Οι Εκδόσεις Μεταίχμιο φέρνουν στην Αθήνα το πιο μεγάλο όνομα της σύγρονης αστυνομικής λογοτεχνίας, το Jo Nesbo

… που θα βρεθεί στο αμφιθέατρο του Goethe Institut, την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012, στις 20.00.

Ο Jo Nesbo εδώ και χρόνια επισκέπτεται κάθε φθινόπωρο το νησί της Καλύμνου για ξεκούραση και αναψυχή. Φέτος, κάνει μια στάση στην Αθήνα για να συναντήσει το ήδη φανατικό κοινό των βιβλίων του. Το μεγαλύτερο event της νέας σεζόν για τον εκδοτικό χώρο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2012, στις 8 το βράδυ, στο αμφιθέατρο του Goethe Institut (Ομήρου 14-16, Αθήνα), όπου ο συγγραφέας φαινόμενο θα μιλήσει με τον δημοσιογράφο Μανώλη Πιμπλή για τα βιβλία του και τον διάσημο επιθεωρητή του Χάρι Χόλε. Θα απαντήσει στις ερωτήσεις του κοινού και θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων του. Οι έλληνες αναγνώστες θα έχουν μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τον νορβηγό συγγραφέα που καθήλωσε εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο! Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό, ενώ στον χώρο της εκδήλωσης θα διατίθενται τα βιβλία του.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

ΝΟΡΒΗΓΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΚΑΙ ΝΟΡΒΗΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ GOETHE INSTITUT

Βιογραφικά στοιχεία Jo Nesbo:
Ο Jo Nesbo, ο πιο επιτυχημένος συγγραφέας αστυνομικού στη Νορβηγία, θεωρείται σήμερα ο βασιλιάς της σκανδιναβικής αστυνομικής λογοτεχνίας και ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του είδους παγκοσμίως. Βραβευμένος με τα πιο έγκυρα βραβεία και με μοναδικά ρεκόρ πωλήσεων: Τα βιβλία του έχουν πουλήσει πάνω από 14 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, ενώ στη Μ. Βρετανία έχουν ξεπεράσει σε πωλήσεις τα 717.000 αντίτυπα μέσα στο 2011, που σημαίνει ότι ένα βιβλίο του πουλιέται ανά 27 δευτερόλεπτα. Διάσημος σήμερα όσο και ο καλτ ντετέκτιβ του Χάρι Χόλε, βλέπει τα βιβλία του να εκδίδονται σε περισσότερες από 40 χώρες και να μεταφέρονται στη μεγάλη οθόνη. Ο ίδιος δεν μπορεί να εξηγήσει τη μεγάλη επιτυχία των βιβλίων του. Θεωρεί ότι είναι αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς, του πάθους του να διηγείται ιστορίες, ενδεχομένως και λίγης τύχης και –ελπίζει- κάποιου ταλέντου.
Επισκεφθείτε και το επίσημο site του Jo Nesbo όπου θα βρείτε πολλά βίντεο και συνεντεύξεις του. Για τον πρωταγωνιστή των βιβλίων του, τον ντετέκτιβ Χάρι Χόλε, στον οποίο οφείλεται και η διεθνή επιτυχία της σειράς, διαβάστε περισσότερα στο σχετικό συνημμένο αρχείο.

Μοναδικά ρεκόρ:
Ο Jo Nesbo και τα βιβλία της αστυνομικής σειράς με πρωταγωνιστή τον καλτ ντετέκτιβ Χάρι Χόλε έχουν αποκτήσει φανατικούς αναγνώστες σε όλο τον κόσμο. Το 2011 στη Μ. Βρετανία ο Nesbo ξεπέρασε σε πωλήσεις τα 717.000 αντίτυπα που σημαίνει ότι βιβλίο του πουλιέται ανά 27 δευτερόλεπτα (εάν τα βιβλιοπωλεία παρέμεναν ανοιχτά 24 ώρες το 24ωρο). Το ρεκόρ αυτό τον κατατάσσει στη δεύτερη θέση της λίστας των πιο ευπώλητων συγγραφέων στη Μ. Βρετανία νικώντας τον Stieg Larsson και έχοντας μπροστά του μόνο τον αμερικανό James Patterson. Στην Κροατία ο Λυτρωτής είναι στην κορυφή της λίστας των ευπώλητων, ενώ το τελευταίο του βιβλίο, το Phantom, είναι νο1 στη Δανία. Στην Ιρλανδία ο Nesbo είναι επισήμως o νο1 μπεστσελερίστας συγγραφέας.

Βραβεία:
Για τρίτη φορά βιβλίο του Jo Nesbo έχει προταθεί για το βραβείο των Νορβηγών Βιβλιοπωλών. Το 2011 ήταν υποψήφιο για το βραβείο το τελευταίο μυθιστόρημά του με τίτλο Phantom. Το Βραβείο των Νορβηγών Βιβλιοπωλών το έχει κατακτήσει ήδη δύο φορές στο παρελθόν: το 2000 για το βιβλίο του Ο κοκκινολαίμης (το τρίτο της σειράς Χόλε) και το 2007 για το βιβλίο Ο Χιονάνθρωπος. Ο Nesbo έχει τιμηθεί με τα πιο έγκυρα βραβεία, όπως τα The Riverton Prize (1997), The Glass Key (1998), καθώς και με τις υψηλότερες διακρίσεις στη χώρα του. Το μυθιστόρημά του Νέμεσις ήταν υποψήφιο για το βραβείο Edgar Allan Poe (2010).

