Το Πολιτιστικό Κέντρο Ακαδήμεια που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, θα φιλοξενήσει βραδιές με το κουκλοθέατρο «Χαρχούτ»…

… του Χρήστου Αυτσίδη στην αυλή, στις 31 Αυγούστου-2 Σεπτεμβρίου 2012.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012, ΩΡΑ  8:00 μ.μ.

 
«Νερόμυλε… για σένα»
Ένας παλιός πέτρινος νερόμυλος κινδυνεύει από την ανθρώπινη απληστία. Θέλουν να τον γκρεμίσουν για να χτίσουν ένα πολυτελές ξενοδοχείο.  Τα πλάσματα του δάσους αντιδρούν και τα τρυφερά λόγια ενός μικρού δράκου:

 
«…νερόμυλε…ξέρεις… το ξέρεις ότι θα σε γκρεμίσουν.
Όμως άκου κι αυτό… ότι ακόμη και μια πετρούλα αν μείνει από σένα, εγώ θα της μιλάω, σα να ήσουν εσύ…»

«…δέντρο, θα σε κόψουν. Όμως εγώ θα κρατήσω το πιο μικρό κλαδάκι σου για πάντα κοντά μου…»
καταφέρνουν να συγκινήσουν ακόμη κι αυτόν τον πλέον σκληρό άνθρωπο, τον επιχειρηματία με την «πέτρινη καρδιά».

Έτσι οι ξύλινες «χούφτες» του νερόμυλου πάλι γυρίζουν… δροσίζουν… δίνουν ζωή… 

 
Συμμετέχουν 11 κούκλες:
Δράκος, δρακάκι, βάτραχος, Καστανούλα, Βίκινγκ, Νεράιδα-Λιμπελούλα, Ιπποποταμούλα, Πεταλούδα, Σκιουράκι, Ψαράκι, Δον Σκόρπιο ντι Σκόλπα-Καλοφαγάνας

Η παράσταση επενδύεται με ζωντανή μουσική (φυσαρμόνικα).

Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά.

 
Στόχος είναι μέσα από κωμικές και συγκινητικές στιγμές, μέσα από τις σκηνές των έργων, τα παιδιά να ψυχαγωγηθούν, να «νιώσουν» και να αποκτήσουν βαθιά ανθρώπινη σκέψη και σχέση με το γύρω τους χώρο.

ΣΑΒΒΑΤΟ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012, ΩΡΑ  8:00 μ.μ.

 «Ιππόκαμποι, πειρατές, βαρκάδες, φεγγαρόλουστες γλυκόξινες καντάδες…»

 
Κρυμμένο ήσουν χρόνια, καράβι εσύ πειρατικό…
Τύλιξαν όμορφα τον ξύλινο κορμό σου
πανιά, σχοινιά, φύκια, λουλούδια…
Σαν ζωγραφιά, που σ’ έλιωνε το κύμα λίγο-λίγο.
Μικρούληδες του δάσους θα σε βρουν, παιχνίδι τους θα γίνεις…
Κι η κόρη της θάλασσας πιο κει, στέλνει χαμόγελο γλυκό…
Ύστερα άνθρωποι θα ‘ρθούν… απρόσεκτοι όπως πάντα,
βαρέλια με ουσίες άσχημες, κοντά σου θα θέλουν να πετάξουν…

Για σένα ναυάγιο ξύλινο, παιχνίδι των μικρών, ιππόκαμποι, δρακάκια, καλαμαράκια, αχινοί,  θα γίνουν πειρατές σωστοί, νμάχη ζωντανή μ’ ανθρώπους άδικους θα δώσουν… Δεν θα νικήσουν τα σπαθιά, μα οι όμορφες καντάδες!

Η παράσταση επενδύεται με ζωντανή μουσική (φυσαρμόνικα).

