Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Συναυλία Δανέζικου συγκροτήματος στη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη

Συναυλία Δανέζικου συγκροτήματος στη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη

Η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη παρουσιάζει τη συναυλία του δανέζικου συγκροτήματος «Psalmodie», που

κινείται, στο μεταίχμιο μεταξύ ύμνων και παραδοσιακής μουσικής, την Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012. Η είσοδος στη συναυλία είναι ελεύθερη.Το μουσικό σχήμα Psalmodie ιδρύθηκε το 2010 και τα μέλη του προέρχονται από τη Δανία και τη Νορβηγία. Η κύρια επιδίωξη του γκρουπ είναι να διερευνήσουν τα όρια αλλά και τη σύνδεση μεταξύ της παραδοσιακής και της εκκλησιαστικής μουσικής. Μετά από πρόσκληση του Ινστιτούτου της Δανίας στην Ελλάδα, οι Psalmodie θα εμφανιστούν στις 2 Οκτωβρίου στις 12.00, θα εμφανιστούν στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη».


Κατά τη διάρκεια της συναυλίας, οι Psalmodie θα αφηγούνται τις ιστορίες πίσω από τους ύμνους και θα μας μιλήσουν για τη Νορβηγική παραδοσιακή μουσική και τις ομοιότητες που έχει με τη Βυζαντινή και την Οθωμανική μουσική, ειδικά στο ζήτημα των μικροτόνων. Μετά το τέλος της συναυλίας θα υπάρχει χρόνος για ερωτήσεις και συζήτηση. 

Λίγα λόγια για τη μουσική τους

Στην ιστορία της εκκλησίας, υπήρχε συχνά μια τεταμένη ατμόσφαιρα όσον αφορά το τι θεωρείτο κατάλληλο από την πλευρά της τέχνης για να χρησιμοποιείται στη χριστιανική λατρεία. Αυτή η κατάσταση αφορούσε κυρίως τις καλές τέχνες. Ήταν όμως συχνό φαινόμενο, η λαϊκή μουσική, οι δημοφιλείς μελωδίες και η χορευτική μουσική να θεωρούνται διαβολικές και παγανιστικές. Αυτή η στάση άλλαξε τον 16o αιώνα, όταν συντελέσθηκε η Μεταρρύθμιση στη Βόρεια Ευρώπη. Ο Μαρτίνος Λούθηρος διεμήνυσε ότι η μουσική είναι το δεύτερο σημαντικότερο ζήτημα μετά τη θεολογία και έγινε πολύ θερμός υποστηρικτής της άποψης ότι η εκκλησία θα πρέπει να χρησιμοποιεί τη μουσική των καθημερινών ανθρώπων στους ύμνους που έγραφε εκείνος καθώς και άλλοι σύγχρονοί του. Όπως χαρακτηριστικά έλεγε: «γιατί θα πρέπει ο διάβολος να έχει για τον εαυτό του όλες τις ωραίες μελωδίες;».  Παρόλο όμως το γεγονός ότι αυτή η αλλαγή άνοιξε την πόρτα της Λουθηρανικής εκκλησίας στη μουσική των ανθρώπων της εποχής, υπήρχε βαθιά ριζωμένη στην κοινωνία η υποτίμηση για την λαϊκή χορευτική μουσική. Κατά τη διάρκεια της εποχής του Ευσεβισμού (18ος – 19ος αιώνας) στη Νορβηγία, οι εκκλησιαστικές αρχές και οι πιστοί αντέδρασαν δυναμικά εναντίον της λαϊκής μουσικής και των εθίμων. Μάλιστα έφτασαν στο σημείο να καίνε δημοσίως τα Hardingfele, τα παραδοσιακά Νορβηγικά βιολιά.

