Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2016

Λόγος-σώμα-έκφραση: Τριήμερο βιωματικό σεμινάριο

Λόγος-σώμα-έκφραση: Τριήμερο βιωματικό σεμινάριο

Ο Πολυχώρος Πολιτισμού «Διέλευσις» θα φιλοξενήσει τριήμερο βιωματικό σεμινάριο με τίτλο «Λόγος – Σώμα – Έκφραση» (με τις αρχές του αρχαίου δράματος)…

… στις 21-23 Σεπτεμβρίου 2012.

 

«Λόγος – Σώμα – Έκφραση» (με τις αρχές του αρχαίου δράματος)… Ευμενίδες - Αισχύλου & Τρωάδες - Ευριπίδη


Στο σεμινάριο Λόγος – Σώμα – Έκφραση εξερευνούμε πώς ο κάθε ένας μας μπορεί να σωματοποιήσει το λόγο δίνοντας βάση πρωτίστως στη μουσικότητα του κειμένου και έπειτα το νόημα του. Με οδηγό τα χορικά μέρη από δύο τραγωδίες θα πειραματιστούμε μέσα από κινητικούς αυτοσχεδιασμούς και θα βασιστούμε στη μουσικότητα που έχει ούτως ή άλλως το αρχαίο κείμενο για να χορογραφήσουμε αυτά τα χορικά. Μέσα από τη δουλειά αυτή προσπαθούμε να ανιχνεύσουμε τις βασικές αρχές του αρχαίου δράματος και να το αντιμετωπίσουμε έτσι όπως ήταν στην αρχική του μορφή, δηλαδή μια ιεροτελεστία, ένα τελετουργικό και επιπλέον μια ομαδική διεργασία, ένα δρώμενο όπου οι συμμετέχοντες λειτουργούσαν εν χορώ. Μία αυθόρμητη και πρωταρχική μορφή έκφρασης. Με τους όρους αυθόρμητο ή πρωταρχικό δεν εννοούμε την άλογη ή ασυνείδητη δράση αλλά την άμεση αντίδραση του σώματος σε αυτό που λέγεται ή συμβαίνει.


Σε αυτό το σεμινάριο δουλεύουμε πάνω στις αρχές του Action Theatre που είναι μια μέθοδος αυτοσχεδιασμού που δίνει ιδιαίτερη βάση στην άμεση αντίδραση επί σκηνής δουλεύοντας στο έπακρο με τη φωνή (ήχο και λόγο) και το σώμα . Επίσης χρησιμοποιούμε τις σωματικές/κινητικές ασκήσεις της μεθόδου Bartenieff fundamentals σαν προθέρμανση/προετοιμασία του σώματος και βασίζουμε τις φωνητικές ασκήσεις στις αντίστοιχες ασκήσεις του Kathakali Indian theatre παραλλαγμένες. Η δουλειά γίνεται κυρίως σε ζευγάρια ή μικρές ομάδες εκτός από ελάχιστες ασκήσεις φωνητικής και μεθόδου Bartenieff όπου οι συμμετέχοντες δουλεύουν ατομικά.


Συντονιστής: Μαρία Χελιδώνη
Ηθοποιός/ Κάτοχος Μεταπτυχιακού στην Παιδαγωγική θεάτρου/ Movement & voice instructor 


Το Σεμινάριο απευθύνεται σε ηθοποιούς, χορευτές, μουσικούς, θεατρολόγους, και σε όσους έχουν σχέση με την τέχνη της παράστασης.


Το όριο των συμμετεχόντων είναι 12 άτομα (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας)


Κόστος συμμετοχής: 70€, φοιτητικό 60€


Θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Σχετικές ειδήσεις
Στα Βήματα της Πρωτοπορίας από την ομάδα Σώμα Ως στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
21.04.2016 12:50
Μια αφιερωματική performance στην έκθεση “Πέρα από την κοινή λογική”. Έργα ρώσικης πρωτοπορίας από την συλλογή Κωστάκη του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης έρχεται από την Πέμπτη 21 Απριλίου 2016 στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης από την ομάδα Σώμα Ως, με τίτλο Στα Βήματα της Πρωτοπορίας.
Follies Soiree από το Muse Follies στο Faust
04.02.2016 15:51
Το Faust μας προσκαλεί σε μια βραδιά με τη jazz και τη swing να γιορτάζουν το γυναικείο σώμα με χιούμορ, φτερά και whiskey! Ένα πολυθέαμα με αέρα ρετρό καμπαρέ, αυθεντικό burlesque πάνω σε ζωντανή μουσική, τραγούδι και χορό. 
«ΧΧΧΥ», Σύγχρονος χορός στο Studio Aniline Dancetheatre
16.12.2015 15:14
Από 18 έως 23 Δεκεμβρίου 2015, στο Studio Aniline Dancetheatre παρουσιάζεται ένα ντουέτο σύγχρονου χορού με τίτλο «XXXY».
«Σωσίβια», μία συν-παράσταση για τους πρόσφυγες στο Rabbithole
14.12.2015 16:05
Μια ομάδα χορευτών και μουσικών υπό την αιγίδα του Δ.Σ. του Σ.Ε.ΧΩ.ΧΟ., διοργανώνουν, την Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015, 3 παραστάσεις αυτοσχεδιασμού με τον τίτλο «Σωσίβια» στο Rabbithole με στόχο την οικονομική ενίσχυση των προσφύγων.
A los niños: μια παράσταση - έκπληξη της Αναστασίας Λύρα στο Μικροσκοπικό Θέατρο
11.12.2015 10:20
Μια παράσταση-έκπληξη έρχεται αυτό το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015 στο Μικροσκοπικό Θέατρο, σε ερμηνεία της ίδιας της χορογράφου Αναστασίας Λύρα.