Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

Η Σμύρνη πριν την Καταστροφή, στον Ιανό Θεσσαλονίκης

Η Σμύρνη πριν την Καταστροφή, στον Ιανό Θεσσαλονίκης

Ο Ιανός της Θεσσαλονίκης θα φιλοξενήσει την έκθεση της συλλογής του Πέτρου Μεχτίδη με τίτλο «Η Σμύρνη πριν την Καταστροφή»…

… που θα διαρκέσει από τις 18 έως και τις 29 Σεπτεμβρίου 2012.


Είχα την τύχη να επισκεφτώ τη Σμύρνη τέσσερις φορές. Κάθε φορά που έφτανα στη Σμύρνη αντίκριζα τις τεράστιες πολυκατοικίες, την απίστευτη ανοικοδόμηση και αναρωτιόμουνα: ‘Που βρίσκεται η Σμύρνη που είχα διαβάσει; Η Σμύρνη του Χατζηστάμου, του Φασουλά και του Κρομυδόκαστρου; Τι έχει απομείνει από την Ελληνική Σμύρνη;’. Δυστυχώς η Καταστροφή του ’22 και η χαοτική ανοικοδόμηση που συνεχίζεται ως τις μέρες μας άφησε πίσω της ελάχιστα ίχνη της μακραίωνης ελληνικής παρουσίας στην πόλη του Ομήρου και του Χρυσοστόμου.


Ξεκίνησα λοιπόν να μαζεύω επιστολικά δελτάρια, χάρτες, βιβλία κ.λπ. με σκοπό να διασώσω από τη λήθη κάτι από την παλιά Σμύρνη. Με αυτά διακόσμησα τα βιβλία μου και με αυτά προσκαλώ τον επισκέπτη αυτής της έκθεσης σε ένα ταξίδι, 90 χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.  Ίσως καταφέρουμε μαζί να πορευτούμε ξανά στα σοκάκια της ‘γκιαούρ Ιζμίρ’ , στο ‘κιε’ και το Τρίστρατο της Αγίας Φωτεινής, να ψωνίσουμε από το ‘Ορόσντη Μπακ’ και να κλείσουμε τη μέρα μας με μια εκδρομή στο ‘Χαλκά- Βουνάρ’. Εικόνες της καθημερινότητας, του λιμανιού, αλλά και χάρτες που δείχνουν την πολεοδομική εξέλιξη της Μητρόπολης του Μικρασιατικού Ελληνισμού από ένα μικρό λιμάνι στη μεγαλύτερη πόλη της Μικρασίας. Αν και είναι δύσκολο να φανεί το μέγεθος της Ιστορίας και του Πολιτισμού της Σμύρνης μέσα από λίγες εικόνες, ωστόσο η προσπάθεια για αυτό το ταξίδι νομίζω πως αξίζει. Εις μνήμην της ‘Σμύρνης πριν την Καταστροφή’…


