Το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη θα εγκαινιάσει το φθινοπωρινό κύκλο συναυλιών του με το Γιώργη Ξυλούρη (Ψαρογιώργη)

 … την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012 και ώρα 20.30

 
 
Την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου και ώρα 20.30, το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη εγκαινιάζει τον φθινοπωρινό κύκλο συναυλιών του με τον Γιώργη Ξυλούρη (Ψαρογιώργη), που έρχεται από την Κρήτη για μία και μοναδική συναυλία.
 
 
Επιφανής ερμηνευτής της κρητικής παραδοσιακής μουσικής, εξαιρετικός δεξιοτέχνης στο λαούτο και ερμηνευτής των στίχων που χαρακτηριστικά συνοδεύουν τις ιδιαίτερες αυτές μελωδίες, ο Γιώργης Ξυλούρης αναθράφηκε μέσα στη βαθειά μουσική παράδοση των Ανωγείων, και είναι απόγονος της θρυλικής μουσικής οικογένειας των Ξυλούρηδων. Ο θείος του, Νίκος Ξυλούρης, υπήρξε μια από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες της εποχής του και συνέβαλε δραστικά στην αναζωπύρωση της κρητικής παραδοσιακής μουσικής και την εξέλιξη του σύγχρονου πολιτικού τραγουδιού, ενώ ο πατέρας του, ο Ψαραντώνης, μοναδικός στο είδος του, συνεχίζει με τον δικό του μοναδικό τρόπο να οδηγεί την παραδοσιακή μουσική σε πρωτόγνωρα μονοπάτια.
 
 
Με εμφανίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, ο Ψαρογιώργης έχει καθιερωθεί ως ερμηνευτής σε διεθνές επίπεδο. Πάντα ανανεωτής, ανατρεπτικός, αλλά και στέρεα βασισμένος στα αρχέτυπα, έρχεται την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου, για να δώσει το στίγμα του νέου ήχου και να αφήσει τις δικές του «Ανωγειανές κοντυλιές» στον καμβά του μουσείου… Μαζί του ο Αχιλλέας Περσίδης στο λαούτο και την κιθάρα και ο Πάνος Κατσικιώτης (Τσίκο) στα κρουστά.
 
 
Διοργάνωση: specs ‘n’ arts artist management & promotions
Συνδιοργάνωση: Δισκοπωλείο Νίκος Ξυλούρης, Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων – Κέντρο Εθνομουσικολογίας Φοίβου Ανωγειανάκη