Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Η αυλή των θαυμάτων του Ιάκωβου Καμπανέλλη, στο Θέατρο Πέτρας

Η αυλή των θαυμάτων του Ιάκωβου Καμπανέλλη, στο Θέατρο Πέτρας

Η Θεατρική Ομάδα «Αναγέννησις» Ακράτας, θα παρουσιάσει το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη με τίτλο «Η αυλή των θαυμάτων» στο Θέατρο Πέτρας

... την Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012.


Μια παράσταση που έχει ξεσηκώσει το κοινό με την περιοδεία της  στην Πελοπόννησο κι έχει προκαλέσει διθυραμβικά σχόλια στον Αθηναϊκό τύπο πριν να παρουσιαστεί στην Αθήνα, μια  παράσταση που έχει ήδη δημιουργήσει φανατικό κοινό, θα παρουσιαστεί στις 1 Οκτωβρίου στο Θέατρο Πέτρας στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πετρούπολης για μία και μοναδική παράσταση.
 

Πρόκειται για την πρόσφατη συνεργασία του καταξιωμένου σκηνοθέτη Κώστα Ν. Φαρμασώνη με μια Θεατρική Ομάδα με βαρειά κληρονομιά. Η Ομάδα είναι η «Αναγέννηση» Ακράτας, που ιδρύθηκε πριν… 120 χρόνια, για να ανεβάσει τη θρυλική «Γκόλφω» του ντόπιου συγγραφέα Περεσιάδη.


«Η Αυλή των θαυμάτων» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, παρουσιάστηκε πρώτη φορά το 1957 από το Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν.


Μέσα σε μια «κυκλική»  Αυλή, που αντιστοιχεί στο αλώνι της Γκόλφως, αλλά και στην κυκλική σκηνή των αρχαίων  μας θεάτρων, παίζεται η ζωή των λαϊκών, καθημερινών ανθρώπων της Ελλάδας, που αναζητούν το βηματισμό τους μέσα σ’ έναν κόσμο που αλλάζει ερήμην τους.Το αίτημα για ένα δωμάτιο που θα στεγάσει την ψευδαίσθηση της ελπίδας, για  ένα μεροκάματο που θα παρηγορήσει  την αξιοπρέπεια, οδηγεί στον οραματισμό αλλοδαπών παραδείσων. Οι τοίχοι της Αυλής είναι διάφανοι και μεις βλέπουμε το φαντασιακό σύμπαν του προικισμένου Νεοέλληνα να εξωκείλει σε εξωπραγματικό παραλήρημα μπροστά στα τραγελαφικά κοινωνικοπολιτικά δεδομένα που βιώνει. Και αυτό το παραλήρημα χαρίζει στην παράσταση τις αναγκαίες εύθυμες νότες της.


Η σκηνοθεσία , χωρίς να αποστεγνώσει ούτε στιγμή το μεγάλο αυτό έργο από  τα αρώματα της εποχής του, κατορθώνει με υπόγειες διαδρομές να αναδεικνύει  το διαχρονικό φαινόμενο του εγκλωβισμένου παιδιού της Ελλάδας, που άλλα μπορεί- άλλα θέλει- και άλλα κάνει. Η παράσταση, έτσι, κατορθώνει να μιλάει για το χθες και οι θεατές να καταλαβαίνουν το σήμερα. Και αυτό είναι που δημιουργεί στο κοινό αυτή τη συγκίνηση και τη γοητεία. Και αυτό είναι που οδηγεί, στο τέλος, στη λύτρωση.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Σκηνοθεσία: Κώστας Ν. Φαρμασώνης
Σκηνικά: Τζωρτζίνα Κωστοπούλου
Κοστούμια: Πέννυ Παπαγεωργοπούλου
Μουσική Επιμέλεια: Κώστας Ν. Φαρμασώνης
Φωτισμοί: Μάριος Κουτσουρέλης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Παναγής Παναγόπουλος
 

Παίζουν με τη σειρά που εμφανίζονται:
Ειρήνη Μιχαλάκη, Κατερίνα Μέτσιου, Μανώλης Τσαγκάς, Νίκος Γραβάνης, Νίκη Σταυροπούλου, Μαρία Αγγελακοπούλου, Μαρία Λεντζάκη, Σωτήρης Καζαντζίδης, Πάνος Βασιλόπουλος, Μάρη Παπαγεωργοπούλου, Σπήλιος Ζιδρόπουλος, Μηνάς Ντεβές, Κώστας Αυλωνίτης, Νίκος Αναστασόπουλος, Μηνάς Ντεβές, Σπύρος Ασημακόπουλος, Ανδρέας Σακελλαρίου
 

Σχετικές ειδήσεις
«Σιλωάμ»: Δύο άπαικτα έργα του Καμπανέλλη σε πρώτη παρουσίαση στο Θέατρο Τζένη Καρέζη
11.10.2016 12:59
Δύο συνταρακτικά έργα του Ιάκωβου Καμπανέλλη, «Ο Κρυφός Ήλιος» (1952) και «Σιλωάμ» (1951), από τα πρώτα θεατρικά έργα του συγγραφέα, με νωπές μνήμες, παραστάσεις και βιώματα από τον εγκλεισμό του στο χιτλερικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Mauthausen, θα ανέβουν για πρώτη φορά στη σκηνή, από τις 18 Οκτωβρίου 2016, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στο Θέατρο Τζένη Καρέζη.
 Αυτός και το πανταλόνι του, του Ιάκωβου Καμπανέλλη για 2η χρονιά στον Πολυχώρο Underground
02.09.2016 12:50
Στον Πολυχώρο Underground παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά λόγω επιτυχίας, η παράσταση «ΑΥΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΝΤΑΛΟΝΙ ΤΟΥ» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, με τον Κώστα Αρζόγλου, σε σκηνοθεσία Βάνας Πεφάνη από την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου και κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή.
Ένας πανηγυρικός και ένας επικήδειος, του Ιάκωβου Καμπανέλλη στο 3ο Φεστιβάλ Ερμηνείες στην Ερμιονίδα
19.08.2016 10:16
Το 3ο Φεστιβάλ Ερμηνείες στην Ερμιονίδα παρουσιάζει το Σάββατο 20 Αυγούστου 2016 το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, Ένας πανηγυρικός και ένα επικήδειος, με τον Βασίλη Βλάχο.
Δύο άπαιχτα έργα του Καμπανέλλη σε πρώτη παρουσίαση στο Θέατρο Τζένη Καρέζη
27.07.2016 16:01
Δύο συνταρακτικά έργα του Ιάκωβου Καμπανέλλη, «Ο Κρυφός Ήλιος» (1952) και «Σιλωάμ» (1951), θα ανέβουν για πρώτη φορά στη σκηνή, από τον ερχόμενο Οκτώβριο 2016, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο Θέατρο Τζένη Καρέζη.
Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια, του Ιάκωβου Καμπανέλλη συνεχίζεται με επιτυχία στην Ακαδημία Πλάτωνος
09.03.2016 11:42
Λόγω της μεγάλης προσέλευσης, οι παραστάσεις του έργου "Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια" του Ιάκωβου Καμπανέλλη, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λάλου, συνεχίζονται στο Θέατρο Ακαδημία Πλάτωνος, με έναν σπουδαίο θίασο νέων ηθοποιών, από 9 Μαρτίου έως 21 Απριλίου.