Το Διεθνές Φεστιβάλ Παιδικής και Εφηβικής Λογοτεχνίας, που θα διεξαχθεί στο πλαίσιο του 12ου Διεθνούς Φεστιβάλ Λογοτεχνίας του Βερολίνου

… το οποίο έχει κερδίσει μία θέση ανάμεσα στα σημαντικότερα φεστιβάλ λογοτεχνίας του κόσμου, από τις 4 έως τις 16 Σεπτεμβρίου θα έχει και ελληνική εκπροσώπηση, αφού εκεί θα βρεθεί φέτος η συγγραφέας Μαρία Παπαγιάννη. Για δώδεκα ημέρες, ένα πλήθος εκδηλώσεων για την παιδική λογοτεχνία είναι ανοικτό σε γερμανικό και διεθνές κοινό. Οι συγγραφείς από όλο τον κόσμο που συμμετέχουν σε αυτό έχουν προταθεί από μία ομάδα λογοτεχνών, κριτικών και ερευνητών, επίσης από όλο τον κόσμο, που συνεργάζονται με το φεστιβάλ. Ήδη σε αυτό το φεστιβάλ έχουν συμμετάσχει παλαιότερα οι Μάνος Κοντολέων και Βαγγέλης Ηλιόπουλος.

Τα βιβλία της Μαρίας Παπαγιάννη που θα  παρουσιαστούν σε γερμανόφωνο αλλά και ελληνόφωνο κοινό είναι Το δέντρο το μονάχο, που έχει αποσπάσει το Κρατικό Βραβείο Εφηβικού-Νεανικού Λογοτεχνικού βιβλίου καθώς και  το Βραβείο του λογοτεχνικού περιοδικού Διαβάζω, και το Ως διά μαγείας, που έχει αποσπάσει το Βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και το Βραβείο του λογοτεχνικού περιοδικού Διαβάζω.
 

Επίσης, η Μαρία Παπαγιάννη κλήθηκε και θα συμμετάσχει σε πρότζεκτ με θέμα «A story for Europe – What Literature Do Children and Young People in Europe Need?» όπου συγγραφείς και εικονογράφοι θα συζητήσουν και θα ανταλλάξουν απόψεις αλλά και θα προτείνουν το βιβλίο που πιστεύουν πως ο κάθε νέος Ευρωπαίος θα πρέπει να διαβάσει.  Μετά το φεστιβάλ θα κυκλοφορήσει δίγλωσση έκδοση (αγγλικά – γερμανικά) με αυτό το υλικό και θα μπορεί να δοθεί  δωρεάν σε όλους τους πολιτιστικούς οργανισμούς της  Ευρώπης που το επιθυμούν. Το κείμενο της Μαρίας Παπαγιάννη θα σας σταλεί μετά το Φεστιβάλ. Η παρουσία της Ελληνίδας συγγραφέα σε ένα τόσο σημαντικό φεστιβάλ δείχνει πως υπάρχει ενδιαφέρον για την ποιοτική ελληνική παιδική λογοτεχνία. Ευχόμαστε στη Μαρία Παπαγιάννη και στα βιβλία της να αγαπηθούν και στο Διεθνές Φεστιβάλ του Βερολίνου όσο έχουν αγαπηθεί από το ελληνικό κοινό. 

Περισσότερες πληροφορίες μπορεί να αναζητήσει κανείς στο www.literaturfestival.com και στο site της http://www.mariapapayanni.gr

Επίσης, μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τα βιβλία της Μαρίας Παπαγιάννη για νέους στο www.i-read.i-teen.gr, το νέο site των Εκδόσεων Πατάκη αποκλειστικά για εφήβους.

Βιογραφικά στοιχεία Μαρίας Παπαγιάννη:
Η Μαρία Παπαγιάννη γεννήθηκε στη Λάρισα. Σπούδασε ελληνική φιλολογία και στη συνέχεια δούλεψε ως δημοσιογράφος σε ραδιόφωνο, τηλεόραση, εφημερίδες και περιοδικά. Συνεργάστηκε με την Ορχήστρα των Χρωμάτων ως υπεύθυνη γραφείου τύπου. Τα τελευταία χρόνια γράφει ιστορίες για παιδιά και μεταφράζει παιδική λογοτεχνία. Το μυθιστόρημα της με τίτλο «Ως διά μαγείας» τιμήθηκε με το Βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, καθώς και με το Βραβείο Λογοτεχνικού Παιδικού Βιβλίου του περιοδικού «Διαβάζω». Το έργο της «Το δέντρο το μονάχο» έχει τιμηθεί με το Βραβείο του περιοδικού «Διαβάζω». Έγραψε το λιμπρέτο και στίχους στο έργο «Παράξενο δεν είναι;» (μουσικό θέατρο το οποίο ανέβηκε στο Μέγαρο Μουσικής τα έτη 2007 και 2008). Επίσης, το λιμπρέτο (διασκευή του μυθιστορήματος της Σ. Λάγκερλεφ «Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον») για το έργο «Πες το μ’ ένα παραμύθι» για αφηγητή και ορχήστρα σε μουσική του Θ. Μικρούτσικου, που παρουσιάστηκε τα Χριστούγεννα του 2002-2003 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Σύντομα θα κυκλοφορήσει το «Μια άλλη μέρα θα νικήσεις εσύ», μια ιστορία για μικρά παιδιά με εικονογράφηση της Eve Tharlet από τις εκδόσεις Minedition στη διεθνή αγορά και από τις Εκδόσεις Πατάκη στην Ελλάδα, καθώς και το νέο χριστουγεννιάτικο βιβλίο της «Το καλικαντζαράκι που αγαπούσε τους ανθρώπους», μια τρυφερή και γραμμένη με χιούμορ χριστουγεννιάτικη ιστορία που επιχειρεί να εξηγήσει στα παιδιά ότι η ζωή έχει πολλές όψεις.