Για τη χειμερινή περίοδο 2012 – 2013 το Θέατρο ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ παρουσιάζει ένα πλούσιο και δυναμικό θεατρικό πρόγραμμα,

αντιδρώντας με αυτό τον τρόπο στο κλίμα ηττοπάθειας και μιζέριας, που προσπαθούν να μας επιβάλλουν. Άλλωστε το θέατρο πρωτοστατούσε πάντα στις δύσκολες συγκυρίες

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

«Η ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΩΣΤΑΝΤΙΑΣ»
Από το ομώνυμο βιβλίο του Γιάννη Μακριδάκη
σε διασκευή Χρήστου Βαλαβανίδη

Προγραμματισμένη πρεμιέρα : Πέμπτη 22 Νοεμβρίου

Μια ανατρεπτική κωμωδία γεμάτη από γεύσεις, αρώματα και καημούς του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης.
Δύο γυναίκες φίλες, σύγχρονες Ελληνίδες της Πόλης, η Άννα Βαγενά και η Ελένη Γερασιμίδου, ζουν και βιώνουν μέσα από τη διήγηση ενός γράμματος ανείπωτες καταστάσεις!
Μια ιστορία που έχει ρίζες στον Ελληνισμό της Πόλης και φτάνει μέχρι την Ελλάδα του σήμερα ξεδιπλώνεται, και η συγκινισιακή φόρτιση εναλλάσσεται με το χιούμορ και την ελπίδα.
«Η Άλωση της Κωσταντίας» βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Γιάννη Μακριδάκη των Εκδόσεων της Εστίας και παρουσιάζεται σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία του Χρήστου Βαλαβανίδη.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ :
Σκηνοθεσία – μουσική επιμέλεια : Χρήστος Βαλαβανίδης
Σκηνικά – κοστούμια : Κώστας Βελινόπουλος
Φωτισμοί : Αλέκος Αναστασίου

ΠΑΙΖΟΥΝ :
Άννα Βαγενά, Ελένη Γερασιμίδου και Βασίλης Παλαιολόγος.

Β’ ΣΚΗΝΗ


«ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ»
βασισμένη στα διηγήματα του Σωτήρη Δημητρίου

Προγραμματισμένη πρεμιέρα : 26 Νοεμβρίου 2012

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη

Το Θέατρο Μεταξουργείο σε συνεργασία με την εταιρία Θεάτρου Scene 10- 7 θα παρουσιάζει κάθε Δευτερα και Τρίτη την παράσταση «ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ», η οποία είναι βασισμένη στα διηγήματα του Σωτήρη Δημητρίου σε σκηνοθεσία Άννας Βαγενά.
Το ανέβασμα του έργου προέκυψε από ένα σεμινάριο αφηγηματικού θεάτρου, που πραγματοποιησε η σκηνοθέτης της παράστασης και το αποτέλεσμα του οποίου ήταν εξαιρετικό.
Δέκα νέα παιδιά, νέοι ηθοποιοί, ζωντανεύουν με ευαισθησία, χιούμορ και συγκίνηση τα πρόσωπα των διηγημάτων του Σωτήρη Δημητρίου.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ :
Σκηνοθεσία : Άννα Βαγενά
Μουσική : Γιάννης Καραγιάννης

ΠΑΙΖΟΥΝ : Σύλβια Αννουσάκη, Αγγελική Γκαλμπένη, Αλεξάνδρα Γώγου,  Δέσποινα Αποστολίδου, Δήμητρα Θεοδωροπούλου, Τζένη Κοσμίδου, Ηρώ Μητρούτσικου, Κωνσταντίνος Πολύζος, Δήμητρα Ταμπάση, Ελευθερία Χρυσικοπούλου.


ΠΑΙΔΙΚΗ – ΝΕΑΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

«Η ΤΥΧΗ ΤΗΣ ΜΑΡΟΥΛΑΣ»
κωμυδείλλιο του Δημητρίου Κορομηλά

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΠΡΕΜΙΕΡΑ : ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Το κλασσικό πλέον αριστούργημα του ελληνικού δραματολογίου «Η ΤΥΧΗ ΤΗΣ ΜΑΡΟΥΛΑΣ» του Δημητρίου Κορομηλά επέλεξε το θέατρο Μεταξουργείο σε συνεργασία με την Scene 10- 7 να παρουσιάσει στην Παιδική – Νεανική του Σκηνή.
Με αυτό το έργο, το Θέατρο Μεταξουργείο συστήνει στους νεώτερους θεατές το κωμειδύλλιο, ένα ελληνικό θεατρικό είδος που πρωτοπαρουσιάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, ανανεώνοντας το θέατρο της εποχής του και  βάζοντας τις ρίζες στο σύγχρονο ελληνικό θέατρο.
Οι μικροί θεατές θα έχουν την ευκαιρία μέσα από την παράσταση να γνωρίσουν μια Ελλάδα διαφορετική, έντιμη, τα ήθη της οποίας έχουν πλέον ξεθωριάσει, γεματη από αρώματα, πλημμυρισμένη με αισιόδοξους ήχους!

