Το Μουσείο Κώστα Τσόκλη παρουσιάζει την έκθεση με τίτλο “Tsoclis, εσύ ο τελευταίος λεπρός“, στο νησί της Σπιναλόγκας

 … η οποία θα διαρκέσει έως και τις 31 Οκτωβρίου 2012

 
 
Το Μουσείο Κώστα Τσόκλη παράλληλα με επιλογή έργων από τη μόνιμη συλλογή του, το 2012, παρουσιάζει τα ιστορικά έργα από την ενότητα “Αντικείμενα – καταστάσεις” 1966-1975 καθώς και το ηχητικό έργο “Ο ήχος των βημάτων μου”, από τη performance του Κώστα Τσόκλη, τη βραδιά των εγκαινίων της έκθεσης “Τsoclis, εσύ ο τελευταίος λεπρός” στη Σπιναλόγκα. Επί δύο ώρες, ο Κώστας Τσόκλης μέσα σε ένα μικρό ενετικό χώρο στον κεντρικό δρόμο του Οθωμανικού οικισμού στη Σπιναλόγκα, περπατούσε ασταμάτητα κάνοντας κύκλους  πάνω σε ένα παχύ στρώμα από φυσικό αλάτι. 
 
 
Η performance του Τσόκλη συμβολίζει τον εγκλεισμό, αλλά και το χρόνο που χρειάζεται το νερό της θάλασσας για να εξατμιστεί και να γίνει αλάτι. Συγχρόνως, αφήνοντας τα αποτυπώματα του πάνω στο αλάτι, μας θυμίζει τον αέναο κύκλο της ζωής των λεπρών στο νησί.
Οι ηχογραφημένοι ήχοι των βημάτων του καλλιτέχνη από την performance, ακούγονται στη Σπιναλόγκα, στο  Μουσείο Uffizi στην Φλωρεντία, καθώς και σε διάφορους χώρους Τέχνης στην Ελλάδα και το εξωτερικό, κάνοντας τους επισκέπτες τους να μετέχουν νοερά στη μεγάλη αυτή καλλιτεχνική εκδήλωση.
 
 
Επίσης, στο Μουσείο παρουσιάζεται ένα βίντεο για τη Σπιναλόγκα που δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες του Μουσείου να ενημερωθούν για την έκθεση εκεί και να αντιληφθούν μέσα σε 27 λεπτά, την έκταση της εικαστικής και κοινωνικής επέμβασης του καλλιτέχνη στο νησί.
 
 
Το Μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό για το κοινό έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2012.
Η έκθεση “Τsoclis, εσύ ο τελευταίος λεπρός” στη Σπιναλόγκα θα είναι ανοιχτή έως τις 31 Οκτωβρίου 2012.