Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Λόγια της Ευτυχίας, στην Τεχνόπολη

Λόγια της Ευτυχίας, στην Τεχνόπολη

Η Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων θα φιλοξενήσει τη μουσική παράσταση με τίτλο «Λόγια της Ευτυχίας», που αποτελεί μια «βαθύτερη» ανάγνωση…

… στο έργο της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012.


Τα «Λόγια της Ευτυχίας» στήριξαν τραγούδια από τα πρώτα χρόνια του ’50, μέχρι και τις μέρες μας – φέτος συμπληρώνονται 40 χρόνια από τότε που εκείνη έφυγε από τη ζωή.… Έτσι κι αλλιώς, ποτέ δεν έπαψαν να ακούγονται... Η συγκεκριμένη μουσική παράσταση,  επιχειρεί μια   «βαθύτερη » ανάγνωση στο έργο της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου. Μέσα από την πολυτάραχη ζωή της , ξεδιπλώνεται όλη η νεότερη ιστορία της Ελλάδας. Πάνω στους στίχους της, ακουμπάει η σύγχρονη ιστορία του λαϊκού μας τραγουδιού.


Η ιστορία της Ευτυχίας, ξεκινά από την εθνική τραγωδία μιας χαμένης πατρίδας, της Μικράς Ασίας.  Περνά μέσα από τα θεατρικά μπουλούκια και την Επιθεώρηση των χρόνων του Μεσοπολέμου. Βιώνει την Κατοχή και στα ύστερα χρόνια του Εμφύλιου, συχνάζει στα στέκια του ρεμπέτικου. Και ύστερα, για μια εικοσαετία, θα έχει κεντρικό ρόλο στην διαμόρφωση του λαϊκού όσο και στην άνθιση του έντεχνου λαϊκού τραγουδιού.


Μελωδίες του Τσιτσάνη, του  Χιώτη, του  Καπλάνη, του  Δερβενιώτη, του Τζουανάκου, σημαδεύουν τα πρώτα της χρόνια … Ύστερα βρίσκονται στο δρόμο της ο Απόστολος Καλδάρας και ο Στέλιος Καζαντζίδης – μαζί τους συνεργάστηκε περισσότερο στα χρόνια του’60... Δίνοντας όμως όσο περνούσαν τα χρόνια και στίχους της, στον Χατζιδάκι, στον Ξαρχάκο, στο Λοίζο, στο Μούτση, στον Κηλαηδόνη και στον Κώστα Χατζή…


Ξεκινώντας μέσα στο κλίμα του μεταπολεμικού ρεμπέτικου,  σιγά σιγά έφτιαξε τον δικό της σύγχρονο λόγο και τη θεματολογία…  Από το «Αντιλαλούνε τα βουνά» στο «Θα βρω μουρμούρη μπαγλαμά».  Από το «Δυο πόρτες έχει η ζωή» και τα «Ηλιοβασιλέματα»,  στο «Είμ’ αητός χωρίς φτερά» και το «Τι έχει και κλαίει το παιδί»....  Από το «Πετραδάκι, πετραδάκι», στη «Φαντασία» και το «Όνειρο απατηλό»…


Μια παράσταση με «τα λόγια της Ευτυχίας», τραγουδά «μια Ελλάδα μ’ ανοιχτές πληγές» - όπως λέει και ο αφιερωμένος στην Ευτυχία στίχος του Μάνου Ελευθερίου. Αλλά παράλληλα και τον έρωτα,   τις χαρές και τα γλέντια των τελευταίων 60 χρόνων.


Κεντρικά πρόσωπα της μουσικής αυτής παράστασης,  ο Γεράσιμος Ανδρεάτος και η ηθοποιός Νένα Μεντή . Ο πρώτος, από τους λαϊκούς τραγουδιστές της νεώτερης γενιάς, που έχουν τραγουδήσει περισσότερο «τα λόγια της Ευτυχίας».  Η δεύτερη, έχει υποδυθεί τόσο ιδανικά την Ευτυχία στο θέατρο.


Στην παράσταση  η οποία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό  σε πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό  εποχής -   συμμετέχουν κάποιοι ακόμα νεώτεροι ερμηνευτές, όσο και  δημιουργοί  και τραγουδιστές  που πρόλαβαν να συνεργαστούν με την Ευτυχία. 

Σχετικές ειδήσεις
Το φθινόπωρο ξεκινά με μουσική στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
26.08.2016 13:42
Η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων υποδέχεται τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου με συναυλίες για όλα τα μουσικά γούστα!
Ο Σταυρός του Νότου γιορτάζει 20 χρόνια στην Τεχνόπολη!
04.08.2016 11:35
Ο Σταυρός του Νότου γιορτάζει 20 χρόνια και «μετακομίζει» για 3 βράδια γεμάτα μουσική και αναμνήσεις στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, στις 26, 27, 28 Σεπτεμβρίου 2016.
Full Moon Fiesta με τους Chico Trujillo στην Τεχνόπολη
29.06.2016 13:12
Οι Chico Trujillo έρχονται στην Τεχνόπολη την Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016 για να μας μεταφέρουν την ακατανίκητη επιθυμία τους για τις χαρές της ζωής και την αγάπη τους για την καλή μουσική.
Η Τεχνόπολη μας προσκαλεί και φέτος σε ένα μουσικό καλοκαίρι!
23.06.2016 15:52
Save The Dates γιατί καλοκαίρι… σημαίνει μουσική στην Τεχνόπολη! Η σκηνή μας γεμίζει με αγαπημένους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες. Ελάτε να δημιουργήσουμε μαζί και φέτος υπέροχες αναμνήσεις.
Η Μελωδία της Ευτυχίας: Το σύνολο Allegri στο Φεστιβάλ Κορώνης 2016
15.06.2016 14:29
Η συναυλία του διεθνούς χορωδιακού συνόλου “Allegri”, με αγαπημένα Ελληνικά και ξένα τραγούδια, θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια του Φεστιβάλ Κορώνης 2016 στις 19 Ιουνίου 2016 στο Ξενοδοχείο Ζάγκα Μύλος.