Ο James Ellroy είπε:«Είμαι ο μεγαλύτερος εν ζωή συγγραφέας αστυνομικού στον κόσμο. Ο Jo Nesbο είναι ο αμέσως επόμενος, μετά από εμένα, και με καταδιώκει ανελέητα σαν λυσσασμένο πιτ μπουλ, αποφασισμένος να μου πάρει τα σκήπτρα».

Η Patti Smith είπε:
«Ο χιονάνθρωπος του Jo Nesbo είναι ένα ανελέητο βιβλίο. Η τρομακτική μεταμόρφωση μιας αθώας παιδικής εικόνας σε φονικό σύμβολο στοίχειωσε τον ύπνο μου. Όλοι στο συγκρότημά μου έχουν εθιστεί στα βιβλία του Nesbo, αλλά εγώ φοβάμαι έστω και να ανοίξω το επόμενο βιβλίο του…»

«Η φήμη του Nesbo μέλλει να είναι αντίστοιχη με του Μουνχ ή του Ίψεν… Κι αν υπάρχει δικαιοσύνη, μια μέρα ο Χάρι Χόλε θα είναι τόσο επιτυχημένος όσο ο Χάρι Πότερ».
CNN

Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφορούν τα βιβλία του Νέμεσις, Το αστέρι του διαβόλου, Ο λυτρωτής, Ο χιονάνθρωπος (από τις 24 Σεπτεμβρίου 2012 στα βιβλιοπωλεία), Κυνηγοί κεφαλών, καθώς και το πρώτο βιβλίο της παιδικής σειράς Δόκτωρ Πορδαλός με τίτλο Η περίφημη πορδαλόσκονη (από τις 24 Σεπτεμβρίου 2012 στα βιβλιοπωλεία). Την άνοιξη του 2013 πρόκειται να κυκλοφορήσει Η λεοπάρδαλη.

Λίγα λόγια για το χιονάνθρωπο:
Το βιβλίο του Nesbo Ο χιονάνθρωπος που θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά στις 24 Σεπτεμβρίου είναι αυτό που ξεχώρισε ο Μάρτιν Σκορσέζε για να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη. Η υπόθεση: Ένα αγοράκι ξυπνά και αναζητά τη μητέρα του. Όμως στο σπίτι δεν είναι κανείς και στον κήπο τους ανακαλύπτει έναν χιονάνθρωπο με το αγαπημένο φουλάρι της μητέρας του τυλιγμένο στον λαιμό του. Καθώς ο Χάρι Χόλε και η ομάδα του ξεκινούν την έρευνά τους, ανακαλύπτουν έναν ανησυχητικό αριθμό μαμάδων που έχουν χαθεί στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων. Όταν διαπιστώνουν την εξαφάνιση και άλλης μιας γυναίκας, οι χειρότερες υποψίες του Χάρι Χόλε επιβεβαιώνονται: για πρώτη φορά στην καριέρα του θα πρέπει να αντιμετωπίσει έναν σίριαλ κίλερ που παίζει στην έδρα του.  Το βιβλίο έχει αποσπάσει πολλά βραβεία στη Νορβηγία (Booksellers’ Prize 2007, Book Club Prize 2007). Ο Nesbo αποδεικνύει και σε αυτό το βιβλίο τη δεξιοτεχνία του να μετατρέπει καθημερινές σκηνές σε δυσοίωνες καταστάσεις που αποπνέουν τρόμο. Οι αναγνώστες που θα διαβάσουν το βιβλίο θα ζήσουν μια πολύ έντονη λογοτεχνική εμπειρία. Αριστοτεχνική πλοκή, στέρεοι χαρακτήρες, σεκάνς δράσης που εκτοξεύουν την αδρεναλίνη και διάφορα κοινωνικά ζητήματα που θίγονται στην πορεία συνιστούν ένα πραγματικά εξαιρετικό παράδειγμα βιβλίου που απογειώνει τη φήμη του Nesbo αναδεικνύοντάς τον στη μεγαλύτερη δύναμη της σκανδιναβικής αστυνομικής λογοτεχνίας. Το αμερικάνικο book trailer του βιβλίου βραβεύτηκε από το κοινό ως το καλύτερο βίντεο βιβλίου για το 2010. Δείτε το video ΕΔΩ.

«Ο χιονάνθρωπος είναι ένα βιβλίο τόσο απροσμέτρητο όσο το χιόνι, τόσο φωτεινό και άπιαστο όσο τα Κουαρτέτα εγχόρδων του Μπετόβεν. Μια πολύ έντονη λογοτεχνική εμπειρία».
James Ellroy

«Η αστυνομική λογοτεχνία στα καλύτερά της, με ολοκληρωμένους χαρακτήρες, δυσοίωνη ατμόσφαιρα και ένταση που ξεκινά από την πρώτη σελίδα και δεν χαλαρώνει παρά μόνο στην τελευταία».
Times