Βιογραφικά στοιχεία Πέτρου Μεχτίδη:
Ο Πέτρος Μεχτίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1971. Είναι αρχαιολόγος και συντηρητής έργων τέχνης και εργάζεται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. Έχει δημοσιεύσει σειρά άρθρων για την ιστορία και τον πολιτισμό του Ελληνισμού της Μ. Ασίας στα περιοδικά “CORPUS”, “Ιστορικά Θέματα”, κ.α. Είναι τακτικός συνεργάτης των εφημερίδων ‘Μικρασιατική Ηχώ’ (Ένωσης Σμυρναίων), ‘Μικρά Ασία’ (Σύλλογος Μικρασιατών Πτολεμαΐδας), ‘Μνήμη’ (Μικρασιάτες Καβάλας). Συνεργάστηκε με το ' Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού' ως ερευνητής στη σύνταξη λημμάτων για την Εγκυκλοπαίδεια του Μείζονος Ελληνισμού/ Μικρά Ασία.  Συμμετέχει με ανακοινώσεις σε συνέδρια στην Ελλάδα και την Τουρκία. Είναι συλλέκτης αρχειακού υλικού για την Κωνσταντινούπολη και τη Μ. Ασία. Μέρος της συλλογής του πήρε μέρος στα 42α Δημήτρια (2007) με την έκθεση φωτογραφίας και αρχειακού υλικού ‘Εικόνες της Μ. Ασίας’.  Είχε την επιμέλεια στα Ημερολόγια 2008 (‘Στη Μικρασία και την Πόλη, Μεταίχμιο) και 2011 (‘Κωνσταντινούπολη, Μικρασία, Πόντος’, Μεταίχμιο).
Κυκλοφορούν τα βιβλία του:
• ‘ Ιωνία - Η ιστορία, ο πολιτισμός και τα μνημεία’ (Βάνιας, 2005),
• ‘Παράλια της Μ. Ασίας- Ελλήνων Μνήμες’ (Έφεσος, 2006),
• ‘Έφεσος- Τρεις χιλιάδες τριακόσια χρόνια Ελληνικής Ιστορίας» (Βάνιας, 2007),
• ‘Όμορφες χώρες - Χώρες Ελληνικές’ (Μεταίχμιο, 2008).

Σχετικές ειδήσεις
Η έκθεση «Το Δικαίωμα να είσαι Άνθρωπος» στο Ινστιτούτο Γκαίτε Θεσσαλονίκης
13.02.2017 12:53
Το δεύτερο μέρος της έκθεσης «Το Δικαίωμα να είσαι Άνθρωπος» εγκαινιάζεται την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου στον εκθεσιακό χώρο του Ινστιτούτου Goethe Θεσσαλονίκης και διαρκεί έως τις 17 Μαρτίου.
Το Δικαίωμα να είσαι Άνθρωπος: έκθεση στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
13.01.2017 10:13
Το θέμα των ανθρώπινων δικαιωμάτων που στις μέρες μας περισσότερο από κάθε άλλη περίοδο τείνει να είναι ίσως το πιο σημαντικό ζήτημα παγκοσμίως, είναι η αφορμή για την έκθεση με τίτλο «Το Δικαίωμα να είσαι Άνθρωπος», μια σύμπραξη του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, του Ινστιτούτου Goethe Θεσσαλονίκης και της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ.
Χαρτογραφώντας την Ευρώπη: Έκθεση της Katerina Mistal στο Γενί Τζαμί Θεσσαλονίκης
05.07.2016 11:02
Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης σας προσκαλεί την Τρίτη 5 Ιουλίου 2016, στις 8.30 μμ. στο Γενί Τζαμί (Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης), για τα εγκαίνια μίας ξεχωριστής έκθεσης φωτογραφίας της Σουηδού φωτογράφου Katerina Mistal με τίτλο: “Χαρτογραφώντας την Ευρώπη - Ακτογραμμές” (“Mapping Europe – Coastlines”).
stereosis on view 99 hours by the sea – 99 ώρες: Έκθεση στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης
27.06.2016 15:32
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης συνεργάζεται με το φωτογραφικό κέντρο Stereosis, το οποίο διοργανώνει την υπαίθρια φωτογραφική έκθεση «stereosis on view 99 hours by the sea– 99 ώρες» από την Τρίτη 28 Ιουνίου έως το Σάββατο 2 Ιουλίου 2016, στον κήπο του απογευματινού ήλιου στη Νέα Παραλία.
Sobin Park and the Lucky Dragon: έκθεση της Sobin Park στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
30.05.2016 12:23
Η Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και η smART communications παρουσιάζουν την έκθεση της Κορεάτισσας εικαστικού Sobin Park με τίτλο «Sobin Park and the Lucky Dragon», σε επιμέλεια της Δρ. Θάλειας Βραχοπούλου, Καθηγήτριας Εικαστικών Τεχνών στο John Jay College της Νέας Υόρκης.