Ο Πολυχώρος Πολιτισμού «Διέλευσις» θα φιλοξενήσει τριήμερο βιωματικό σεμινάριο με τίτλο «Λόγος – Σώμα – Έκφραση» (με τις αρχές του αρχαίου δράματος)…

… στις 21-23 Σεπτεμβρίου 2012.

«Λόγος – Σώμα – Έκφραση» (με τις αρχές του αρχαίου δράματος)… Ευμενίδες – Αισχύλου & Τρωάδες – Ευριπίδη

Στο σεμινάριο Λόγος – Σώμα – Έκφραση εξερευνούμε πώς ο κάθε ένας μας μπορεί να σωματοποιήσει το λόγο δίνοντας βάση πρωτίστως στη μουσικότητα του κειμένου και έπειτα το νόημα του. Με οδηγό τα χορικά μέρη από δύο τραγωδίες θα πειραματιστούμε μέσα από κινητικούς αυτοσχεδιασμούς και θα βασιστούμε στη μουσικότητα που έχει ούτως ή άλλως το αρχαίο κείμενο για να χορογραφήσουμε αυτά τα χορικά. Μέσα από τη δουλειά αυτή προσπαθούμε να ανιχνεύσουμε τις βασικές αρχές του αρχαίου δράματος και να το αντιμετωπίσουμε έτσι όπως ήταν στην αρχική του μορφή, δηλαδή μια ιεροτελεστία, ένα τελετουργικό και επιπλέον μια ομαδική διεργασία, ένα δρώμενο όπου οι συμμετέχοντες λειτουργούσαν εν χορώ. Μία αυθόρμητη και πρωταρχική μορφή έκφρασης. Με τους όρους αυθόρμητο ή πρωταρχικό δεν εννοούμε την άλογη ή ασυνείδητη δράση αλλά την άμεση αντίδραση του σώματος σε αυτό που λέγεται ή συμβαίνει.

Σε αυτό το σεμινάριο δουλεύουμε πάνω στις αρχές του Action Theatre που είναι μια μέθοδος αυτοσχεδιασμού που δίνει ιδιαίτερη βάση στην άμεση αντίδραση επί σκηνής δουλεύοντας στο έπακρο με τη φωνή (ήχο και λόγο) και το σώμα. Επίσης χρησιμοποιούμε τις σωματικές/κινητικές ασκήσεις της μεθόδου Bartenieff fundamentals σαν προθέρμανση/προετοιμασία του σώματος και βασίζουμε τις φωνητικές ασκήσεις στις αντίστοιχες ασκήσεις του Kathakali Indian theatre παραλλαγμένες. Η δουλειά γίνεται κυρίως σε ζευγάρια ή μικρές ομάδες εκτός από ελάχιστες ασκήσεις φωνητικής και μεθόδου Bartenieff όπου οι συμμετέχοντες δουλεύουν ατομικά.

Συντονιστής: Μαρία Χελιδώνη
Ηθοποιός/ Κάτοχος Μεταπτυχιακού στην Παιδαγωγική θεάτρου/ Movement & voice instructor 

Το Σεμινάριο απευθύνεται σε ηθοποιούς, χορευτές, μουσικούς, θεατρολόγους, και σε όσους έχουν σχέση με την τέχνη της παράστασης.

Το όριο των συμμετεχόντων είναι 12 άτομα (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας)

Κόστος συμμετοχής: 70€, φοιτητικό 60€

Θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης.