Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Αφροδίτη και Άδωνις, στο Μουσικό Χωριό

Αφροδίτη και Άδωνις, στο Μουσικό Χωριό

Το Μουσικό Χωριό στον Άγιο Λαυρέντιο Πηλίου φιλοξενεί την ημι-όπερα (semi opera) σε τρεις πράξεις και έναν πρόλογο με τίτλο «Αφροδίτη και Άδωνις»…

… στην Πλατεία Χατζίνη, την Πέμπτη 23 Αυγούστου στις 21.30.


Το Μουσικό Χωριό φιλοξενεί την ημι-όπερα «Αφροδίτη και Άδωνις».


Μία μπαρόκ όπερα στην καρδιά του δάσους.
Σκηνοθεσία ,σκηνογραφία: Ανδρέας Λινός.
Αφροδίτη: Chantal Santon,
Άδωνις: Thill Mantero,
Έρωτας: Νίκος Σπανός
Βοσκοπούλα: Μαρία Θωίδου, Κωνσταντίνα Πιτσιάκου
Βοσκός: Τάσος Τατάρογλου
Κυνηγός 1: Σταμάτης Παυλούς, 
Κυνηγός 2: Ιάσων Μαρμαράς
Κυνηγός 3:Νικόλαος Κωσταντέλιας
Φλάουτο με ράμφος:ΔημήτρηςΚούντουρας, ΗλέκτραΠαπασημάκη
Βιολιά: Olivier Briand,Φανή Βοβώνη
Βιόλα νταγκάμπα: Marie-Suzanne Deloye, Ανδρέας Λινός
Βιολοντσέλο: Ηλέκτρα Μηλιάδου
θεόρβη: Jadran Duncumb
Τσέμπαλο και μουσ.διεύθυνση: ΜάρκελλοςΧρυσικόπουλος
Κινησιολογία,χορογραφία: Mαργαρίτα Παπάζογλου


Συμμετέχει και το παιδικό εργαστήριο του Μουσικού Χωριού


Για την πρώτη "αυλική" εκτέλεση του έργου (περί το 1683) δεν γνωρίζουμε παρά μόνο ότι τους ρόλους της Αφροδίτης και του έρωτα έπαιξαν η Moll Davies, ερωμένη του Καρόλου του δεύτερου και η τότε δεκάχρονη κόρη τους Lady Mary Tudor αντίστοιχα. Σε μια επόμενη παραγωγή το έργο δόθηκε το 1684 στα πλαίσια των "σχολικών θεαμάτων" που προσέφερε στο κοινό, για διαφημιστικούς πιθανόν λόγους, ο Josias Priest διευθυντής και καθηγητής χορού του school of Chelsea του Λονδίνου. Στο ίδιο αυτό εκπαιδευτήριο έμελλε να παρουσιαστεί πέντε χρόνια αργότερα και το γνωστό Διδώ και Αινείας του Purcell το οποίο μάλιστα δανείζεται αρκετά μορφολογικά στοιχεία απότο έργο του John Blow.

 

Το λιμπρέτο είναι μια ελεύθερη απόδοση του αντίστοιχου ελληνικού μύθου όπως αυτός έγινε γνωστός στην Ευρώπη μέσα από τις "Μεταμορφώσεις" του Οβιδίου. Ανήκει στο δημοφιλές για την εποχή είδος των βουκολικών δραμάτων (pastorelle) προσαρμοσμένο στην κλασσικότερη για την Αγγλία φόρμα του masque (είδος βασιλικού θεάματος που συνδυάζει θέατρο, τραγούδι και χορό). Με την άνοδο του Καρόλου του δευτέρου στον αγγλικό θρόνο πραγματοποιείται σταδιακά και ο εκ-γαλλισμός του μουσικού γίγνεσθαι του Λονδίνου με αποτέλεσμα λίγο πολύ όλες οι μετέπειτα λυρικές δημιουργίες να έχουν σανπρότυπο τις σύγχρονες tragédies lyrique του Lully. Έτσι το Αφροδίτη και Άδωνις ξεκινάει με έναν καθόλα γαλλικά ηθοπλαστικό πρόλογο με την απαραίτητη τριμερή "ouverture à la française" και συνεχίζει όπως περίπου κάθε αγγλικό masque με εναλλαγές φωνητικών και χορευτικών-οργανικών επεισοδίων όπου το κωμικό δίνει τελικά θέση στο τραγικό (χαρακτηριστική αλληλουχία anti-masque / masque).


