, στην μικρή πόλη Αρτβίν της βορειοανατολικής Τουρκίας. Τελείωσε το σχολείο το 1992 και σχεδόν αμέσως εισήχθη στο πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, όπου σπούδασε φυσική. Όσο διαρκούσαν οι σπουδές του, ανακάλυψε πως περισσότερο από την φυσική και την ακαδημαϊκή καριέρα τον ενδιέφεραν οι τέχνες και η πολιτική δράση. Σχεδόν με το τέλος των σπουδών του (1996) άρχισε να ενδιαφέρεται έντονα για τον κινηματογράφο και άρχισε να εργάζεται σε διάφορες εναλλακτικές κινηματογραφικές ομάδες. Από το 1997 άρχισε να εργάζεται ως βοηθός σκηνοθέτη αλλά και στην διεύθυνση παραγωγής σε διάφορες κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές. Μετά το 1999 η ενασχόλησή του με την σκηνοθεσία θα αρχίσει να γίνεται πιο συστηματική και ήδη επαγγελματική, σκηνοθετώντας τηλεοπτικά σίριαλ. Η πρώτη του σκηνοθετική δουλειά στον κινηματογράφο είναι η μικρού μήκους ταινία «Grandmother» το 2001, η οποία βραβεύτηκε σε κάποια φεστιβάλ. Πρόκειται για την πρώτη ταινία στον κόσμο στην γλώσσα Hemsin (διάλεκτος της βορειοανατολικής Τουρκίας).
Οι επόμενες δουλειές του ήσαν δύο μικρού μήκους ντοκιμαντέρ, το «Voyage in time with a scientist» το 2002 και το «Rhapsody and Melancholy in Tokai city» το 2005. Το 2008 γύρισε την πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους, το «Autumn», που υποστηρίχθηκε από το τουρκικό υπουργείο πολιτισμού και συμμετείχε σε αρκετά διεθνή φεστιβάλ, αποσπώντας πολύ καλές κριτικές.Εκτός από την σκηνοθεσία, ο Αλπέρ γράφει περιστασιακά και κριτικές κινηματογράφου στο περιοδικό Yeni Film.
                                           

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ
1) Grandmother  (2001) – 30’ (μ.μ.)
2) Voyage in the Time with a scientist  (2002) – 60’ (Ντοκ.)
3) Rhapsody and Melancholy in Tokai City  (2005) – 25’ (μ.μ. – Ντοκ.)
4) Autumn (Sonbahar)  (2008)

ΟΝΟΥΡ  ΣΑΪΛΑΚ Ο Αρίφ Ονούρ Σαϊλάκ (πλήρες όνομα) γεννήθηκε στην Άγκυρα το 1977, αλλά μεγάλωσε στο Κουσάντασι της επαρχίας Αϊντίν. Πριν ανακαλύψει την αγάπη του για το θέατρο, σπούδασε φυσικές επιστήμες στο πανεπιστήμιο METU. Διέκοψε τις εκεί σπουδές του ξαφνικά και πήγε στην Άγκυρα για να σπουδάσει πολιτικές επιστήμες. Κάποια μέρα εκεί είδε μια αφίσα της θεατρικής ομάδας του πανεπιστημίου και αποφάσισε να συμμετάσχει ερασιτεχνικά ως ηθοποιός εκεί. Το θέατρο έγινε πάθος γι’ αυτόν, έτσι εγκατέλειψε ξανά τις σπουδές του και έδωσε εξετάσεις σε δραματική σχολή (Bilkent University), οι οποίες ήσαν επιτυχημένες. Έπαιξε σε αρκετές παραστάσεις μέχρι την αποφοίτησή του, το 2006. Από το 2003 ως το 2007 ήταν στη διανομή αρκετών σειρών της τηλεόρασης, οπότε και έγινε αρκετά δημοφιλής στο κοινό. Παράλληλα υπήρξε και θεατρικός σκηνοθέτης στην Άγκυρα. Επειδή είναι επίσης και καλός μουσικός, έχει γράψει μουσική επένδυση για θεατρικά έργα. Ο πρωταγωνιστικός ρόλος που είχε στην ταίνία του Οζγκάν Αλπέρ «Autumn» το 2008 του χάρισε δύο βραβεία ερμηνείας σε φεστιβάλ.

ΜΕΓΚΙ ΚΟΜΠΑΛΑΤΖΕ
Είναι μια νέα, ταλαντούχα και πολύ γλυκιά ηθοποιός από τη Γεωργία. Γενίθηκε το 1992 στο Μπατούμι, όπου και έζησε μέχρι το 1998. Το 2003, μετά το τέλος της βασικής της εκπαίδευσης, πήγε στην πρωτεύουσα της Γεωργίας Τιφλίδα και σπούδασε θέατρο και κινηματογράφο στο πανεπιστήμιο Tiblisi Shota Rustaveli State University. Κατά την διάρκεια των σπουδών της πήρε μέρος σε παραστάσεις του πανεπιστημίου (έπαιξε σε έργα του Άντον Τσέχωφ, του Τένεσι Ουίλιαμς, του Άρθουρ Μίλερ, κ.α.). Παράλληλα με τις θεατρικές της ενασχολήσεις έπαιζε και σε τηλεοπτικές σαπουνόπερες, κυρίως για βιοποριστικούς λόγους. Όταν τελείωσε τις σπουδές της το 2007, γύρισε στο Μπατούμι, όπου και προσελήφθη ως ηθοποιός στο θέατρο της πόλης Ilia Chavchavatze, παίζοντας σε πολλές παραστάσεις. Σε μια από αυτές την πρόσεξε ο Τούρκος σκηνοθέτης Οζγκάν Αλπέρ, ο οποίος της πρόσφερε τον βασικό γυναικείο ρόλο της ταινίας του «Autumn». Αυτή είναι και η πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση της νεαρής ηθοποιού. Ελπίζουμε ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες.