Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

7th song (for Maldoror), στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

7th song (for Maldoror), στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης διοργανώνει την έκθεση της bijoux de kant με τίτλο «7th song (for Maldoror)», με έργα σημαντικών Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών…

 … στις 26 Σεπτεμβρίου-7 Οκτωβρίου 2012

 
 
Η έκθεση 7th song (for Maldoror) έχει αφετηρία και αφορμή την παράσταση «lautréamont – maldoror: Eγκώμιο Mιας Mεταμόρφωσης». Αν η παράσταση αποτελεί μια πρόταση ανάγνωσης των 6 ασμάτων του Μαλντορόρ, κειμένου μοναδικής αξίας και σημασίας, η έκθεση αποτελεί μια υπόθεση για τη συνέχεια του έργου του Κόμη του Λωτρεαμόν. Στην περίπτωση αυτής της συνέχειας, οι στίχοι σχηματίζονται μέσα από καλλιτεχνικές χειρονομίες, προθέσεις και αποφάσεις, που πραγματώνονται μέσα από αντικείμενα και εικόνες, έργα σημαντικών ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών. 
 
 
Το σώμα και η εικόνα του, το σώμα και η απουσία του, η εικόνα και η έλλειψή της, αποτελούν δίπολα ανάμεσα στα οποία κινούνται τα έργα της έκθεσης ως προθέσεις, πράξεις και αποτελέσματα. Η έκθεση υπάρχει ως υποθετικός χώρος μιας πραγματικής και μαγικής μεταμόρφωσης που συνήθως περνάει απαρατήρητη. Το έργο τέχνης, ποιητικό κείμενο , γλυπτό, ζωγραφική, αντικείμενο ή σχέδιο, μεταμορφώνεται κάθε φορά που παρουσιάζεται και το βλέμμα του θεατή το αγγίζει. Από ατομική και προσωπική δήλωση του καλλιτέχνη, μετατρέπεται σε μια εκδοχή της πραγματικότητας που φαίνεται να υπάρχει σε κάθε άνθρωπο ξεχωριστά και σε όλους μαζί συλλογικά και ταυτόχρονα. Αυτή, η πιο μυστήρια μεταμόρφωση της καλλιτεχνικής δημιουργίας θα επιτρέψει την ανάπτυξη δύο ερωτήσεων που η απάντηση τους έχει μεγαλύτερη αξία σαν ανομολόγητη αλήθεια: Ποιός είναι ο Λωτρεαμόν και σε τι θέλει να μεταμορφωθεί;    
 
 
Επιμέλεια: Αλέξιος Παπαζαχαρίας
 
 
Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: 
Αλέξης Ακριθάκης 
Χρήστος Δεληδήμος 
Jan Fabre 
Ελένη Καμμά 
David Kennedy Cutler
Matt Mullican 
Xavier Noiret-Thomé
Ντόρα Οικονόμου 
Μαρία Πολυζωίδου 
Joe Scanlan 
 
 
Η έκθεση θα είναι επισκέψιμη μετά τη λήξη της παράστασης. 
Σχετικές ειδήσεις
Έκθεση του Στέλιου Μπακλαβά στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
20.02.2017 17:29
Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης εγκαινιάζει στις 8 Μαρτίου 2017 έκθεση φωτογραφίας του Στέλιου Μπακλαβά.
Μιχάλης Κακογιάννης - Κοιτάζοντας το Μέλλον: έκθεση φωτογραφίας στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
12.01.2017 12:57
Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης σε συνεργασία με τον πολυβραβευμένο Ιταλό φωτογράφο και τυπογράφο Antonio Manta και τη διοργάνωση Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης – Πάφος 2017, παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας «Μιχάλης Κακογιάννης - Κοιτάζοντας το Μέλλον»- στην Πλατεία Κάστρου της Πάφου, ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της πόλης.
Μιχάλης Κακογιάννης. Κοιτάζοντας το Μέλλον: έκθεση φωτογραφίας στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
10.10.2016 16:43
Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης σε συνεργασία με την GRUPPO GEMELLO και τον πολυβραβευμένο Ιταλό φωτογράφο και τυπογράφο Antonio Manta παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας «Μιχάλης Κακογιάννης . Κοιτάζοντας το Μέλλον», μια έκθεση για τη ζωή και το έργο του μεγάλου Έλληνα δημιουργού.
Perception: η εγκατάσταση τεχνολογικού design του Γιάννη Βογδάνη στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
05.09.2016 11:29
Η διαδραστική εγκατάσταση τεχνολογικού design του 25χρονου καλλιτέχνη Γιάννη Βογδάνη, που δίνει ζωή και κίνηση στα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένος ο σκληρός δίσκος ενός υπολογιστή παρουσιάζεται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.
Ψηφιδωτή Οδύσσεια: έκθεση σύγχρονου ψηφιδωτού στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
09.08.2016 12:22
Μια έκθεση που ξεκίνησε από το Λονδίνο και εξελίχτηκε σε ένα Ελληνο-Βρετανικό φεστιβάλ ψηφιδωτού έρχεται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης για να μας δείξει πώς αυτή η τόσο παλιά τέχνη εξελίσσεται για να συναντήσει την εποχή της.