Στην προσέγγιση του Ανδρέα Λινού θα βρει κανείςαναφορές στο νεοσύστατο εθνικό θέατρο των αρχών του 20ού αιώνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές και στους σύγχρονούς του πλανόδιους θιάσους,καθώς και στις πρώτες ταινίες "φουστανέλας καιχιτώνα", στο μπαρόκ διάκοσμο,αλλά και στη ναΐφ ζωγραφικήτου Θεόφιλου που δεσπόζει στο σκηνικό του έργου. Η σκηνή , σχεδιασμένη από τον ίδιο, είναι μικρών διαστάσεων μπαρόκ διάταξης (υπερυψωμένο κεκλιμένο δάπεδο, πλαϊνά διακοσμητικά φτερά, φωτισμός τύπου "ράμπα") και έχει τοποθετηθεί μέσα στο δάσος του Πηλίου. Τα κουστούμια σχεδιαστήκαν με βάση την τοπική παραδοσιακή φορεσιά ενώ η σκηνοθεσία έχει ενσωματώσει στοιχεια από την κινησιολογία του βωβού κινηματογράφου και την μετωπικότητα του θεάτρου του 17ού αιώνα.

Σχετικές ειδήσεις
Δημήτρης Λάππας, Κώστας Γεράκης και Σεμέλη Παπαβασιλείου στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο
05.12.2016 11:17
"3 Μαύρα Πρόβατα δεν μπαίνουν στο μαντρί!" είναι ο τίτλος του μουσικού προγράμματος του Δημήτρη Λάππα, του Κώστα Γεράκη και της Σεμέλης Παπαβασιλείου, που ξεκινά στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016.
Το μουσικό σχήμα Μπάλλος στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο – Up Stage
11.10.2016 16:24
Το μουσικό σχήμα Μπάλλος θα εμφανιστεί την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016 στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο – Up Stage.
Διαπασών στο Μουσικό Χωριό 2016
22.08.2016 12:32
Μία συλλογική παράσταση που παίρνει μορφή στον Άγιο Λαυρέντιο από τους συντονιστές και τους σπουδαστές όλων των εργαστηρίων και που θα κορυφωθεί στη μαγευτική πλατεία Χατζίνη.
Μουσικό Χωριό 2016: Πρόγραμμα Συναυλιών 1ης περιόδου
16.08.2016 11:08
Για ενδέκατη συνεχή χρονιά, το Μουσικό Χωριό μεταμορφώνει το μεσαιωνικό πηλιορείτικο χωριό του Αγίου Λαυρεντίου σε τόπο καλλιτεχνικής συμβίωσης, μουσικής πράξης και εκπαίδευσης, μέσα σε ένα φυσικό και αρχιτεκτονικό περιβάλλον απαράμιλλης ομορφιάς.
Ο Ανδρέας Κατερινόπουλος στο θέατρο Λιθογραφείον
30.05.2016 12:13
Ο ταλαντούχος πιανίστας και συνθέτης Ανδρέας Κατερινόπουλος συνεργάζεται με μουσικούς της Ορχήστρας Μουσικής Δωματίου Πατρών και παρουσιάζει στα πλαίσια της πειραματικής πλατφόρμας maydayz ένα ατμοσφαιρικό μουσικό πρόγραμμα στην κεντρική σκηνή του θεάτρου Λιθογραφείον στην Πάτρα, σε μία και μοναδική συναυλία την Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016 στις 21:30.