Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Λόγος-σώμα-έκφραση: Τριήμερο βιωματικό σεμινάριο

Λόγος-σώμα-έκφραση: Τριήμερο βιωματικό σεμινάριο

Ο Πολυχώρος Πολιτισμού «Διέλευσις» θα φιλοξενήσει τριήμερο βιωματικό σεμινάριο με τίτλο «Λόγος – Σώμα – Έκφραση» (με τις αρχές του αρχαίου δράματος)…

… στις 21-23 Σεπτεμβρίου 2012.

 

«Λόγος – Σώμα – Έκφραση» (με τις αρχές του αρχαίου δράματος)… Ευμενίδες - Αισχύλου & Τρωάδες - Ευριπίδη


Στο σεμινάριο Λόγος – Σώμα – Έκφραση εξερευνούμε πώς ο κάθε ένας μας μπορεί να σωματοποιήσει το λόγο δίνοντας βάση πρωτίστως στη μουσικότητα του κειμένου και έπειτα το νόημα του. Με οδηγό τα χορικά μέρη από δύο τραγωδίες θα πειραματιστούμε μέσα από κινητικούς αυτοσχεδιασμούς και θα βασιστούμε στη μουσικότητα που έχει ούτως ή άλλως το αρχαίο κείμενο για να χορογραφήσουμε αυτά τα χορικά. Μέσα από τη δουλειά αυτή προσπαθούμε να ανιχνεύσουμε τις βασικές αρχές του αρχαίου δράματος και να το αντιμετωπίσουμε έτσι όπως ήταν στην αρχική του μορφή, δηλαδή μια ιεροτελεστία, ένα τελετουργικό και επιπλέον μια ομαδική διεργασία, ένα δρώμενο όπου οι συμμετέχοντες λειτουργούσαν εν χορώ. Μία αυθόρμητη και πρωταρχική μορφή έκφρασης. Με τους όρους αυθόρμητο ή πρωταρχικό δεν εννοούμε την άλογη ή ασυνείδητη δράση αλλά την άμεση αντίδραση του σώματος σε αυτό που λέγεται ή συμβαίνει.


Σε αυτό το σεμινάριο δουλεύουμε πάνω στις αρχές του Action Theatre που είναι μια μέθοδος αυτοσχεδιασμού που δίνει ιδιαίτερη βάση στην άμεση αντίδραση επί σκηνής δουλεύοντας στο έπακρο με τη φωνή (ήχο και λόγο) και το σώμα . Επίσης χρησιμοποιούμε τις σωματικές/κινητικές ασκήσεις της μεθόδου Bartenieff fundamentals σαν προθέρμανση/προετοιμασία του σώματος και βασίζουμε τις φωνητικές ασκήσεις στις αντίστοιχες ασκήσεις του Kathakali Indian theatre παραλλαγμένες. Η δουλειά γίνεται κυρίως σε ζευγάρια ή μικρές ομάδες εκτός από ελάχιστες ασκήσεις φωνητικής και μεθόδου Bartenieff όπου οι συμμετέχοντες δουλεύουν ατομικά.


Συντονιστής: Μαρία Χελιδώνη
Ηθοποιός/ Κάτοχος Μεταπτυχιακού στην Παιδαγωγική θεάτρου/ Movement & voice instructor 


Το Σεμινάριο απευθύνεται σε ηθοποιούς, χορευτές, μουσικούς, θεατρολόγους, και σε όσους έχουν σχέση με την τέχνη της παράστασης.


Το όριο των συμμετεχόντων είναι 12 άτομα (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας)


Κόστος συμμετοχής: 70€, φοιτητικό 60€


Θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Σχετικές ειδήσεις
Cementary, από την Πατρίτσια Απέργη στη Στέγη
07.02.2017 15:48
Πώς μπορεί να επανακατοικηθεί η πόλη; Πώς ανακυκλώνουν την πόλη οι άστεγοι, χρησιμοποιώντας τα «νεκρά» σημεία της, τα κενά ανάμεσα σε δύο κτίρια, τους χώρους κάτω από μια γέφυρα; Πώς ένα είδος χορού, που πάει κόντρα στο ανθρώπινο σώμα και την οργανικότητά του, μπορεί μέσα από τον πόνο να γεννήσει ομορφιά; Πώς μπορεί μια κοινωνία, που λόγω κρίσης λειτουργεί κόντρα στην ανθρώπινη φύση, να παράγει ομορφιά, λυρισμό, να ξυπνήσει την αισιόδοξη πλευρά μας;
Στα Βήματα της Πρωτοπορίας από την ομάδα Σώμα Ως στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
21.04.2016 12:50
Μια αφιερωματική performance στην έκθεση “Πέρα από την κοινή λογική”. Έργα ρώσικης πρωτοπορίας από την συλλογή Κωστάκη του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης έρχεται από την Πέμπτη 21 Απριλίου 2016 στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης από την ομάδα Σώμα Ως, με τίτλο Στα Βήματα της Πρωτοπορίας.
Νέος Διευθυντής Μπαλέτου της ΕΛΣ ο Αντώνης Φωνιαδάκης
01.03.2016 12:32
Ανακοινώνεται ότι, με απόφαση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της ΕΛΣ κ. Μύρωνα Μιχαηλίδη, νέος Διευθυντής του Μπαλέτου της ΕΛΣ ορίζεται ο διεθνώς αναγνωρισμένος Έλληνας χορογράφος και χορευτής Αντώνης Φωνιαδάκης.
Η Σεχραζάτ όταν χορεύει: Παράσταση Σύγχρονου Χορού στο Μικροσκοπικό Θέατρο
29.02.2016 12:48
Το Μικροσκοπικό Θέατρο θα παρουσιάσει το Σάββατο 5 Μαρτίου 2016 στις 20:00, τους χορούς «Σεχραζάτ», «Οντίν», «Λυπημένο πουλί» και «Σκαρμπό», βασισμένους στα ομώνυμα έργα του Γάλλου συνθέτη Μωρίς Ραβέλ.
óMNIRA και VORTEX: Δύο παραστάσεις χορού στο Σύγχρονο Θέατρο
29.02.2016 10:52
Δύο έργα σύγχρονου χορού απο τις νέες χορογράφους Μαριάννα Βαρβιάνη και Στέλλα Σπύρου συναντιούνται στην σκηνή του Σύγχρονου Θεάτρου για να πραγματευτούν τις έννοιες του εγκλωβισμού και της υπέρβασης.