Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Θα τρελαθούν κι αφεντικά, θα τρελαθούν και δούλοι, στο Θέατρο Πέτρας

Θα τρελαθούν κι αφεντικά, θα τρελαθούν και δούλοι, στο Θέατρο Πέτρας

Η εταιρεία θεάτρου Βήματα παρουσιάζει το έργο του Γεωργίου Σουρή με τίτλο «Θα τρελαθούν κι αφεντικά, θα τρελαθούν και δούλοι», στο Θέατρο Πέτρας

 … στο πλαίσιο του ομώνυμου Φεστιβάλ στην Πετρούπολη, την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012, στις 21.00

 
 
Η παράσταση με τον γενικό τίτλο «Θα τρελαθούν κι αφεντικά θα τρελαθούν και δούλοι», περιλαμβάνει τα μονόπρακτα του Γεωργίου Σουρή: 
 
-    «Ο Αναπαραδιάδης» 
-    «Δεν έχει τα προσόντα» 
-    «Η Περιφέρεια»
 
 
Τα μονόπρακτα συνδέονται μεταξύ τους με αποσπάσματα από τους αξεπέραστους διαλόγους του ποιητή, μεταξύ Φασουλή και Περικλέτου και ποιήματά του.  Ο ποιητής , διακωμωδεί τα πολιτικά ήθη της εποχής του, σατιρίζει τις κοινωνικές νοοτροπίες, στηλιτεύει την αναλγησία των πολιτικών μέσα στις συνθήκες της οικονομικής χρεοκοπίας.  Η Ελλάδα του χτες, απαράλλαχτη μέσα από τον λόγο του Σουρή με  την Ελλάδα του σήμερα.
 
 
Βιογραφικά στοιχεία Γεωργίου Σουρή:
Γεννήθηκε το 1853 στην Ερμούπολη της Σύρου. Το έργο του χαρακτηριζόταν από την ποιητική του γονιμότητα και την πληθώρα των στίχων του. Έγραφε πάντα καλοπροαίρετα σχολιάζοντας το λαό, τους άρχοντες, τους Βασιλείς, χωρίς ωστόσο να βρίζει. Συχνά αυτοσαρκαζόταν και έξοχο δείγμα αυτοσαρκασμού είναι το ποίημα «Η Ζωγραφιά μου». Η γλώσσα του είναι μικτή. Χρησιμοποιεί πολύ τη δημοτική, αλλά συχνά στα ποιήματά του υπάρχουν αρκετές λόγιες λέξεις και φράσεις, για λόγους είτε μετρικούς είτε σατιρικούς.
 
 
Συντελεστές: 
Σύνθεση κειμένων – διασκευή: Μαρία Μάλλιου
Σκηνοθεσία: Ελένη Γερασιμίδου – Μαρία Μάλλιου
Μουσική: Δημήτρης Λέκκας
Σκηνικά – Κοστούμια: Κώστας Βελινόπουλος
 
 
ΔΙΑΝΟΜΗ
Ελένη Γερασιμίδου, Αντώνης Ξένος, Αγγελική Ξένου , Βασίλης Μπατσακούτσας
Σχετικές ειδήσεις
Ελευθέριος Βενιζέλος, του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου στο Θέατρο Πέτρας
08.09.2016 16:46
Ο Γιάννης Μόρτζος παρουσιάζει το θεατρικό έργο «Ελευθέριος Βενιζέλος» του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου στο θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη, την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου λίγο πριν την πρεμιέρα της παράστασης στο Θέατρο Τέσσερις Εποχές – Γιάννης Μόρτζος τον Οκτώβριο του 2016.
Συρανό Ντε Μπερζεράκ, του Εντμόν Ροστάν στο Θέατρο Πέτρας
11.08.2016 17:04
Στο Θέατρο Πέτρας θα παρουσιαστεί στις 31 Αυγούστου το έργο του Εντμόν Ροστάν, Συρανό Ντε Μπερζεράκ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα.
Ερωφίλη, του Γεωργίου Χορτάτση στο Θέατρο Σάρας Μαρκοπούλου
07.07.2016 15:01
Ο Δήμος Μαρκοπούλου και η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Μαρκοπούλου (Κ.Δ.Ε.Μ.), σας προσκαλούν στην θεατρική παράσταση «ΕΡΩΦΙΛΗ», την πιο άρτια και γνωστή τραγωδία του Γεωργίου Χορτάτση, σε σκηνοθεσία Γιάννη Νικολαΐδη, την Τρίτη 12 Ιουλίου 2016 και ώρα 9:15 το βράδυ, στο Θέατρο Σάρας Μαρκοπούλου.
Το κτήνος στο φεγγάρι του Ρ. Καλινόσκι στο Θέατρο Πέτρας
29.06.2016 16:24
Στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Πέτρας, την Κυριακή 17/7/2016 στις 21:30 στο μικρό θέατρο Πέτρας (σκηνή Πήτερ Μπρουκ) θα παρουσιαστεί η παράσταση με τίτλο «το Κτήνος στο Φεγγάρι» του Ρ. Καλινόσκι, σε μετάφραση του Δημήτρη Τάρλοου από τον ερασιτεχνικό θίασο «Αρσαβίρ Καζαντζιάν» του Πολιτιστικού Σωματείου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα «Χαμαζκαΐν».
Η Αντιγόνη σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη στο Θέατρο Πέτρας
28.06.2016 12:34
Από το Θέατρο Πέτρας ξεκινά η φετινή καλοκαιρινή περιοδεία της Αντιγόνης του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη, την Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016.