To playforISTANBUL είναι η δεύτερη στάση του “εν κινήσει” ερευνητικού σεμιναρίου χορού playforPLACE. Το σεμινάριο

μελετά την λειτουργία και τη δυναμική της σκηνικής έκφρασης του παιχνιδιού, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τον ρόλο του στην διαμόρφωση της κοινωνίας και του πολιτισμού. Σε κάθε τόπο-σταθμό, η Σοφία Μαυραγάνη προσκαλεί έναν καλλιτέχνη για να συν-διαμορφώσουν “επί τόπου” ένα σεμινάριο-παιχνίδι, το οποίο οδηγεί σε παρουσίαση ανοιχτή στο κοινό.

Το playforPLACE εμμένει στην πρακτική της συλλογικής διδασκαλίας και έμπρακτης καλλιτεχνικής ανταλλαγής. Διερευνά την έμφυτη δύναμη του παιχνιδιού και  τη δυνατότητά του να εναλλάσσει το φανταστικό με το πραγματικό, το σοβαρό με το αστείο, το τοπικό με το ου-τοπικό.

Στην Κωνσταντινούπολη, το σεμινάριο θα επικεντρωθεί στα παιχνίδια των συνόρων, αυτά που δημιουργούνται στα όρια της πολιτιστικής, κοινωνικής, δημόσιας και ιδιωτικής μας ζωής.

Εφαρμόζοντας τα χαρακτηριστικά του παιχνιδιού σε όλα τα στάδια της έρευνας και της δημιουργίας, το σεμινάριο επικεντρώνεται στην εξερεύνηση πρωτότυπου κινησιολογικού υλικού βασισμένου στα γνωρίσματα του παιγνιώδους σώματος σε οριακές καταστάσεις, ενθάρρυνση προσωπικών ιδεών και δοκιμή στρατηγικών δυναμικής χορογραφικής σύνθεσης. Ενεργοποιώντας την συνειδητότητα, τη φαντασία, την ανταλλαγή και τη ζωηρή συνεργασία, διευρύνει τα κινησιολογικά, ερμηνευτικά και διανοητικά εργαλεία των συμμετεχόντων.

Το playforISTANBUL προσκαλεί χορευτές, ηθοποιούς, μουσικούς, επαγγελματίες και ερασιτέχνες. Ανθρώπους με ανησυχίες και ταλέντο στο παιχνίδι!

Το σεμινάριο πραγματοποιείται με την υποστήριξη του (TAL) Theatre Research Laboratory (www.tal.org.tr), Çatı-Contemporary Dance Artist’s Association (www.catidans.org) και FINGERSIX.

Mε τις Sevi Algan/Τουρκία και Σοφία Μαυραγάνη/Ελλάδα