Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

It s the Political Economy, Stupid: Εκδηλώσεις στο ΚΣΤΘ

It s the Political Economy, Stupid: Εκδηλώσεις στο ΚΣΤΘ

Με ξεναγήσεις από τους επιμελητές του ΚΣΤΘ, προβολές ντοκιμαντέρ στο ΚΣΤΘ και ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα performances μέσα

στην πόλη συνεχίζεται η έκθεση “It’s the Political Economy, Stupid”, έως τις Σεπτεμβρίου 2012, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, στην Αποθήκη Β1 στο λιμάνι Θεσσαλονίκης (Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Σάββατο 10.00-18.00, Κυριακή 11:00-15:00).Ξεναγήσεις
Οι ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 15 και 29 Σεπτεμβρίου στις 12 :00 από τους συντονιστές της έκθεσης και επιμελητές του ΚΣΤΘ, Αρετή Λεοπούλου και Θοδωρή Μάρκογλου, ενώ η συμμετοχή για το κοινό είναι ανοιχτή, με το εισιτήριο της έκθεσης.Performances & προβολές
Στις 14, 20, 21 & 22 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθούν performances σε επιμέλεια της Αγγελικής Αυγητίδου, με γενικό τίτλο «Performance now v.3: Πρακτικές εμπλοκής», και με αφορμή την έκθεση και το θέμα της. Παράλληλα με την έκθεση συνεχίζεται και η προβολή του ντοκιμαντέρ «Σκέψεις στην εποχή των τεράτων», σε παραγωγή-σκηνοθεσία του Γιώργου Κεραμιδιώτη.
Η σειρά Performance now αποτελεί μία προσπάθεια για τη δημιουργία ενός ευέλικτου εργαλείου για τον αναστοχασμό, την εκπαίδευση και την προώθηση της τέχνης της performance στην Ελλάδα. Στις προηγούμενες εκδόσεις της σειράς έχουν συμπεριληφθεί μια διημερίδα και δύο βιωματικά εργαστήρια. Το Performance now v.3: Πρακτικές εμπλοκής αποτελείται από performance και δράσεις που, έχοντας μια κοινή βάση κοινωνικοπολιτικού προβληματισμού, επιχειρούν να εμπλέξουν το κοινό είτε με πρακτικές ανταλλαγής είτε με την δράση τους μέσα στην καθημερινότητας της πόλης.
Συμμετέχοντες: Ομάδα ΕΝ ΦΛΩ, Φωτεινή Καλλέ, Αλέξανδρος Πλωμαρίτης, Γιάννης Σταμενίτης, Νικηφόρος Ερράντες, Αγγελική Αυγητίδου.
Επιμέλεια:  Αγγελική Αυγητίδου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:
Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου, 18:00
Νικηφόρος Ερράντες
ΩΔΕΣ ΣΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ/ΜΕΤΑΦΡΑΖΟΝΤΑΣ (για να τελειώνουμε με τη συντέλεια του μέλλοντος).
Χώρος: Πορεία από το Γαλλικό Ινστιτούτο ως το λιμάνι, μέχρι τη δύση του ήλιου.

Είναι ο Συντελεσμένος Μέλλων, stupid! Ανάμεσα σε υπόσχεση και προειδοποίηση: «ΟΤΑΝ ΘΑ ΕΧΕΙΣ ΣΤΕΡΗΘΕΙ ΘΑ ΧΕΙΣ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΟΤΑΝ ΘΑ ΕΧΕΙΣ ΣΤΕΙΡΩΘΕΙ ΘΑ ΧΕΙΣ ΚΑΡΠΙΣΕΙ ΟΤΑΝ ΘΑ ΧΕΙΣ ΣΤΕΡΕΨΕΙ ΘΑ ΧΕΙΣ ΚΑΡΠΩΘΕΙ ΟΤΑΝ ΘΑ ΧΕΤΕ ΣΑΡΩΘΕΙ ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΣΩΘΕΙ.»
Πώς ξανακάνουμε δικά μας όσα έχουμε; (έστω και second hand)
Πώς πάμε μία βόλτα στο παρόν;


Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου, 9:00-17:00
Αγγελική Αυγητίδου
Back to Basics/inserting,
Χώρος: EURO1 shop, Τσιμισκή 100.