Η Μαρούλα, είναι μια απλή κοπέλα από ένα χωριό της Άνδρου που πάει να δουλέψει  σε ένα σπίτι στην Αθήνα. Μέσα από την χιουμοριστική και κεντημένη γραφή του Κορομηλά, παρακολουθούμε τη ζωή των υπηρετών, σε ένα αστικό σπίτι της Αθήνας στα τέλη 19ου αιώνα.
Το έργο είναι γεμάτο μουσική, τραγούδια και χορό – άλλωστε το κωμειδύλλιο σαν θεατρικό είδος, είναι ο προπομπός  του ελληνικού μουσικού θεάτρου.

Η τύχη της Μαρούλας ήταν μια μεγάλη προσωπική επιτυχία της Άννας Βαγενά που ανέβηκε στο Θεσσαλικό θέατρο το 1976, με την ίδια πρωταγωνίστρια στο ρόλο της Μαρούλας. Σήμερα σκηνοθετεί, αυτή τη σπουδαία παράσταση για μικρούς και μεγάλους, με τη μουσική του Λουκιανού Κηλαηδόνη, δίνοντας μέσα απ’ την εμπειρία της και την αγάπη της όλη την φροντίδα που αρμόζει στο παιδικό θέατρο.

Η Πρεμιέρα θα γίνει στη Θεσσαλονίκη στο θέατρο ΡΑΔΙΟ ΣΙΤΥ όπου θα δίνονται καθημερινά παραστάσεις για σχολεία.
Παραστάσεις για σχολεία: Τετάρτη με Παρασκευή και Σάββατο μεσημεριανή για το κοινό.

Στην Αθήνα θα παρουσιάζεται στο θέατρο Μεταξουργείο από Κυριακή 11/11/12 και θα παίζεται κάθε Κυριακή στις 12μ.μ.
                    

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ :
Σκηνοθεσία : Άννα Βαγενά
Μουσική : Λουκιανός Κηλαηδόνης
Επιμέλεια σκηνικών – κουστουμιών :  Κώστας Βελινόπουλος

ΠΑΙΖΟΥΝ :
Αγγελική Γκαλμπένη, Νικόλας Βατικιώτης, Λευτέρης Δημηρόπουλος, Δήμητρα Θεοδωροπούλου, Ηρώ Μητρούτσικου, Δημήτρης Όντος, Κων/νος Πολύζος, Χρήστος Ροδάμης, Κων/νος Συνετός.

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΟΔΕΥΕΙ

«ΟΣΑ ΠΑΙΡΝΕΙ Ο ΑΝΕΡΓΟΣ»
Πολιτική επιθεώρηση του Λάκη Μπέλλου και το Γιώργου Γαλίτη

Η Άννα Βαγενά ξαναγυρίζει στο αγαπημένο της είδος, την επιθεώρηση, μετά από 20 χρόνια. Η σημερινή συγκυρία το απαιτεί άλλωστε! Το χιούμορ και η αισιοδοξία είναι τα μόνα όπλα ενάντια στην κρίση και η επιθεώρηση είναι η ναυαρχίδα!

Γι’αυτό το σκοπό έχει συνταχθεί δίπλα στην Άννα Βαγενά και η θρυλική Βαγγελίτσα από τη Ραχούλα…. Τη Βαγγελίτσα που αγάπησαν οι παλαιότεροι και θα γνωρίσουν οι νεώτεροι.

Η επιθεώρηση «ΟΣΑ ΠΑΙΡΝΕΙ Ο ΑΝΕΡΓΟΣ», θα κάνει πρεμιέρα στις 16 Οκτωβρίου στη Λάρισα, στο Δημοτικό Ωδείο, κάτι που για τη Βαγενά είναι αυτονόητο μιας και οι δεσμοί της με την ιδιαίτερη πατρίδα της, τη Λάρισα, δεν κόπηκαν ποτέ. Στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στο Θέατρο “Αριστοτέλειο”, στη Θεσσαλονίκη από 24 Οκτωβρίου έως 4 Νοεμβρίου και μετά θα ακολουθήσει περιοδεία.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ :
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ : Άννα Βαγενά
ΜΟΥΣΙΚΗ : Λουκιανός Κηλαηδόνης
ΣΚΗΝΙΚΑ – ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ : Κώστας Βελινόπουλος

ΠΑΙΖΟΥΝ :
Άννα Βαγενά, Σοφία Αλεξανιάν, Ηλιάνα Αραβή, Γιώργος Γιαννακάκος, Κατερίνα Θεοχάρη, Σταύρος Καλλιγάς, Νίκος Μπουρνιάς, Βασίλης Μυλωνάς.