Το Μουσείο Πυθαγορείου «Νύν και Αεί» θα φιλοξενήσει συναυλία με το μουσικό σύνολο «Λύραυλος» του Παναγιώτη Στέφου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Ηραία 2012, την Κυριακή 19 Αυγούστου, στις 20.30.

Η συναυλία που έχει τον τίτλο «Με τα σύνεργα του Ορφέα», αποτελεί μια πανδαισία ήχων από 35 αρχαιοελληνικά και παραδοσιακά όργανα, με τα οποία  το μουσικό σχήμα «ΛύρΑυλος» θα ταξιδέψει το κοινό στην αρχαία και νεότερη Ελλάδα.

Καταλύοντας   τα όρια του χρόνου, οι ήχοι των οργάνων, των φωνών αλλά και ο πολύ ιδιαίτερος τρόπος παρουσίασης, ξυπνούν   πρωτόγνωρα συναισθήματα ακόμη και στους μη μυημένους στο χώρο της μουσικής. Η συναυλία συνοδεύεται με περιεκτικές πληροφορίες, έτσι ώστε να γίνει αντιληπτό ότι η μουσική ήταν απόλυτα συνδεδεμένη με όλες τις εκφάνσεις του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.

Η ανακατασκευή των αρχαίων μουσικών οργάνων είναι βασικότατο σκέλος του έργου του Παναγιώτη Στέφου, το οποίο υποστηρίζεται από ολοκληρωμένη μελέτη επάνω στην αρχαία ελληνική μουσική. Η εξαντλητική έρευνα σε μουσεία, η σχολαστική συγκέντρωση πάσης φύσεως πηγών, ο σχεδιασμός, η αποτύπωση και η κατασκευή των οργάνων είναι θεμελιώδες στοιχείο της εργασίας του μουσικού συνόλου.

Ο «ΛύρΑυλος – Κέντρο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς», που δημιούργησε ο Παναγιώτης Στέφος, επί σειρά ετών κορυφαίος μουσικός της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Ορχήστρας των Χρωμάτων, ερευνητής και κατασκευαστής αρχαιοελληνικών οργάνων, έχει αναγνωριστεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό για το έργο του, το οποίο έχει καλλιτεχνική, εκπαιδευτική και ερευνητική διάσταση.