           
ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Παράσταση που μιλάει για τη ρύπανση της θάλασσας. Το καράβι-ναυάγιο, γίνεται κίνητρο παιχνιδιού, καθώς η δύναμη της φαντασίας των μικρών μας ηρώων και η ευρηματικότητά τους δημιουργούν σκηνές κωμικές, σκηνές με ρομαντισμό, με τραγούδια αγάπης (καντάδες), με αυτοθυσία, με αφοσίωση σ’ έναν υγιή σκοπό:

Θέλουν να γίνουν «πειρατές», να δώσουν μάχη με το άδικο για να φτιάξουν ένα κόσμο καλύτερο! 

 
ΚΟΥΚΛΕΣ
Συμμετέχουν 16 κούκλες: Δράκος, Δρακάκι, Ιπποπόταμος, Ιπποποταμάκι, Ψαράκι, Γυρινάκι, Βάτραχος, Αλογίνα, Ελεφαντίνα, Καλαμαράκι-κιθαρίστας, Ιππόκαμπος, Αχινός, Άγκυρα, Σχοινί-χορευτής, Κόρη της θάλασσας, Άνθρωπος.

ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012, ΩΡΑ  8:00 μ.μ.
«Ρόδες από πορτοκάλι, τρένο από αγριολούλουδα και αχτίδες»

 
Με δύο γιγάντιες πιπεριές, ρόδες από πορτοκάλι, όμορφα αγριολούλουδα, πολύ παιχνίδι και τον ενθουσιασμό τους, ένα δρακάκι και ένα ιπποποταμάκι, σιγά-σιγά, καθώς ξεδιπλώνονται οι σκηνές του έργου, φτιάχνουν ένα τρένο!

 
Τρένο που κινείται με τη δύναμη της παιδικότητάς τους, τα μικρομαγικά μιας ψαρίνας μάγισσας και τους στίχους της Ποιήτριας Αχτίδας…

Έτσι θα καταφέρουν να διώξουν κάθε ψέμα, κάθε σκιά αυτών που θα θελήσουν να χτίσουν το δάσος τους και ταξιδεύοντας με το τρένο τους, θα απλώσουν την αλήθεια και θα ζήσουν σ’ ένα «κρυστάλλινο μονοπάτι γεμάτο αγριολούλουδα κι αλήθειες», όπως λέει η Ποιήτρια Αχτίδα!!… 

 
Λίγα λόγια για το έργο:
Η ιστορία μας έχει σαν κίνητρο το παιχνίδι, ώθηση για να δημιουργήσει το τρένο, μέσο που θα εναντιωθεί στην ανθρώπινη απερισκεψία, αχορταγία, πονηριά. Το στοιχείο άνθρωπος επεμβαίνει στην αρμονική ζωή των πλασμάτων του δάσους, τα εξαπατάει με γνωστούς «τρόπους», απειλεί και προσπαθεί να τα διώξει απ’ το χώρο τους. Αυτό που δεν καταφέρνει όμως, είναι να νικήσει τελικά την μεταξύ τους σχέση, την αγάπη τους για τη φύση και τη σχέση τους με την αλήθεια…

Έτσι, τονίζοντας τη δύναμη του παιχνιδιού, δείχνουμε πώς αυτό πολλές φορές επεμβαίνει στη ζωή δραστικά και πέρα από το παιχνίδι, μπορεί να μεταφέρει την αγνή παιδική διάθεση και στους «μεγάλους», μπορεί να αφοπλίσει κάθε ύποπτη λογική, μπορεί να προτείνει πιο καθαρούς τρόπους αντίληψης της ζωής και με όπλα του την αγάπη, την αλήθεια και δυο στίχους συγκινητικούς, τελικά μπορεί να λυτρώσει!! 

 
Διάρκεια παράστασης:  60 λεπτά.

 
Στόχος μας είναι μέσα από κωμικές και συγκινητικές στιγμές, μέσα από τις σκηνές των έργων, τα παιδιά να ψυχαγωγηθούν, να «νιώσουν» και να αποκτήσουν βαθιά ανθρώπινη σκέψη και σχέση με το γύρω τους χώρο.