Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Η Θεσσαλονίκη των Συλλεκτών. Ιστορίες της πόλης: Έκθεση του Α.Π.Θ. και του Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Η Θεσσαλονίκη των Συλλεκτών. Ιστορίες της πόλης: Έκθεση του Α.Π.Θ. και του Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

«Η Θεσσαλονίκη των Συλλεκτών. Ιστορίες της πόλης» είναι το θέμα της έκθεσης που διοργανώνει το Α.Π.Θ. …

σε συνεργασία με το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. Τα εγκαίνια της Έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012 και ώρα 20.00, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.Τα σπάνια εκθέματα, τα περισσότερα εκ των οποίων εκτίθενται για πρώτη φορά, προέρχονται από τις Συλλογές των: Βασίλη Βασιακώστα, Αλέξανδρου Γαρύφαλλου, Σάββα Δεμερτζή, Γιώργου Θωμαρέη, Οικογένειας Καλφαγιάν, Μανώλη Κανδυλάκη, Παναγιώτη Κόκκα, Γιώργου Κωνσταντινίδη, Γιάννη Μέγα, Βασίλη Νικόλτσιου, Άγγελου Παπαϊωάννου , Γιώργου Πατιερίδη, Κώστα Σταμάτη, Δημήτρη Τακά, Αλέξανδρου & Λένας Χαΐτογλου.Στην πρώτη ενότητα της Έκθεσης παρουσιάζεται η πόλη ως ένα συλλεκτικό κομμάτι, μέσα από τις συλλογές των συλλεκτών.Στη δεύτερη ενότητα παρουσιάζονται τα πρόσωπα της πόλης. Η Θεσσαλονίκη ως πόλη ανατολίτικη, ευρωπαϊκή, πολυεθνική, πολυπολιτισμική, νωχελική και ταυτόχρονα ορμητικά κοσμοπολίτικη, ξεδιπλώνει νήματα της Ιστορίας της από παλιά, φανερώνει τόπους, τοπία και ανθρώπους αναδεικνύει τη ζωή και τις σχέσεις τους, τις συνήθειες και τις νέες τους εμπειρίες, στην περίοδο 1869-1912 και στα δύσκολα χρόνια 1912-1917.

Η τρίτη ενότητα της Έκθεσης έχει θέμα «Η δική μου Θεσσαλονίκη, η δική μας Θεσσαλονίκη». Προσωπικές ιστορίες των ανθρώπων της πόλης μπλέκονται με τις ιστορίες της Θεσσαλονίκης και γίνονται η σύγχρονη πόλη, μας βοηθούν να αναστοχαστούμε πώς μεταλλάχθηκε, μας οδηγούν να σκεφτούμε πώς μπορεί να γίνει αυτή που της αξίζει.

Η έκθεση είναι διαδραστική και υποστηρίζεται με οπτικοακουστικές παραγωγές.

«Οι επετειακές εκδηλώσεις μπορεί να αποτελέσουν κίνητρο μνήμης αλλά και αυτογνωσίας για το κοινό μιας πόλης. Με την έννοια αυτή και με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ένταξη της Θεσσαλονίκης στον εθνικό κορμό, δεκαπέντε συλλέκτες της πόλης αποφασίσαμε να συμβάλουμε στην πραγματοποίηση αυτής της σημαντικής έκθεσης προσφέροντας εκθέματα από τις συλλογές μας» υποστηρίζουν οι συλλέκτες που παραχώρησαν τις συλλογές τους για να πραγματοποιηθεί η Έκθεση.

Η Έκθεση θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων «Κυριάκος Κρόκος» του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού και θα έχει διάρκεια έως και τις 8 Δεκεμβρίου 2012.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και εντάσσεται στον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.

Το συντονισμό του έργου ανέλαβαν από το Α.Π.Θ., οι Καθηγητές Αλέξανδρος Γαρύφαλλος και Ελεωνόρα Σκουτέρη-Διδασκάλου και από το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού η Διευθύντρια του, Δρ. Αγαθονίκη Τσιλιπάκου.

Την επιμέλεια της Έκθεσης είχαν οι Ελεωνόρα Σκουτέρη-Διδασκάλου, επ. Καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας & Λαογραφίας στο Α.Π.Θ. και η Περσεφόνη Καραμπάτη, ιστορικός-μουσειολόγος στο Ίδρυμα του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, στην οποία οφείλεται και η μουσειολογική μελέτη. Στα κείμενα συνέβαλε ο Βασίλης Γούναρης, Καθηγητής Νεότερης Ιστορίας Α.Π.Θ.

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού παρείχε την επιστημονική και τεχνική  υποστήριξη για τη δημιουργία αυτής της διαδραστικής έκθεσης – ανασύνθεσης του μωσαϊκού της ιστορίας της βυζαντινής, μετά – βυζαντινής Θεσσαλονίκης στην πορεία ενσωμάτωσης στο νεοελληνικό κράτος, συμμετέχοντας με τον τρόπο αυτό στους φετινούς εορτασμούς για τα εκατό χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.Στους συνεργαζόμενους φορείς και οργανισμούς ξεχωρίζουν: ο Δημοσιογραφικός Όμιλος «Μακεδονία», η Κεντρική Βιβλιοθήκη ΑΠΘ, το Κέντρο Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς, το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, το Πολεμικό Μουσείο (Αθήνας και Θεσσαλονίκη), η Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης.

 

Έργο φωτογραφίας:


Παπάς στη Θεσσαλονίκη.
Ruedolf. 1916-17.

Σχέδιο με μολύβι σε χαρτί

Συλλογή οικογένειας Καλφαγιάν, Θεσσαλονίκη

 

Σχετικές ειδήσεις
Homo Utopicus in Crisis: Ομαδική έκθεση στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
19.01.2017 17:00
To Mουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού παρουσιάζει στην πτέρυγα περιοδικών εκθέσεων Κυριάκος Κρόκος την έκθεση HOMO UTOPICUS IN CRISIS, η οποία θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017.
Φωτογραφική έκθεση στο Ιστορικό Μουσείο Σερβίας του Βελιγραδίου
03.01.2017 13:24
Στο Ιστορικό Μουσείο Σερβίας στο Βελιγράδι βρίσκεται η φωτογραφική περιοδική έκθεση του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού «Γαλλοσερβικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο του 1ου Π.Π. στην Θέρμη / Σέδες. Τα αρχαιολογικά τεκμήρια».
Το σώμα και άλλες μικρές ιστορίες. H περφόρμανς στις Συλλογές του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στην Κρήτη
22.11.2016 11:36
To Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, εγκαινιάζει την έκθεση με τίτλο “Το σώμα και άλλες μικρές ιστορίες. Η περφόρμανς στις Συλλογές του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης”.
Μνημεία υπό την προστασία της Unesco στη Βουλγαρία: περιοδική έκθεση στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
27.09.2016 16:33
Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας στη Θεσσαλονίκη, παρουσιάζει την περιοδική έκθεση φωτογραφίας με θέμα: «Μνημεία υπό την προστασία της Unesco στη Βουλγαρία», στον χώρο υποδοχής (φουαγιέ) του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού.
Άθως. Το Άγιον Όρος: Έκθεση φωτογραφιών και χαλκογραφιών στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
01.07.2016 14:57
Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού φιλοξενεί από τις 4 Ιουλίου 2016 την περιοδική έκθεση με τίτλο Άθως. Το Άγιον Όρος, ένα αφιέρωμα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας για τα χίλια χρόνια παρουσίας Ρώσων Μοναχών στο Άγιον Όρος (1016-2016).