Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016

Βίκυ Τσαλαματά: Έκθεση στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης

Βίκυ Τσαλαματά: Έκθεση στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης

Το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης ανοίγει το πρόγραμμα των εικαστικών εκδηλώσεων του φθινοπώρου με
 

την έκθεση - παρουσίαση του βιβλίου «Η ΠΟΛΗ» της Βίκυς Τσαλαματά, στο πλαίσιο του Athens Print Festival 2012. Πρόκειται για έργα ιστορικής μνήμης και φαντασίας, με την συνύπαρξη παραδοσιακών και σύγχρονων μέσων χαρακτικής.


Στον εκθεσιακό χώρο του iset παρουσιάζονται τα έργα που περιλαμβάνονται στο livre d’ artiste· ένα συλλεκτικό βιβλίο σε λίγα αντίτυπα.


 

Η ΠΟΛΗ της Τσαλαματά ανήκει στην ενότητα «Ουτοπικές πόλεις» όπου ο μύθος συναντά το πραγματικό και το πραγματικό διαπλέει τον μύθο.

 


«… Η συνάντησή μου με τις «Αόρατες Πόλεις» του Ίταλο Καλβίνο ήταν αποκαλυπτική. Εικόνες από τις πόλεις του Καλβίνο αναδύονται, επιλεκτικά με τις αντίστοιχες ‘Ουτοπικές Πόλεις’  που επί χρόνια είναι αντικείμενο εικαστικής αναζήτησης και έρευνας καινοτόμων μεθόδων πλαστικής διατύπωσης» γράφει η Βίκυ Τσαλαματά. Ενώ η Ειρήνη Οράτη, σε κείμενό της, υπογραμμίζει «…το ενδιαφέρον της Τσαλαματά για τα ‘Τοπία των πόλεων’ την οδηγεί αδιάκοπα σε νέες αποκαλύψεις και καθώς προστίθεται ο πολλαπλός τρόπος αποτύπωσης με σύγχρονες τεχνικές, αποκαλύπτονται διαφορετικές δομές που μεταμορφώνουν σχέδιο, όγκους, επίπεδα…».

 


Αυτό το θέμα των ΠΟΛΕΩΝ που την απασχολεί χρόνια, κάνει ιδιαίτερο τον πολυδιάστατο εικαστικό λόγο της Βίκυ Τσαλαματά.


H Βίκυ Τσαλαματά γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια, διευθύντρια του Β’ Εργαστηρίου Χαρακτικής και διευθύντρια του τομέα Χαρακτικής, στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Έχει παρουσιάσει το έργο της σε είκοσι τέσσερεις ατομικέs εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε Γκαλερί , Μουσεία, Πινακοθήκες, Πανεπιστήμια και Διεθνείς Μπιενάλε-Τριενάλε. Έχει ενενήντα εννέα διεθνείς συμμετοχές, στις σημαντικότερες Διεθνείς Mπιενάλε Χαρακτικής ανά τον κόσμο, στην Ευρώπη, Ασία, Αφρική και Η.Π.Α.
 

Σχετικές ειδήσεις
Η πόλη: έκθεση της Βίκυς Τσαλαματά στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών
24.03.2016 11:10
Το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών εγκαινιάζει την Τετάρτη 30 Μαρτίου στις 19.00 την ατομική έκθεση της χαράκτριας Βίκυς Τσαλαματά, «Η Πόλη», σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Λήδας Καζαντζάκη.
Απαξία/Αξία/Υπεραξία - Μεταξύ «έργου» και «τέχνης»: έκθεση στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης
18.03.2016 14:41
Το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης-iset εγκαινιάζει την Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2016 την έκθεση Απαξία/Αξία/Υπεραξία. Μεταξύ «έργου» και «τέχνης». Η επιμέλεια της έκθεσης, καθώς και το κείμενο της παράλληλης έκδοσης, είναι μια πρόταση της ιστορικού τέχνης Χάρις Κανελλοπούλου.
Massage the History: ομαδική έκθεση στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης
11.01.2016 14:21
Το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης εγκαινιάζει την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016 την ομαδική έκθεση Massage the History - Iστορικό τεκμήριο & καλλιτεχνική πρακτική.
Έκθεση Σύγχρονης Ελληνικής Χαρακτικής στο Λαύριο
30.10.2015 11:56
Η Ένωση Ελλήνων Χαρακτών (ΕΕΧ), συμμετέχοντας στον εορτασμό των 150 χρόνων του Νεότερου Λαυρίου και στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της ΙΣΤ΄ Επιστημονικής Συνάντησης Νοτιοανατολικής Αττικής*, εκθέτει έργα της Σύγχρονης Ελληνικής Χαρακτικής στο Λαύριο.
Flying over the Αbyss – Η Υπέρβαση της Άβυσσος: έκθεση από τον ΝΕΟΝ στο  Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
26.10.2015 14:47
H έκθεση του ΝΕΟΝ «Flying over the abyss – Η Υπέρβαση της Άβυσσος» ταξιδεύει από το Ρέθυμνο και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, τμήμα του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, από τις 7 Νοεμβρίου 2015.