Η 21η Infosystem, η Helexpo και το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης παρουσιάζουν δύο φωτογραφικές εκθέσεις πολύ ηλεκτρισμένες!

Η 21η Infosystem, η Helexpo και το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης παρουσιάζουν δύο φωτογραφικές εκθέσεις πολύ ηλεκτρισμένες!


Η δύο φωτογραφικές εκθέσεις που θα φιλοξενηθούν στο Περίπτερο 13 (εντός της ΔΕΘ) έχουν κοινό τίτλο «Από τον ηλεκτρισμό στον ψηφιακό κόσμο». Οι εκθέσεις έχουν κοινό θέμα την εξέλιξη του ηλεκτρισμού, παρουσιάζουν όμως η κάθε μία μια διαφορετική χρονική περίοδο της ιστορίας της εξέλιξής του.


Η μία αγγίζει και ξετυλίγει το παρελθόν, ενώ η δεύτερη προσεγγίζει το μέλλον. Μόλις 60 χρόνια πριν, στην Ελλάδα, οι σκαπανείς του τεχνικού πολιτισμού δεν ήταν άλλοι από αυτούς που έφερναν τον ηλεκτρισμό σε κάθε νοικοκυριό και επέκτειναν το δίκτυο σε ολόκληρη την επικράτεια. Σήμερα οι επιστήμονες και οι ερευνητές έχουν ανοίξει παράθυρα στον σύγχρονο ψηφιακό κόσμο, προσφέροντας καινοτόμες υπηρεσίες.


Όσον αφορά το κομμάτι του παρελθόντος της ηλεκτρικής ενέργειας θα παρουσιαστούν επιλεγμένες φωτογραφίες της έκθεσης «Σκαπανείς του Τεχνικού Πολιτισμού», από το φωτογραφικό αρχείο της ΔΕΗ, μια παραγωγή του Φωτογραφικού Κέντρου Σκοπέλου, οι οποίες καταγράφουν τις μεταβολές που προέρχονται από την εκβιομηχάνιση της χώρας.


Οι σειρά των φωτογραφιών αυτών είναι ντοκουμέντα που μαρτυρούν την καθημερινότητα της ελληνικής κοινωνίας με τη χρήση και διάδοση του ηλεκτρισμού από το 1942 έως το 1970. Στην ουσία προβάλλεται η υπόσχεση για μία άνετη και ποιοτική ζωή, μέσα από τον μαγικό κόσμο του ηλεκτρισμού.


Στη δεύτερη, πιο σύγχρονη φωτογραφική έκθεση, το μέλλον του ηλεκτρισμού περνά στη διάσταση του ψηφιακού κόσμου. Ο φωτογράφος Αλέξανδρος Αβραμίδης προσεγγίζει τις μελλοντικές χρήσεις της ηλεκτρικής ενέργειας μέσα από μια πρωτότυπη εργασία σε πραγματικούς χρόνους, επικεντρώνοντας το βλέμμα του στη διαδικασία κατασκευής των εκθεσιακών χώρων.


Καθημερινά ο Αλέξανδρος Αβραμίδης προσθέτει νέα έργα στον εκθεσιακό χώρο, θέλοντας να μας αποκαλύψει πως ένα μικρό σύμπαν δομείται και αποδομείται μέσα σε μερικές μόνο μέρες. Η ταχύτητα του νέου ψηφιακού κόσμου είναι εξαιρετική και ήδη έχει αρχίσει να τρέχει…


Info
Από τον ηλεκτρισμό στον ψηφιακό κόσμο
Έρευνα και επιλογή έργων έκθεσης Σκαπανείς Τεχνικού Πολιτισμού: Νίνα Κασσιανού
Ψηφιακές εκτυπώσεις έκθεσης Αβραμίδη Αλέξανδρου: Galonis Print Shops
Διάρκεια έκθεσης: 4 έως 7 Οκτωβρίου
Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη και Παρασκευή: 12:00 με 21:00
Σάββατο και Κυριακή: 11:00 με 21:00
Aποθήκη A’, Λιμάνι Θεσσαλονίκης, C/O Tαχυδρομείο Θεσσαλονίκης 23
τηλ: 2310 566716 / fax: 2310 566717 / e-mail: info@thmphoto.gr