Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Βίκυ Τσαλαματά: Έκθεση στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης

Βίκυ Τσαλαματά: Έκθεση στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης

Το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης ανοίγει το πρόγραμμα των εικαστικών εκδηλώσεων του φθινοπώρου με
 

την έκθεση - παρουσίαση του βιβλίου «Η ΠΟΛΗ» της Βίκυς Τσαλαματά, στο πλαίσιο του Athens Print Festival 2012. Πρόκειται για έργα ιστορικής μνήμης και φαντασίας, με την συνύπαρξη παραδοσιακών και σύγχρονων μέσων χαρακτικής.


Στον εκθεσιακό χώρο του iset παρουσιάζονται τα έργα που περιλαμβάνονται στο livre d’ artiste· ένα συλλεκτικό βιβλίο σε λίγα αντίτυπα.


 

Η ΠΟΛΗ της Τσαλαματά ανήκει στην ενότητα «Ουτοπικές πόλεις» όπου ο μύθος συναντά το πραγματικό και το πραγματικό διαπλέει τον μύθο.

 


«… Η συνάντησή μου με τις «Αόρατες Πόλεις» του Ίταλο Καλβίνο ήταν αποκαλυπτική. Εικόνες από τις πόλεις του Καλβίνο αναδύονται, επιλεκτικά με τις αντίστοιχες ‘Ουτοπικές Πόλεις’  που επί χρόνια είναι αντικείμενο εικαστικής αναζήτησης και έρευνας καινοτόμων μεθόδων πλαστικής διατύπωσης» γράφει η Βίκυ Τσαλαματά. Ενώ η Ειρήνη Οράτη, σε κείμενό της, υπογραμμίζει «…το ενδιαφέρον της Τσαλαματά για τα ‘Τοπία των πόλεων’ την οδηγεί αδιάκοπα σε νέες αποκαλύψεις και καθώς προστίθεται ο πολλαπλός τρόπος αποτύπωσης με σύγχρονες τεχνικές, αποκαλύπτονται διαφορετικές δομές που μεταμορφώνουν σχέδιο, όγκους, επίπεδα…».

 


Αυτό το θέμα των ΠΟΛΕΩΝ που την απασχολεί χρόνια, κάνει ιδιαίτερο τον πολυδιάστατο εικαστικό λόγο της Βίκυ Τσαλαματά.


H Βίκυ Τσαλαματά γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια, διευθύντρια του Β’ Εργαστηρίου Χαρακτικής και διευθύντρια του τομέα Χαρακτικής, στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Έχει παρουσιάσει το έργο της σε είκοσι τέσσερεις ατομικέs εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε Γκαλερί , Μουσεία, Πινακοθήκες, Πανεπιστήμια και Διεθνείς Μπιενάλε-Τριενάλε. Έχει ενενήντα εννέα διεθνείς συμμετοχές, στις σημαντικότερες Διεθνείς Mπιενάλε Χαρακτικής ανά τον κόσμο, στην Ευρώπη, Ασία, Αφρική και Η.Π.Α.
 

Σχετικές ειδήσεις
Συμμετοχή του ΚΜΣΤ στην έκθεση «Genii Loci. Ελληνική Τέχνη από το 1930 έως σήμερα»
01.12.2016 16:47
Διπλή παρουσία για το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης αυτές τις μέρες στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας. Αφορμή αποτελούν τόσο η μεγάλη έκθεση-πανόραμα της σύγχρονης ελληνικής τέχνης με τίτλο «Genii Loci. Ελληνική Τέχνη από το 1930 έως σήμερα» που εγκαινιάζεται στις 30 Νοεμβρίου στο Κρατικό Μουσείο Manege στη ρωσική μεγαλούπολη, αλλά και η ομιλία της διευθύντριας του ΚΜΣΤ Μαρίας Τσαντσάνογλου στο 5ο Διεθνές Πολιτιστικό Φόρουμ την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου.
03.11.2016 11:08
Tην Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016 εγκαινιάζεται στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης έκθεση χαρακτικής με τίτλο "Χαρακτικές συνομιλίες. Οι νέοι Έλληνες χαράκτες απέναντι στους Έλληνες χαράκτες του παρελθόντος", όπου συμμετέχουν νέοι χαράκτες του Τομέα Χαρακτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.
Η πόλη: έκθεση της Βίκυς Τσαλαματά στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών
24.03.2016 11:10
Το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών εγκαινιάζει την Τετάρτη 30 Μαρτίου στις 19.00 την ατομική έκθεση της χαράκτριας Βίκυς Τσαλαματά, «Η Πόλη», σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Λήδας Καζαντζάκη.
Enigami: έκθεση των Ανδρέα Βούσουρα, Αντώνη Παπαδόπουλου, Νίκου Σεπετζόγλου στο ΚΜΣΤ
22.03.2016 16:50
Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης την έκθεση των εικαστικών Ανδρέα Βούσουρα, Αντώνη Παπαδόπουλου και Νίκου Σεπετζόγλου, με τίτλο Enigami.
Απαξία/Αξία/Υπεραξία - Μεταξύ «έργου» και «τέχνης»: έκθεση στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης
18.03.2016 14:41
Το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης-iset εγκαινιάζει την Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2016 την έκθεση Απαξία/Αξία/Υπεραξία. Μεταξύ «έργου» και «τέχνης». Η επιμέλεια της έκθεσης, καθώς και το κείμενο της παράλληλης έκδοσης, είναι μια πρόταση της ιστορικού τέχνης Χάρις Κανελλοπούλου.