Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Χαρίτων Μπεκιάρης - Empathy: Έκθεση στη gallery Genesis

Χαρίτων Μπεκιάρης - Empathy: Έκθεση στη gallery Genesis

Η gallery genesis παρουσιάζει την έκθεση “Empathy” (ενσυναίσθηση) του Χαρίτωνα Μπεκιάρη η οποία θα εγκαινιαστεί την

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012


 
Επιμέλεια έκθεσης: ΙΡΙΣ ΚΡΗΤΙΚΟΥ 

Ενσυναίσθηση


 
«Πιστεύω ότι η πράξη της ανάγνωσης εμποτίζει τον αναγνώστη με μια ευαισθησία για τον έξωθεν κόσμο την οποία συχνά οι άνθρωποι που δεν διαβάζουν στερούνται. Ξέρω ότι αυτό μοιάζει αντιφατικό: στο κάτω κάτω, η ανάγνωση αποτελεί μια τόσο μοναχική, εσωστρεφή πράξη που μοιάζει να αντιπροσωπεύει μια απόσυρση από την καθημερινότητα. Αλλά η ανάγνωση, και ειδικότερα η ανάγνωση της λογοτεχνίας, μας ενθαρρύνει να ατενίσουμε τον κόσμο με νέους και προκλητικούς τρόπους...Μας επιτρέπει να κατοικήσουμε τη συνείδηση κάποιου άλλου, γεγονός που αποτελεί προάγγελο της ενσυναίσθησης,- και η ενσυναίσθηση είναι, για μένα, ένα από τα φέροντα σημάδια ενός επαρκούς ανθρώπινου όντος.»

 
John Connolly, The Book of Lost Things

 

 
«Στην πρώτη ατομική του έκθεση με τίτλο empathy [ενσυναίσθηση],  ο Χαρίτων Μπεκιάρης επικαλείται ταυτόχρονα τα αγαπημένα του βιβλία επιστημονικής φαντασίας και τον Αριστοτέλη, συλλέγει επίμονα υγρές ανάσες ζώων και φτερουγίσματα ψαριών, αποβιβάζεται στο νησί του Πρόσπερου και επιβιώνει ολομόναχος στο νησί του Ροβινσώνα Κρούσου, με όχημα το αραχνοΰφαντο σύμπαν που εγκαθίσταται στα χαρτιά του. Δράττοντας την αληθινή ευκαιρία που μόνη η ζωγραφική δεινότητα δίνει στο σχέδιο (μελάνι και γκουάς), ξεδιπλώνει τη φαντασία του συναρμολογώντας νεοκλασικές ιστορίες αγάπης και νεογοτθικές ιστορίες τρόμου, συμπλέκοντας αλληγορίες, παρομοιώσεις και μεταφυσικά συμβάντα.

Πέρα από το συναρπαστικά σκοτεινό φαντασιακό, αυτό που θα απομείνει ανεξίτηλα ορατό στο βλέμμα θεατή είναι η βαθιά αυτοβιογραφική διάθεση του καλλιτέχνη».

 
Ίρις Κρητικού

Σεπτέμβριος 2012
 

Σχετικές ειδήσεις
Κωνσταντινούπολη: έκθεση του Ανδρέα Γεωργιάδη στη gallery genesis
05.12.2016 17:29
Η gallery genesis παρουσιάζει την ατομική έκθεση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη με τίτλο “Κωνσταντινούπολη”, σε επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού.
Νοματαίοι: Έκθεση γλυπτικής της Ελένης Ζευγαρίδου στην gallery genesis
12.09.2016 15:57
Η gallery genesis παρουσιάζει την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016 την πρώτη έκθεση της νέας εκθεσιακής χρονιάς 2016 – 2017, της Ελένης Ζευγαρίδου με τίτλο «Νοματαίοι».
Η σημασία τού να είσαι ζώο: ομαδική έκθεση στη gallery genesis
05.05.2016 10:15
Την Πέμπτη 12 Μαΐου 2016, στις 20.00 εγκαινιάζεται στη gallery genesis η έκθεση «Η σημασία τού να είσαι ζώο», σε επιμέλεια Μαρίας Γιαγιάννου. Αφορμή για την έκθεση αποτελεί το ομώνυμο δοκίμιο της επιμελήτριας στο βιβλίο «Μεταμοντέρνο Σώμα» (συλλογικό, Γαβριηλίδης 2016) όπου μελετά το φαινόμενο της θηριανθρωπίας στις εικαστικές τέχνες.
Carpets 2: έκθεση του Βασίλη Καρακατσάνη στη gallery genesis
29.03.2016 10:19
Η gallery genesis παρουσιάζει την έκθεση του Βασίλη Καρακατσάνη, με τίτλο Carpets 2.
Taken in Mirror: έκθεση του Νίκου Γαβαλλά στη gallery genesis
03.03.2016 15:12
Η gallery genesis παρουσιάζει την έκθεση του Νίκου Γαβαλλά με τίτλο “Taken in Mirror”.