Ανάμεσα στα προϊόντα ενός καταστήματος “1 Ευρώ” τοποθετούνται τα “Μανιφέστο για καλλιτέχνες σε κρίση”, αντικείμενα εκτός του συστήματος τιμολόγησης/αγοράς, για να ανακαλυφθούν από περαστικούς και πελάτες. [Http://www.arealartist.com].

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου, 19.00

Αλέξανδρος Πλωμαρίτης, Γιάννης Σταμενίτης
Dream Baby Dream
Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1,Λιμάνι)

Ένα πολιτικό performance που διαπραγματεύεται τη υποκρισία που επικρατεί στα κράτη μελή της Ευρώπης και όχι μόνο….. Με αρκετό συμβολισμό αλλά και μέσα από το ίδιο τους  το σώμα , οι καλλιτέχνες θα ασχοληθούν με θέματα που αφορούν στην επίκαιρη κοινωνική, πολιτική και επιπλέον ανθρωπιστική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα.
Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου, 21.00
Φωτεινή Καλλέ
Αταξία πράξη #1, συμμετέχει η Ελένη Οικονόμου
Χώρος: Bar Restaurant .es, Φράγκων 2-4, Θεσσαλονίκη.

Η performance  προσπαθεί να προσεγγίσει το παράδοξο της εξουσίας όπως αυτό προκύπτει σε κάθε είδους σχέσεις۫  σχέσεις προσωπικές, κοινωνικές και οικονομικές, σχέσεις που χαρακτηρίζονται ισότιμες και δημοκρατικές


 

Σχετικές ειδήσεις
Συμμετοχή του ΚΜΣΤ στο Venice International Performance Art Week
13.12.2016 15:36
Στη Βενετία, στο Palazzo Mora, βρίσκεται ήδη το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης από τις 10 έως τις 17 Δεκεμβρίου 2016 υποστηρίζοντας το Venice International Performance Art Week και συμμετέχοντας στην έκθεση με τίτλο «Το ‘Όνειρο της Αντιγόνης. Performance Art στην Ελλάδα μεταξύ της δεκαετίας του '70 και σήμερα» με έργα της Λήδας Παπακωνσταντίνου από τις συλλογές του.
Η Αγγελική Παπαδοπούλου στο ΒΚΚ 4th International Contemporary Ceramic art project στην Ταϊλάνδη
13.12.2016 10:55
Η κεραμίστρια Αγγελική Παπαδοπούλου προσκαλεσμένη από την έδρα Κεραμικής του Πανεπιστήμιου του Κhon Kaen, της Ταϊλάνδης, συμμετείχε στο ΒΚΚ 4 Ιnternational Ceramic art project από τις 8 έως τις 15 Νοέμβρη με θέμα «Σύγχρονα κεραμικά φωτιστικά έργα».
Visions-V_Ideas, Performances: 3rd Edition στο Beton 7
27.06.2016 15:23
Από τις 27 Ιουνίου έως 8 Ιουλίου 2016, και για τρίτη χρονιά θα πραγματοποιηθεί στο Beton7 και στην ευρύτερη περιοχή του Βοτανικού η έκθεση “Visions-V_Ideas, Performances” με επίκεντρο την τέχνη της performance και την ανάπτυξη δικτύων σε τοπικό και σε διεθνές επίπεδο.
Athens Biennale 2015-2017 – Σύναψη 2: Ενδιαφέρουσες δράσεις και προβολές ντοκιμαντέρ στο Μπάγκειον
21.04.2016 15:14
Η Μπιενάλε της Αθήνας 2015-2017 OMONOIA, στο πλαίσιο της Σύναψης 2 (Επαναπροσδιορίζοντας την κριτική των θεσμών – Από τη σκοπιά του Νότου), συνεχίζει το πείραμα “συγκατοίκησης” στον χώρο του Μπαγκείου μας προσκαλεί σε ενδιαφέρουσες δράσεις και προβολές ντοκιμαντέρ, που θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 21 και την Παρασκευή 22 Απριλίου.
Το πρόγραμμα As one από το Μουσείο Μπενάκη και το Marina Abramović Institute ολοκληρώνεται
19.04.2016 15:23
Για πρώτη φορά στην Αθήνα παρουσιάστηκε ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στην performance με τόσους καλλιτέχνες, με τέτοια συμμετοχή κοινού, με τόση ενέργεια. Το AS ONE, οι performances, η Μέθοδος Abramović, οι συζητήσεις, εντυπωσίασαν, θετικά ή όχι, μίλησαν στην καρδιά του κοινού, έγιναν αποδεκτά ή απορρίφθηκαν.