Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Hotel-Ένοικοι γραφής, Πανελλήνιος θεματικός διαγωνισμός

Hotel-Ένοικοι γραφής, Πανελλήνιος θεματικός διαγωνισμός

Οι Εκδόσεις Πατάκη συνεχίζουν να διοργανώνουν διαγωνισμό με αντικείμενο την ανάδειξη νέων διηγηματογράφων…

… με τη φετινή έκδοση να έχει τον τίτλο «Hotel-Ένοικοι Γραφής».

 
Από το Hotel Παπαδιαμάντης στο Hotel Χάος
Τα εκατόν εξήντα χρόνια από τη γέννηση του Αλέξανδρου Παπαδιαµάντη και τα εκατό χρόνια από τον θάνατό του (το 2011) ήταν απλώς η αφορµή για το «Hotel - Ένοικοι γραφής» να τιµήσει και να θυµηθεί, εν τοις πράγµασι, τον Σκιαθίτη πεζογράφο. Η στιγµή, δηλαδή, να τον διαβάσουµε πέραν των αγιογραφικών ή αντιαγιογραφικών προσλήψεών του.


Αυτά γράφαµε το 2011, αυτό ήταν το πλαίσιο γραφής του Hotel Παπαδιαµάντης, όπου, για έκτη συνεχή χρονιά, ο πανελλήνιος θεµατικός διαγωνισµός συσπείρωσε πρωτοφανέρωτες και αξιοσύστατες πεζογραφικές φωνές.


Σ’ αυτόν τον διαγωνισµό η κριτική επιτροπή (Σταύρος Ζουµπουλάκης, Μισέλ Φάις, Άννα Πατάκη, Αλεξάνδρα Μέξα και Νατάσσα Μπλάτσιου – οι τελευταίες δύο: νικήτριες του «Hotel Zoo» και του «Hotel Οιδίπους») διάβασε, έκρινε και κατέληξε σε 9 διηγήματα (από τα 143 που έλαβε). 
 

Στον συλλογικό τόμο «Το άγγιγµα του Σκιαθίτη», ο σηµαντικός φιλολόγος και δοκιµιογράφος Σταύρος Ζουµπουλάκης δεν ανακεφαλαιώνει μόνο την ισχυρή λογοτεχνική παρουσία του Σκιαθίτη στη ζωή του τόπου, ταυτόχρονα αρθρώνει σε µιαν άτυπη συλλογή διηγηµάτων και παρουσιάζει τα κείμενα που ξεχώρισαν, µε πρώτο διήγηµα «Στα νησιά της Κυψέλης», της φετινής νικήτριας Κατερίνας Κοντοπούλου.
 

Από τον παρόντα τόμο και εφεξής η σειρά θα αποτυπώνεται ως e-book. Η ψηφιοποιηµένη συλλογή διηγηµάτων θα προσφέρεται σε εξαιρετικά φιλική τιµή, ώστε να µπορούν να την προµηθευτούν περισσότεροι αναγνώστες – διαγωνιζόµενοι και µη, διακριθέντες και µη.


Παράλληλα ανακοινώνεται ο νέος άξονας του πανελλήνιου θεματικού διαγωνισμού: Hotel Χάος.
Από το µυθολογικό Χάος στη Θεωρία του Χάους και από το οικονοµικό και πολιτισµικό χάος στο χάος της ανθρώπινης επικοινωνίας. Η εποχή του Χάους, η παρατεταµένη περίοδος της σύγχυσης και των άκρων, επιζητά την αφήγησή της.


Απευθυνόμαστε λοιπόν σε φιλόδοξους πρωτοεµφανιζόµενους διηγηµατογράφους (δεν πρέπει να έχουν εκδώσει πεζογραφικό βιβλίο) και προκαλούµε τα κοινωνικά αλλά και υπαρξιακά τους ανακλαστικά.


Αναμένουμε κείμενα (4.000-5.000 λέξεις) που να αποτυπώνουν και να επινοούν ταυτόχρονα τη δύσθυµη πραγµατικότητα που διανύουµε. Συναρπαστικές ιστορίες ειπωµένες µε τη µάσκα της ανατροπής, της ερµηνείας, της παρωδίας ή της κατάφασης• διηγήµατα, µε αισιόδοξη ή απαισιόδοξη κατάληξη, µέσα από το ατοµικό ή συλλογικό πρίσµα.


Τα διηγήματα θα κρίνουν: η κριτικός λογοτεχνίας Ελισάβετ Κοτζιά, ο συγγραφέας και διευθύνων τη σειρά «Hotel - Ένοικοι Γραφής» Μισέλ Φάις, η εκδότρια Άννα Πατάκη, η Αλεξάνδρα Μέξα (νικήτρια του Hotel Οιδίπους) και η Κατερίνα Κοντοπούλου (νικήτρια του Hotel Παπαδιαµάντης).

Σχετικές ειδήσεις
Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, η ζωή και το έργο του - Οκτάβιος Μερλιέ
23.01.2017 13:02
Από τις εκδόσεις Δόμος κυκλοφορεί το βιβλίο, Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, η ζωή και το έργο του, του Οκτάβιου Μερλιέ σε μετάφραση Διον. Π. Αλικανιώτη.
Μικρό Εγχειρίδιο Δημιουργικής Γραφής - Σοφία Ακριδέλη
21.11.2016 12:36
Οι Εκδόσεις Αρχέτυπο σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο Μικρό Εγχειρίδιο Δημιουργικής Γραφής της Σοφίας Ακριδέλη.
Η Έρση Σωτηροπούλου στο Πολύεδρο στη Πάτρα
21.09.2016 10:21
Την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου, συνεχίζεται ο νέος θεματικός κύκλος εκδηλώσεων στο Πολύεδρο, “Η μικρή φόρμα στον πεζό λόγο”.
Ιστορίες Συλλογικής Γραφής και Τρέλας - Συλλογικό
11.08.2016 11:19
Από τις εκδόσεις Gutenberg κυκλοφορεί το συλλογικό βιβλίο, Ιστορίες Συλλογικής Γραφής και Τρέλας σε επιμέλεια Γιώργου Ζάχου.
Hotel National - Σταύρος Χριστοδούλου
24.06.2016 12:36
Από τις εκδόσεις Καλέντη κυκλοφορεί το βιβλίο, Hotel National του Σταύρου Χριστοδούλου.