Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

Tsoclis, εσύ ο τελευταίος λεπρός, στη Σπιναλόγκα

Tsoclis, εσύ ο τελευταίος λεπρός, στη Σπιναλόγκα

Το Μουσείο Κώστα Τσόκλη παρουσιάζει την έκθεση με τίτλο "Tsoclis, εσύ ο τελευταίος λεπρός", στο νησί της Σπιναλόγκας...

 ... η οποία θα διαρκέσει έως και τις 31 Οκτωβρίου 2012

 
 
Το Μουσείο Κώστα Τσόκλη παράλληλα με επιλογή έργων από τη μόνιμη συλλογή του, το 2012, παρουσιάζει τα ιστορικά έργα από την ενότητα “Αντικείμενα – καταστάσεις” 1966-1975 καθώς και το ηχητικό έργο “Ο ήχος των βημάτων μου”, από τη performance του Κώστα Τσόκλη, τη βραδιά των εγκαινίων της έκθεσης “Τsoclis, εσύ ο τελευταίος λεπρός” στη Σπιναλόγκα. Επί δύο ώρες, ο Κώστας Τσόκλης μέσα σε ένα μικρό ενετικό χώρο στον κεντρικό δρόμο του Οθωμανικού οικισμού στη Σπιναλόγκα, περπατούσε ασταμάτητα κάνοντας κύκλους  πάνω σε ένα παχύ στρώμα από φυσικό αλάτι. 
 
 
Η performance του Τσόκλη συμβολίζει τον εγκλεισμό, αλλά και το χρόνο που χρειάζεται το νερό της θάλασσας για να εξατμιστεί και να γίνει αλάτι. Συγχρόνως, αφήνοντας τα αποτυπώματα του πάνω στο αλάτι, μας θυμίζει τον αέναο κύκλο της ζωής των λεπρών στο νησί.
Οι ηχογραφημένοι ήχοι των βημάτων του καλλιτέχνη από την performance, ακούγονται στη Σπιναλόγκα, στο  Μουσείο Uffizi στην Φλωρεντία, καθώς και σε διάφορους χώρους Τέχνης στην Ελλάδα και το εξωτερικό, κάνοντας τους επισκέπτες τους να μετέχουν νοερά στη μεγάλη αυτή καλλιτεχνική εκδήλωση .
 
 
Επίσης, στο Μουσείο παρουσιάζεται ένα βίντεο για τη Σπιναλόγκα που δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες του Μουσείου να ενημερωθούν για την έκθεση εκεί και να αντιληφθούν μέσα σε 27 λεπτά, την έκταση της εικαστικής και κοινωνικής επέμβασης του καλλιτέχνη στο νησί.
 
 
Το Μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό για το κοινό έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2012.
Η έκθεση “Τsoclis, εσύ ο τελευταίος λεπρός” στη Σπιναλόγκα θα είναι ανοιχτή έως τις 31 Οκτωβρίου 2012.
Σχετικές ειδήσεις
Συμμετοχή του ΚΜΣΤ στο Venice International Performance Art Week
13.12.2016 15:36
Στη Βενετία, στο Palazzo Mora, βρίσκεται ήδη το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης από τις 10 έως τις 17 Δεκεμβρίου 2016 υποστηρίζοντας το Venice International Performance Art Week και συμμετέχοντας στην έκθεση με τίτλο «Το ‘Όνειρο της Αντιγόνης. Performance Art στην Ελλάδα μεταξύ της δεκαετίας του '70 και σήμερα» με έργα της Λήδας Παπακωνσταντίνου από τις συλλογές του.
Μπιενάλε της Αθήνας 2015-2017 - ΟΜΟΝΟΙΑ: Ολοκληρώθηκε η Σύναψη 2
01.06.2016 15:18
Με την performance – έργο σε εξέλιξη Station Athens ολοκληρώθηκε απόψε ο δεύτερος και τελευταίος κύκλος της Σύναψης 2, μέρους του προγράμματος της Μπιενάλε της Αθήνας 2015-2017 "OMONOIA".
Το πρόγραμμα As one από το Μουσείο Μπενάκη και το Marina Abramović Institute ολοκληρώνεται
19.04.2016 15:23
Για πρώτη φορά στην Αθήνα παρουσιάστηκε ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στην performance με τόσους καλλιτέχνες, με τέτοια συμμετοχή κοινού, με τόση ενέργεια. Το AS ONE, οι performances, η Μέθοδος Abramović, οι συζητήσεις, εντυπωσίασαν, θετικά ή όχι, μίλησαν στην καρδιά του κοινού, έγιναν αποδεκτά ή απορρίφθηκαν.
Το Αθέατο Μουσείο παρουσιάζει μία «Αλεξανδρινή βασίλισσα» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
06.04.2016 10:12
Το Αθέατο Μουσείο είναι η επιτυχημένη δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που προβάλλει επιλεγμένες αρχαιότητες από τον κόσμο των αποθηκών. Κάθε δύο μήνες ένα αντικείμενο παρουσιάζεται στους επισκέπτες για πρώτη φορά και ξεδιπλώνει την αφήγηση της άγνωστης ιστορίας του.
As One: από τον ΝΕΟΝ και το Marina Abramović Institute στο Μουσείο Μπενάκη
01.03.2016 12:45
Ο ΝΕΟΝ και το Marina Abramović Institute (MAI) συνεργάζονται στην παρουσίαση ενός προγράμματος, με τίτλο As One, το οποίο σκοπό έχει να αναδείξει την τέχνη της performance και να εξοικειώσει και να εκπαιδεύσει το ελληνικό κοινό με αυτή τη μορφή σύγχρονης τέχνης.