Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Ο Γιώργης Ξυλούρης στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων

Ο Γιώργης Ξυλούρης στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων

Το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη θα εγκαινιάσει το φθινοπωρινό κύκλο συναυλιών του με το Γιώργη Ξυλούρη (Ψαρογιώργη)

 … την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012 και ώρα 20.30

 
 
Την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου και ώρα 20.30, το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη εγκαινιάζει τον φθινοπωρινό κύκλο συναυλιών του με τον Γιώργη Ξυλούρη (Ψαρογιώργη), που έρχεται από την Κρήτη για μία και μοναδική συναυλία .
 
 
Επιφανής ερμηνευτής της κρητικής παραδοσιακής μουσικής, εξαιρετικός δεξιοτέχνης στο λαούτο και ερμηνευτής των στίχων που χαρακτηριστικά συνοδεύουν τις ιδιαίτερες αυτές μελωδίες, ο Γιώργης Ξυλούρης αναθράφηκε μέσα στη βαθειά μουσική παράδοση των Ανωγείων, και είναι απόγονος της θρυλικής μουσικής οικογένειας των Ξυλούρηδων. Ο θείος του, Νίκος Ξυλούρης, υπήρξε μια από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες της εποχής του και συνέβαλε δραστικά στην αναζωπύρωση της κρητικής παραδοσιακής μουσικής και την εξέλιξη του σύγχρονου πολιτικού τραγουδιού, ενώ ο πατέρας του, ο Ψαραντώνης, μοναδικός στο είδος του, συνεχίζει με τον δικό του μοναδικό τρόπο να οδηγεί την παραδοσιακή μουσική σε πρωτόγνωρα μονοπάτια.
 
 
Με εμφανίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, ο Ψαρογιώργης έχει καθιερωθεί ως ερμηνευτής σε διεθνές επίπεδο. Πάντα ανανεωτής, ανατρεπτικός, αλλά και στέρεα βασισμένος στα αρχέτυπα, έρχεται την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου, για να δώσει το στίγμα του νέου ήχου και να αφήσει τις δικές του «Ανωγειανές κοντυλιές» στον καμβά του μουσείου... Μαζί του ο Αχιλλέας Περσίδης στο λαούτο και την κιθάρα και ο Πάνος Κατσικιώτης (Τσίκο) στα κρουστά.
 
 
Διοργάνωση: specs ‘n’ arts artist management & promotions
Συνδιοργάνωση: Δισκοπωλείο Νίκος Ξυλούρης, Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων - Κέντρο Εθνομουσικολογίας Φοίβου Ανωγειανάκη
Σχετικές ειδήσεις
Σταύρος Λάντσιας, Ανδρέας Πολυζωγόπουλος & Γιώργος Καλούδης στην Αγγλικανική Εκκλησία
20.01.2017 14:09
Το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου, ώρα 20:30, στην Αγγλικανική Εκκλησία Αθηνών, ο πιανίστας και συνθέτης Σταύρος Λάντσιας παρουσιάζει ένα ξεχωριστό πρόγραμμα με βάση τις μελωδικές του συνθέσεις. Μια σπάνια ευκαιρία να απολαύσετε τους φυσικούς ήχους των μουσικών οργάνων σ΄ έναν χώρο εξαιρετικής ακουστικής.
Οι Χορωδίες των Πανεπιστημίων στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
22.11.2016 11:52
Τρία πολυφωνικά σύνολα ελληνικών πανεπιστημιακών Τμημάτων Μουσικών Σπουδών (ΤΜΣ) ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια μεγάλη συναυλία χορωδιακής μουσικής που πραγματοποιείται το Σάββατο 26 Νοεμβρίου στις 8:30 το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσιο του ετήσιου Κύκλου εκδηλώσεων του Μεγάρου Η ανθρώπινη φωνή.
Διήμερο μουσικό ταξίδι στην Κρήτη και στη Κύπρο στο Τελλόγλειο
10.06.2016 14:31
Ένα διήμερο αφιερωμένο στη μουσική παράδοση της Κρήτης και της Κύπρου με δύο συναυλίες από τα σχήματα των Ross Daly, Ζαχαρία Σπυριδάκη και Βασίλη Χατζημακρή και μία έκθεση γλυπτών και μουσικών οργάνων θα παρουσιάσει το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ., στις 16 και 17 Ιουνίου 2016.
Η Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία Δήμου Αθηναίων στις Ελληνικές Μουσικές Γιορτές 2016
10.05.2016 13:11
Στο πλαίσιο του 12ου Κύκλου των Ελληνικών Μουσικών Γιορτών, τη Δευτέρα 16 Μαΐου 2016, στο θέατρο Παλλάς, η Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων, με τη Χορωδία του Πανεπιστημίου Αθηνών και τη συμμετοχή εκλεκτών σολίστ, θα πραγματοποιήσουν συναυλία με έργα Ελλήνων συνθετών.
Το Κατά Μάρκον Πάθη, opus 94, του Φίλιππου Τσαλαχούρη στο Μουσείο Μπενάκη
12.04.2016 10:19
Στα πλαίσια των Ελληνικών Μουσικών Γιορτών 2016, θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Μπενάκη, το ορατόριο του Φιλίππου Τσαλαχούρη "Κατά Μάρκον Πάθη" opus 94.