Ο 14ος Διεθνής Μήνας Φωτογραφίας παρουσιάζει τα ομαδικά πορτρέτα του Tuomo Manninen. Μοντέλα που ποζάρουν σε τέλεια οργανωμένες θέσεις και απαθανατίζουν αιωνίως τη στιγμή.

Ο 14ος Διεθνής Μήνας Φωτογραφίας παρουσιάζει τα ομαδικά πορτρέτα του Tuomo Manninen. Μοντέλα που ποζάρουν σε τέλεια οργανωμένες θέσεις και απαθανατίζουν αιωνίως τη στιγμή.

Ο φωτογράφος Tuomo Manninen δημιουργεί ομαδικά πορτρέτα από το 1995, στα οποία τα μοντέλα του ποζάρουν σε τέλεια οργανωμένες συνθέσεις επιτρέποντας τους να μοιραστούν την αίσθηση της διαιώνισης της στιγμής.

Τα πρόσωπα που φωτογραφίζει συμμετέχουν ενεργά στην πράξη της φωτογράφησης, ποζάροντας στημένα μπροστά στην κάμερα, γνωρίζοντας την ιεραρχία της φωτογράφησης και επιθυμώντας να αποθανατίσουν τη στιγμή.

Στις φωτογραφίες του Manninen δεν υπάρχει καμία είδους κριτική προσέγγιση. Ούτε στην πραγματικότητα, ούτε στα πρόσωπα των ανθρώπων που φωτογραφίζονται.

Τα μοντέλα παρουσιάζουν μία επαγγελματική στάση απέναντι στο φωτογραφικό φακό.

Οι πόζες είναι ομαδικές. Τα ατομικά στοιχεία αποκομμένα, φτάνοντας στην ένταση ανάμεσα στο Εγώ και το Εμείς.

Ο Manninen βάζει τους ανθρώπους να ποζάρουν ανάμεσα στα αντικείμενα και στον χώρο που τα συνδέει ως ομάδα. Μέσα από χορογραφικές συνθέσεις και τεχνικές φωτισμού κάνει το περιβάλλον να μοιάζει σχεδόν με σκηνικά διαφορετικών σκηνών όπου τα πρόσωπα υποκρίνονται τη ζωή τους• σκηνές τις οποίες τα πρόσωπα σύντομα θα εγκαταλείψουν για να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες που θα τους συνδέσουν με άλλες ομάδες και κοινότητες.

Οι ομάδες που δημιουργεί ο φωτογράφος μας δείχνουν ότι το Εμείς κάποιας συγκεκριμένης ομάδας αφήνει απέξω ένα ανείπωτο Εγώ.

Αρχίζοντας τη σειρά Εγώ/Εμείς από το Κατμαντού το 1995, ο Manninen έχει μέχρι στιγμής φωτογραφίσει ομάδες στη Ρίγα, Ελσίνκι, Αγία Πετρούπολη, Λισαβόνα, Αμβούργο, Οδησσό, Χο Τσι Μινχ, Τόντερ, Παρίσι και Αβάνα, συνεχίζοντας στη Ραμάλα, Μαπούτο, Κωνσταντινούπολη και Βερολίνο.

Info
14ος Διεθνής Μήνας Φωτογραφίας
Tuomo Manninen, Me/We
Mavromichali 55, Μαυρομιχάλη 55, Εξάρχεια, τηλ.: 210 3624856
Διάρκεια: 4 Οκτωβρίου έως 2 Νοεμβρίου
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Σάββατο 18:00 με 21:00
Εγκαίνια: Πέμπτη 4 Οκτωβρίου στις 20.00