Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Γιάννης Κουλουρίδης - Το ξόανο: Έκθεση στην Chili Art Gallery

Γιάννης Κουλουρίδης - Το ξόανο: Έκθεση στην Chili Art Gallery

Η Chili Art Gallery παρουσιάζει την έκθεση του Γιάννη Κουλουρίδη με τίτλο «Το ξόανο» από τις

5 μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου 2012.

 

Ο Γιάννης Κουλουρίδης για την πρώτη ατομική του έκθεση με τίτλο «Το ξόανο»  αναφέρει:


“Το ξόανο, παράγωγο ουσιαστικό από το ρήμα ξέω, είναι κατά κανόνα ξύλινο άγαλμα ή είδωλο, που αποτέλεσε το πρώτο δοκίμιο της ελληνικής γλυπτικής. Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι τα ξόανα είχαν πέσει από τον ουρανό, ότι ήταν έργα θεών ή ηρώων και γι’ αυτό  τα ονόμαζαν διιπετή (Διός πεπτόμενα), λατρεύοντάς τα με μεγάλο σεβασμό.


Αρχέγονη ανθρώπινη ανάγκη που καλλιεργήθηκε από το σύνολο πρωτόγονων και μεταγενέστερων πολιτισμών ανά την υφήλιο.


Σκοπός και ζητούμενο της λατρείας τους ήταν ο τέλειος εξαγνισμός, η αποκατάσταση της ψυχής, η θεία πληρότητα, το θεϊκό, η αθανασία.


Αισθητικές παραθέσεις του ξύλου με στόχο τη μετουσίωσή τους σε αντικείμενο λατρείας μέσα από συμβολισμούς, μεταφορές, εναλλακτικά νοήματα και συμπεράσματα.”

Ο Γιάννης Κουλουρίδης γεννήθηκε το 1983 στη Χαλκίδα, και φοίτησε στη Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας, στο εργαστήρι του καθηγητή Τάσου Χρηστάκη. Σήμερα, ζει και εργάζεται στο προσωπικό του atelier στη Χαλκίδα.


Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της δράσης   «ΝΕΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ»,  με στόχο την προβολή του έργου νέων αποφοίτων της Α.Σ.Κ.Τ.

 


 

Σχετικές ειδήσεις
Έκθεση του Ιάσονα Βενετσανόπουλου στην Image Gallery
23.01.2017 11:48
O Ιάσονας Βενετσανόπουλος παρουσιάζει στην Image Gallery τη δεύτερη ατομική του έκθεση με τίτλο “There is another world, but it is inside this one” σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης, Ματίνας Χαραλάμπη.
C-Thru-GEOMETRY: Έκθεση της Στέλλας Πυλαρινού στην Chili Art Gallery
27.12.2016 12:06
Μια ματιά μέσα από γραμμές και σχήματα παρουσιάζει η Στέλλα Πυλαρινού στην ατομική έκθεση Ζωγραφικής «C-Thru-GEOMETRY» ‘See through lines and shapes’, που φιλοξενείται στην Chili Art Gallery στο Θησείο.
Παραλογές 2016, ΞΕΝΙΩ: Ατομική έκθεση στην Chili Art Gallery
07.12.2016 14:36
Η Chili Art Gallery εγκανιάζει την πρώτη ατομική έκθεση ζωγραφικής της Πόλυς Γεωργακοπούλου ΞΕΝΙΩ την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016.
Emotions: Έκθεση της Natalia Vallianou Gourova στην Chili Art Gallery
16.05.2016 14:05
Η Chili Art Gallery παρουσιάζει την ατομική έκθεση με τίτλο “Emotions” της ζωγράφου Natalia Vallianou Gourova. Η έκθεση εγκαινιάζεται την Παρασκευή 20 Μαΐου 2016 στις 20.00 και θα διαρκέσει μέχρι και την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016.
Παιχνίδια του νου: Έκθεση της Έβης Λαλαπάνου Βώσσου στην Chili Art Gallery
25.04.2016 11:11
Η έκθεση Παιχνίδια του νου της Έβης Λαλαπάνου Βώσσου εγκαινιάζεται την Δευτέρα 9 Μαΐου 2016 και ώρα 8.00μμ στην Chili Art Gallery.