Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Κήποι της Αθήνας, πρεμιέρα με τη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών (Κ.Ο.Α.)

Κήποι της Αθήνας, πρεμιέρα με τη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών (Κ.Ο.Α.)

Το Athens art network (Αθηναϊκό καλλιτεχνικό δίκτυο), σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων, τον Εμπορικό σύλλογο Αθηνών, τη Διεύθυνση Πρασίνου και την Τεχνόπολη…

 … ξεκινά το ετήσιο πρόγραμμα με τίτλο «Κήποι της Αθήνας», με μια συναυλία από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (Κ.Ο.Α.), την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012 στις 18.00, στον Εθνικό Κήπο. 

 
 
Κύριος στόχος του προγράμματος είναι η ανάδειξη κήπων της πόλης ως σημεία συνάντησης του κόσμου των τεχνών και του πολιτισμού, γενικότερα, (συμπεριλαμβανομένης και της οικολογίας) με τους απλούς πολίτες και ιδιαίτερα με τους νέους και τα παιδιά. Άλλοι στόχοι είναι η ανάδειξη νέων δημιουργών και καλλιτεχνών, η γνωριμία και η ενδεχόμενη συνεργασία καλλιτεχνών, η διάδραση διαφορετικών τεχνών, η στήριξη φορέων κοινωνικής αλληλεγγύης , η ποιοτική αναβάθμιση των ίδιων των κήπων , η ένταξη περιθωριακών ατόμων σε καλλιτεχνικές ομάδες του δικτύου και πιθανά μακροπρόθεσμα η δημιουργία πολιτιστικής υπεραξίας που μπορεί να προσδώσει στους κήπους τουριστικό ενδιαφέρον. 
 
 
Λίγα λόγια για τον Αθηναϊκό καλλιτεχνικό δίκτυο.
Το Δίκτυο δημιουργήθηκε μέσα στο 2012 από πολλές ανεξάρτητες καλλιτεχνικές ομάδες της πόλης με στόχο την αξιοποίηση στο μέγιστο δυνατό βαθμό του καλλιτεχνικού εθελοντισμού. Για πρώτη φορά συμπράττει στο πρόγραμμα ''Παρασκευή στην Αθήνα'' που έτρεξε από τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών , την Περιφέρεια Αττικής και τον Δήμο Αθηναίων.  Το καλοκαίρι υποστηρίζει το  ''Athens world music festival'' που έλαβε χώρα στην «Τεχνόπολις»  του Δήμου Αθηναίων και στο κέντρο της Αθήνας στον άξονα της οδού Ερμού. Για τους επόμενους μήνες το δίκτυο σχεδιάζει τις συνδιασμένες δράσεις του με άλλους φορείς. Μετά τον Εθνικό κήπο, σειρά έχει το  Πεδίον του Άρεως 
την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου με συναυλιακά, θεατρικά και άλλα καλλιτεχνικά δρώμενα.
 
 
Λίγα λόγια για την συναυλία της Κ.Ο.Α.
Μελωδική και χαρούμενη «αβαν-πρεμιέρ» της νέας καλλιτεχνικής της σεζόν 2012-2013, είναι για την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών η απογευματινή συναυλία (6μ.μ.) που θα δώσει στις 16 Σεπτεμβρίου, στον Εθνικό Κήπο, με ελεύθερη είσοδο. Την Ορχήστρα θα διευθύνει ο Ανδρέας Πυλαρινός, με σολίστ τον βιολονίστα Απόλλωνα Γραμματικόπουλο. Το  πρόγραμμα συστεγάζει τρείς εμβληματικούς εκπροσώπους του Ρομαντισμού: Τον Ούγγρο Φραντς Λιστ, τον Γάλλο Καμίγ Σαιν-Σανς και τον Ισπανό Πάμπλο ντε Σαραζάτε. Περιλαμβάνει όμως και δημοφιλέστατες μελωδίες του «Βασιλιά του Βαλς» Γιόχαν Στράους (υιού), καθώς και του περίφημου «Ιταλού Μότσαρτ» Τζοακίνο Ροσίνι.
 