Οι Psalmodie επιδιώκουν να συνδέσουν την εκκλησιαστική με τη παραδοσιακή μουσική. Στο ορθόδοξο δόγμα ο όρος psalmodia χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει την εκκλησιαστική μουσική ή τους θρησκευτικούς ύμνους. Αρχικά, ο όρος psalmos σήμαινε «τραγούδι σε έγχορδο όργανο». Οι Psalmodie προσπαθούν να συνδυάσουν αυτές τις δύο έννοιες. Στη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη», οι μουσικοί θα παίξουν ύμνους των N.F.S. Grundtvig, Thomas Kingo και Bernt Støylen από τα Δανέζικα και Νορβηγικά υμνολόγια, καθώς και παραδοσιακές μελωδίες από τη Νορβηγία και τη Σουηδία.. Για τη διευκόλυνση των ακροατών θα υπάρχουν μεταφράσεις των ύμνων στα αγγλικά. Οι μελωδίες και τα τραγούδια έχουν μεταγραφεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το συγκρότημα και περιλαμβάνουν: φωνητικά μέρη, βιολί , τσέλο , κιθάρα, μπουζούκι, κλαρινέτο και κρουστά. Επίσης, έχουν υιοθετηθεί ήχοι παραδοσιακής μουσικής διαφόρων ειδών που προέρχονται από τις Σκανδιναβικές παραδοσιακές μελωδίες μέχρι και τους Λατινοαμερικάνικους ρυθμούς και φτάνουν μέχρι τη μουσική της Ανατολής.


Οι Psalmodie αποτελούνται από τους:

Ingeborg Thisted Højlund – φωνητικά
Sofie Mortvedt – βιολί και Νορβηγικό βιολί (Hardingfele)
Uffe Holmsgaard Eriksen – κιθάρα, μπουζούκι και κλαρινέτο
Cecilie Schmidt Dam – βιολοντσέλο
Christian Joen - κρουστά
 

Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο της Δανίας στην Ελλάδα
photo by Anders Ladegaard
 

Σχετικές ειδήσεις
Η Μουσική Βιβλιοθήκη στις Μουσικές Συλλογές του Europeana Sounds
21.07.2016 10:10
Αυτό το μήνα η αρχική σελίδα των Μουσικών Συλλογών της Europeana είναι αφιερωμένη στη Μουσική Βιβλιοθήκη "Λίλιαν Βουδούρη".
Νότες και λέξεις για μικρούς και μεγάλους στη Μουσική Βιβλιοθήκη
16.06.2016 15:42
Την Τρίτη 21 Ιουνίου, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής, η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών υποδέχεται μικρούς και μεγάλους σε μια μουσικοχορευτική εκδήλωση-δρώμενο που θα εξελίσσεται στους χώρους της,
Οι Μουσικοί συσχετισμοί του Άρη Γραικούση ταξιδεύουν στην Ελλάδα
25.05.2016 14:47
Ο πιανίστας Άρης Γραικούσης μετά την μεγάλη επιτυχία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Σύλλογος οι φίλοι της μουσικής - μεγάλη βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη», παρουσιάζει το ρεσιτάλ «Μουσικοί Συσχετισμοί» σε επιλεγμένους προορισμούς ανά την Ελλάδα για την καλοκαιρινή περίοδο 2016.
Sette Donne Dell' Opera: Ρεσιτάλ όπερας στη Μουσική Βιβλιοθήκη
13.05.2016 12:37
Στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης «ΛΙΛΙΑΝ ΒΟΥΔΟΥΡΗ» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών θα πραγματοποιηθεί ρεσιτάλ όπερας από τη σοπράνο Χριστίνα Τσιμπρή και τον πιανίστα Γιάννη Τσανακαλιώτη.
Ο Έρωτας στα χρόνια της Οπερέτας: Το Trio Lirico στη Μουσική Βιβλιοθήκη
23.02.2016 13:58
Ο πολιτιστικός φορέας «ΛΙΤΡΙΒΙ – Κοιν.Σ.ΕΠ.» σας προσκαλεί να ταξιδέψετε μαζί του στη μουσική παράσταση με τίτλο «Ο Έρωτας στα χρόνια της Οπερέτας» την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016, στις 20:30, στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη».