Το Ινστιτούτο Θερβάντες παρουσιάζει τη διάλεξη του Φερνάντο Ροδρίγκεθ Λαφουέντε με θέμα «Από τη λογοτεχνία στον κινηματογράφο: ένα ταξίδι με επιστροφή»

την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012.

Θα γίνει επίσης και προβολή της ταινίας «Κωπηλατώντας στον άνεμο».


Περισσότερες πληροφορίες

Με την συνδιοργάνωση της Πρεσβείας της Ισπανίας και του Ινστιτούτου Θερβάντες, την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου και ώρα 19.00 θα πραγματοποιηθεί στο Ινστιτούτο Θερβάντες η διάλεξη «Από τη λογοτεχνία στον κινηματογράφο, ένα ταξίδι με επιστροφή» από τον ισπανό καθηγητή και κριτικό λογοτεχνίας και κινηματογράφου Φερνάντο Ροντρίγκεθ Λαφουέντε.

Πολλά έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο με καλλίτερη ή χειρότερη τύχη. Αυτή ακριβώς η σχέση μεταξύ κινηματογράφου και λογοτεχνίας είναι το θέμα της διάλεξης του Φερνάντο Ροδρίγκεθ Λαφουέντε, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα προσκεκλημένος της Ισπανικής Πρεσβείας και του 18ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθηνών «Νύχτες Πρεμιέρας COSMOTE» 2012 ως μέλος της κριτικής επιτροπής του τμήματος «Μουσική & Φιλμ».

Ο Φερνάντο Ροδρίγκεθ Λαφουέντε (Μαδρίτη, 1955) είναι Δρ. Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κομπλουτένσε της Μαδρίτης, στο οποίο έχει επίσης διδάξει ισπανοαμερικανική λογοτεχνία, θεωρία της λογοτεχνίας και συγκριτική λογοτεχνία, ενώ ήταν καθηγητής και σε διάφορα ξένα πανεπιστήμια. Διετέλεσε Διευθυντής του Ινστιτούτου Θερβάντες, Γενικός Διευθυντής Βιβλίου, Αρχείων και Βιβλιοθηκών και Διευθυντής Θεσμικών Σχέσεων του Ιδρύματος Ορτέγα ι Γκασέτ. Έχει γράψει πολλές μονογραφίες σχετικά με τον κινηματογράφο, την λογοτεχνία και τη μεταξύ τους σχέση. Σήμερα διευθύνει το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας ABC, ABC Cultural, είναι Υπεύθυνος Σύνταξης του περιοδικού Revista de Occidente και Διευθυντής Μεταπτυχιακών Σπουδών στον τομέα Σύγχρονου Πολιτισμού του Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Έρευνας Ορτέγα ι Γκασέτ.

Μετά τη διάλεξη θα προβληθεί η ταινία Κωπηλατώντας στον άνεμο του Γκονθάλο Σουάρεθ (1988, 90’), με τους Χιού Γκραντ, Λίζι ΜακΝέρνυ, Βαλεντάιν Πέλκα, Ελίζαμπεθ Χάρλεϊ, Χοσέ Λουίς Γκόμεθ, Βιρχίνια Ματάς. Οι συγγραφείς Λόρδος Μπάιρον, Μαίρη Σέλλεϋ και Πέρσυ Μπ. Σέλλεϋ, μαζί με τον Δρα Πολιντόρι, αποφασίζουν να γράψουν μια ιστορία τρόμου. Ως αποτέλεσμα αυτής της πρόκλησης, η Μαίρη Σέλλεϋ γράφει τον Φρανκενστάιν, έναν μυθικό ήρωα που αντικατοπτρίζει τις δικές της ανησυχίες. Η ταινία κέρδισε το Αργυρό Κοχύλι Καλύτερης Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν το 1988 και έξι Βραβεία Γκόγια το 1989, μεταξύ των οποίων καλύτερης σκηνοθεσίας και καλύτερης καλλιτεχνικής διεύθυνσης.

Η διάλεξη θα γίνει με ταυτόχρονη διερμηνεία στα ελληνικά.
Η ταινία θα προβληθεί στα αγγλικά με ισπανικούς και ελληνικούς υποτίτλους.