Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2017

Λόγος-σώμα-έκφραση: Τριήμερο βιωματικό σεμινάριο

Λόγος-σώμα-έκφραση: Τριήμερο βιωματικό σεμινάριο

Ο Πολυχώρος Πολιτισμού «Διέλευσις» θα φιλοξενήσει τριήμερο βιωματικό σεμινάριο με τίτλο «Λόγος – Σώμα – Έκφραση» (με τις αρχές του αρχαίου δράματος)…

… στις 21-23 Σεπτεμβρίου 2012.

 

«Λόγος – Σώμα – Έκφραση» (με τις αρχές του αρχαίου δράματος)… Ευμενίδες - Αισχύλου & Τρωάδες - Ευριπίδη


Στο σεμινάριο Λόγος – Σώμα – Έκφραση εξερευνούμε πώς ο κάθε ένας μας μπορεί να σωματοποιήσει το λόγο δίνοντας βάση πρωτίστως στη μουσικότητα του κειμένου και έπειτα το νόημα του. Με οδηγό τα χορικά μέρη από δύο τραγωδίες θα πειραματιστούμε μέσα από κινητικούς αυτοσχεδιασμούς και θα βασιστούμε στη μουσικότητα που έχει ούτως ή άλλως το αρχαίο κείμενο για να χορογραφήσουμε αυτά τα χορικά. Μέσα από τη δουλειά αυτή προσπαθούμε να ανιχνεύσουμε τις βασικές αρχές του αρχαίου δράματος και να το αντιμετωπίσουμε έτσι όπως ήταν στην αρχική του μορφή, δηλαδή μια ιεροτελεστία, ένα τελετουργικό και επιπλέον μια ομαδική διεργασία, ένα δρώμενο όπου οι συμμετέχοντες λειτουργούσαν εν χορώ. Μία αυθόρμητη και πρωταρχική μορφή έκφρασης. Με τους όρους αυθόρμητο ή πρωταρχικό δεν εννοούμε την άλογη ή ασυνείδητη δράση αλλά την άμεση αντίδραση του σώματος σε αυτό που λέγεται ή συμβαίνει.


Σε αυτό το σεμινάριο δουλεύουμε πάνω στις αρχές του Action Theatre που είναι μια μέθοδος αυτοσχεδιασμού που δίνει ιδιαίτερη βάση στην άμεση αντίδραση επί σκηνής δουλεύοντας στο έπακρο με τη φωνή (ήχο και λόγο) και το σώμα . Επίσης χρησιμοποιούμε τις σωματικές/κινητικές ασκήσεις της μεθόδου Bartenieff fundamentals σαν προθέρμανση/προετοιμασία του σώματος και βασίζουμε τις φωνητικές ασκήσεις στις αντίστοιχες ασκήσεις του Kathakali Indian theatre παραλλαγμένες. Η δουλειά γίνεται κυρίως σε ζευγάρια ή μικρές ομάδες εκτός από ελάχιστες ασκήσεις φωνητικής και μεθόδου Bartenieff όπου οι συμμετέχοντες δουλεύουν ατομικά.


Συντονιστής: Μαρία Χελιδώνη
Ηθοποιός/ Κάτοχος Μεταπτυχιακού στην Παιδαγωγική θεάτρου/ Movement & voice instructor 


Το Σεμινάριο απευθύνεται σε ηθοποιούς, χορευτές, μουσικούς, θεατρολόγους, και σε όσους έχουν σχέση με την τέχνη της παράστασης.


Το όριο των συμμετεχόντων είναι 12 άτομα (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας)


Κόστος συμμετοχής: 70€, φοιτητικό 60€


Θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Σχετικές ειδήσεις
Στα Βήματα της Πρωτοπορίας από την ομάδα Σώμα Ως στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
21.04.2016 12:50
Μια αφιερωματική performance στην έκθεση “Πέρα από την κοινή λογική”. Έργα ρώσικης πρωτοπορίας από την συλλογή Κωστάκη του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης έρχεται από την Πέμπτη 21 Απριλίου 2016 στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης από την ομάδα Σώμα Ως, με τίτλο Στα Βήματα της Πρωτοπορίας.
Follies Soiree από το Muse Follies στο Faust
04.02.2016 15:51
Το Faust μας προσκαλεί σε μια βραδιά με τη jazz και τη swing να γιορτάζουν το γυναικείο σώμα με χιούμορ, φτερά και whiskey! Ένα πολυθέαμα με αέρα ρετρό καμπαρέ, αυθεντικό burlesque πάνω σε ζωντανή μουσική, τραγούδι και χορό. 
A Mountain of Black Stones, της Nicole Vivien Watson στο Beton 7
27.01.2016 17:09

Η Surface Αrea Dance Theatre (UK) και το BETON7, παρουσιάζουν τη νέα σόλο-παράσταση της χορογράφου Nicole Vivien Watson, με τίτλο A Mountain of Black Stones σε συνεργασία με τον εικαστικό Γιώργο Μαραζιώτη και τον μουσικό Klunks.
Νηπιαγωγείο, από την ομάδα Αμάλγαμα στο Μπαγκλαντές
25.01.2016 14:27
Η ομάδα χορού Αμάλγαμα της Μαρίας Γοργία παρουσιάζει το νέο της έργο με τίτλο Νηπιαγωγείο στο Μπαγκλαντές.
Οpus, του Χρήστου Παπαδόπουλου στο Θέατρο Πόρτα
25.01.2016 13:35
Μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε το ELVEDON, κατακτώντας μεταξύ άλλων την πρώτη θέση στο πανευρωπαϊκό δίκτυο χορογράφων Aerowaves. Dance Across Europe, o Χρήστος Παπαδόπουλος παρουσιάζει στο ΠΟΡΤΑ τη νέα του δουλειά με τίτλο OPUS.