 
Τα έργα που θα ακουστούν είναι τα εξής: Η εισαγωγή της οπερέτας «Βαρώνος Αθίγγανος» του Γιόχαν Στράους (υιού).  Η εισαγωγή και Rondo Capriccioso για βιολί και ορχήστρα του Καμίγ Σαιν-Σανς (έργο γραμμένο μάλιστα από τον Γάλλο συνθέτη το 1863, ειδικά για τον Πάμπλο ντε Σαραζάτε που εκτός από μουσουργός ήταν κορυφαίος βιολονίστας). Η Ουγγρική Ραψωδία αρ.2 του Φραντς Λιστ. Η φαντασία «Κάρμεν» για βιολί και ορχήστρα, έργο 25 του Πάμπλο ντε Σαραζάτε. Και η εισαγωγή από την όπερα «Γουλιέλμος Τέλλος» του Τζοακίνο Ροσίνι. Δροσερό καταφύγιο των Αθηναίων και ιδανικός προορισμός για έναν κυριακάτικο  οικογενειακό περίπατο, ο Εθνικός Κήπος είχε φιλοξενήσει και τον Ιούνιο το πρώτο, καλοκαιρινό ραντεβού της Ορχήστρας με το αθηναϊκό κοινό της. Τότε η συναυλία είχε λειτουργήσει με τους καλύτερους όρους, χαρίζοντας ακόμα και στους ανυποψίαστους περαστικούς  μία επιπλέον, απρόβλεπτη αισθητική απόλαυση. Γι αυτό η Κ.Ο.Α. αποφάσισε και τώρα, ο μελωδικός πρόλογος στο πρόγραμμα των αθηναϊκών της εμφανίσεων ενόψει της νέας σεζόν, να γίνει  στον ίδιο χώρο με ένα πρόγραμμα δημοφιλές, ελκυστικό και κατάλληλο για μικρούς και μεγάλους ακροατές στηρίζοντας παράλληλα το ''Αθηναϊκό καλλιτεχνικό δίκτυο'' και ''τους κήπους της Αθήνας''.  
 
 
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ (Κυριακή, 16 Σεπτεμβρίου, 18.00, Εθνικός Κήπος)
 
 
Γιόχαν Στράους, υιός (1825-1899)
 «Βαρώνος Αθίγγανος», εισαγωγή
 
 
Καμίγ Σαιν-Σανς (1835-1921)
Εισαγωγή και Rondo Capriccioso, για βιολί και ορχήστρα
 
 
Φραντς Λιστ (1811 – 1886)
Ουγγρική Ραψωδία αρ.2
 
 
Πάμπλο ντε Σαραζάτε (1844-1908)
Φαντασία «Κάρμεν» για βιολί και ορχήστρα, έργο 25
 
 
Τζοακίνο Ροσίνι (1792-1868)
«Γουλιέλμος Τέλλος», εισαγωγή
 
 
 
Σολίστ: Απόλλων Γραμματικόπουλος (βιολί)  
Μουσική Διεύθυνση: Ανδρέας Πυλαρινός
*Με ελεύθερη είσοδο
 
 
Στην πρώτη εκδήλωση του προγράμματος ''Κήποι της Αθήνας'' συμπεριλαμβάνεται και συνοδευτικό δρώμενο μιμικής και χορού, ''living statues'', από την ομάδα τσίρκου ''Circus dayz''.
 
 
Eπίσης στην εκδήλωση  θα είναι παρών ο Κόμβος Αλληλοβοήθειας πολιτών, ''ΚΑΛΛΗΠΟΛΙ'' του Δήμου Αθηναίων από τις 16:30 για να συγκεντρώσει σχολικό υλικό και να το προωθήσει σε άπορες οικογένειες.  Το Aθηναϊκό καλλιτεχνικό δίκτυο καλεί τους επισκέπτες να χαρίσουν  σχολικά είδη* σε καλή κατάσταση έτσι ώστε ο κόμβος Κ.ΑΛΛΗ.ΠΟΛΙ να τα προωθήσει στους δικαιούχους του.
 
 
* Τα σχολικά είδη τα οποία έχουν διαμορφωθεί με βάση τις ανάγκες των δικαιούχων του Κόμβου είναι:
Τσάντες, τσαντάκια κολατσιού, παγουράκια
Γραφική ύλη: π.χ. μολύβια, στυλό, γόμες, ξύστρες 
Χαρτικά: π.χ. χαρτιά Α4, σχολικά τετράδια, χάρτινοι φάκελοι Α4 
Είδη ζωγραφικής και χειροτεχνίας: π.χ. μπογιές, μαρκαδόροι, μπλοκ ζωγραφικής, χρωματιστά χαρτιά, πλαστελίνες, πυλός   
 
Σχετικές ειδήσεις
Η Έκτη Συμφωνία του Μάλερ από την ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
15.02.2017 13:48
Το μεγαλόπνοο σχέδιο της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και του διευθυντή της Στέφανου Τσιαλή για την εκτέλεση όλων των Συμφωνιών του Γκούσταβ Μάλερ ξεκίνησε πέρυσι και συνεχίζεται φέτος με την Έκτη Συμφωνία: Σ΄αυτή την ακαταμάχητη μουσική περιήγηση στις μύχιες πτυχές της ανθρώπινης Ψυχής είναι αφιερωμένη η συναυλία που θα δώσει η Ορχήστρα, υπό τη μουσική διεύθυνση του Στέφανου Τσιαλή, την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου (20.30) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Kym, Wohlhuter, Μουράτογλου και φίλοι στο Γαλλικό Ινστιτούτο
31.01.2017 15:14
Μια μοναδική βραδιά με τέσσερις σολίστες διεθνούς φήμης: η Min-Jung Kym, ο Philippe Mouratoglou, η Ariane Wohlhuter και ο Γιάννης Γεωργιάδης, εξάρχων της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων, συνοδευόμενοι από μουσικούς της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Οι πόλεις της μουσικής - Μόσχα: συναυλία από την ΚΟΑ με τον Ούρος Λάγιοβιτς στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
31.10.2016 15:47
Ο σπουδαίος Σλοβένος αρχιμουσικός Ούρος Λάγιοβιτς που ενθουσίασε το φιλόμουσο αθηναϊκό κοινό στις προηγούμενες συνεργασίες του με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, επιστρέφει και πάλι στο πόντιουμ της Ορχήστρας, την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου (20.30) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Οι πόλεις της μουσικής - Λειψία: Η εναρκτήρια συναυλία της ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής
30.09.2016 16:07
Η επίσημη έναρξη της καλλιτεχνικής περιόδου 2016-2017 της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών πραγματοποιείται την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου, στις 20.30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με τη συναυλία «Οι Πόλεις της Μουσικής-Λειψία», η οποία, υπό τη μουσική διεύθυνση του Στέφανου Τσιαλή, εγκαινιάζει ταυτοχρόνως τον κύριο, φετινό, θεματικό κύκλο του προγραμματισμού της Ορχήστρας με τίτλο «Οι Πόλεις της Μουσικής», ο κύκλος αυτός, θα ταξιδέψει το κοινό, καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν, σε εννέα από τα, ιστορικά σημαντικότερα, μουσικά κέντρα του παγκόσμιου χάρτη, επιλέγοντας το συναυλιακό πρόγραμμα να σχετίζεται κάθε φορά με μια πόλη, βάσει λιγότερο ή περισσότερο προφανών συνειρμών.
Κρατική Ορχήστρα Αθηνών: Καλλιτεχνικός προγραμματισμός 2016 - 2017
14.09.2016 16:49
Ένα σύγχρονο, πολύχρωμο graphic novel, με κεντρικό ήρωα ένα ρομαντικό μαέστρο που, σε… συμπαντικά δύσκολες συνθήκες, ταξιδεύει από πλανήτη σε πλανήτη για να συμφιλιώσει μουσικά όργανα και νότες και να επιτύχει μία, μεγάλη και σημαντική, Μουσική Συμφωνία, είναι στο κέντρο της φετινής εκστρατείας προβολής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Όχι τυχαία, ασφαλώς. Στη νέα καλλιτεχνική της περίοδο 2016-17, η Ορχήστρα παρουσιάζεται, παρά τις δυσκολίες, πιο πολυδιάστατη από ποτέ, διευρύνοντας τις δραστηριότητές της τόσο στο καλλιτεχνικό πεδίο, όσο και στον κοινωνικό και εκπαιδευτικό τομέα.