Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης και η Ένωση Ελλήνων Χαρακτών διοργανώνουν την έκθεση με τίτλο «Πλάνο Β», που θα διαρκέσει…

… από τη 1 έως και τις 27 Οκτωβρίου 2012, στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Χαρακτικής Αθηνών και θα στεγαστεί στο Μέγαρο Εϋνάρδου.

Στην έκθεση, που είναι αφιερωμένη στη μνήμη της χαράκτριας Τόνιας Νικολαΐδη, παρουσιάζονται στο ισόγειο του κτιρίου έργα 43 καλλιτεχνών, μελών της Ένωσης Χαρακτών. Ο γενικός τίτλος του φεστιβάλ, αλλά και της παρούσας έκθεσης, είναι Plan B. Ένας τίτλος που συνδέει, από τη μια, τις εκδηλώσεις με τη σημερινή πραγματικότητα της ματαίωσης σχεδίων και ονείρων και της ανάγκης για ένα νέο όραμα ανόρθωσης της κοινωνίας, και, από την άλλη, ορίζει κάποιες κατευθύνσεις σχετικές με τη διαδικασία της καλλιτεχνικής πράξης.

Στον δεύτερο όροφο του κτιρίου φιλοξενείται μία ακόμη ενδιαφέρουσα έκθεση, με τίτλο (Α)ορατές πόλεις – τίτλο που ταιριάζει με το περιεχόμενό της. Πρόκειται για την παρουσίαση ενός καλλιτεχνικού βιβλίου (livre d’artistes) φιλοτεχνημένου στο χέρι, που αποτελείται από δεκαεπτά επιλεγμένα χαρακτικά έργα μιας ομάδας σπουδαστριών και σπουδαστών του Εργαστηρίου Χαρακτικής στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με την επίβλεψη του καθηγητή Μανόλη Γιανναδάκη.

Παράλληλα, την Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012 εγκαινιάζεται στο βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, Αμερικής 13, η έκθεση του  Μάρκου Ζαβιτζιάνου «Χαρακτικά», στις 8.00 μ.μ. Ο Μάρκος Ζαβιτσιάνος θεωρείται ένας από τους πρωτεργάτες της νεοελληνικής  χαρακτικής. Τα έργα της έκθεσης προέρχονται από τις Συλλογές του ΜΙΕΤ, της Αlpha Bank και του Ανδρέα Δεληβοριά.