Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Μνήμη ελευθερίας, από το Γιάννη Μαρκόπουλο

Μνήμη ελευθερίας, από το Γιάννη Μαρκόπουλο

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος θα παρουσιάσει το νέο του μουσικό έργο με τίτλο «Μνήμη ελευθερίας» σε μια συναυλία που θα δώσει στις ακριτικές Οινούσσες

… το βράδυ της Κυριακής 12 Αυγούστου 2012.


Το έργο ήλθε ως αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας  και παραγγελίας του Δημάρχου των Οινουσσών Ευάγγελου Αγγελάκου  για τον εορτασμό της επετείου της εκατονταετηρίδας (1912-2012) από τους Βαλκανικούς πολέμους  και την απελευθέρωση των Οινουσσών, Χίου, Ψαρών, νήσων Αιγαίου, Ηπείρου και Μακεδονίας.


Ο συνθέτης, σε αυτό το έργο, εστιάζει την έμπνευσή του στην απελευθέρωση των νήσων του Βορείου Αιγαίου και προτείνει μία διάσταση πολιτιστική και αμυντική σαν ιδιαίτερη τιμή στους απελευθερωτές και συνάμα μία σπονδή στην ειρήνη και τη φιλία. Η πρώτη εκτέλεση της Μνήμης Ελευθερίας θα αποτελέσει το πρώτο μέρος αυτής της συναυλίας, ενώ στο δεύτερο μέρος θα ακουστούν αποσπάσματα από τα μουσικά του έργα Ελεύθεροι Πολιορκημένοι, Ιθαγένεια, Θητεία, Ανεξάρτητα και άλλα. Ερμηνεύουν ο Γρηγόρης Βαλτινός στο ρόλο του αφηγητή, ο Κώστας Μακεδόνας, ο βαρύτονος Παναγιώτης Τερζάκης, ο Αλέξανδρος Μπελλές και η μεσόφωνος Σοφία Μιχαηλίδη. Συμμετέχει η 16μελης ορχήστρα «Παλίντονος Αρμονία» και 16μελες Χορωδιακό Σύνολο. Η σκηνογραφία είναι του Ανδρέα Σκούρτη.


Ο συνθέτης θεωρεί τη "Μνήμη Ελευθερίας" σαν το πρώτο μέρος μίας τριλογίας που θα συμπεριλαμβάνει μνείες της απελευθέρωσης της Μακεδονίας, Θράκης, Ηπείρου και Κρήτης.  Μέσα στο έργο του παρελαύνουν "η θάλασσα των ποιητών" από τον Όμηρο μέχρι τους σύγχρονους, το θωρηκτό Αβέρωφ, ο Παύλος Κουντουριώτης, οι ντόπιοι αγωνιστές, ο πολιτικός ορίζοντας με τον Ελευθέριο Βενιζέλο και οι συγκρούσεις με κατακτητές.  Τα κείμενα έχουν γραφτεί από το συνθέτη με βάση ιστορικά δεδομένα, αναφορές τύπου της εποχής και με τη συμβολή ιστορικών. Το έργο περιέχει ποίηση του Γιώργου Σεφέρη και του Βύρωνα Λεοντάρη, καθώς και στίχους του  Κ.Χ. Μύρη, του Κώστα Μαρδά και του συνθέτη. 


Η συναυλία  τελεί  υπό την αιγίδα των Υπουργείων της  Εθνικής Άμυνας και της  Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού. Χορηγοί επικοινωνίας ΝΕΤ και ΣΚΑΙ.
 

Σχετικές ειδήσεις
Κρητικός Ορίζοντας: Νέο single του Γιάννη Μαρκόπουλου
05.09.2016 13:32
Η Feelgood Records παρουσιάζει το νέο δίσκο με τίτλο «Κρητικός Ορίζοντας» μία νέα σειρά τραγουδιών που συνέθεσε o Γιάννης Μαρκόπουλος. Ερμηνευτής σε αυτόν το δίσκο είναι ο Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης.
Ο Γιάννης Μαρκόπουλος για μία μεγάλη συναυλία στο Βεάκειο
31.08.2016 15:25
Την Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου στις 21:00, στο Βεάκειο Θέατρο του Πειραιά, ο μεγάλος μας συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος θα πραγματοποιήσει σημαίνουσα συναυλία.
Ο Γιάννης Χαρούλης live στο Φράγμα Θέρμης
30.08.2016 14:28
Μετά το καλοκαιρινό, μουσικό, ταξίδι του σε όλη την Ελλάδα, ο Γιάννης Χαρούλης επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη για μία μοναδική συναυλία στο Φράγμα της Θέρμης , τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου.
Ο Γιάννης Χαρούλης για μια σύναυλία στη Λάρισα
17.06.2016 15:41
Μετά από έναν χειμώνα απουσίας από τη συναυλιακή σκηνή και την προετοιμασία της νέας του δισκογραφικής δουλειάς που θα κυκλοφορήσει σύντομα, ο Γιάννης Χαρούλης θα κάνει και φέτος, ένα μεγάλο καλοκαιρινό μουσικό ταξίδι ανά την Ελλάδα.
Μνήμη: Συναυλία από τους Εx Silentio στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
18.04.2016 13:33
Συνεχίζοντας την παράδοση των ετήσιων εκδηλώσεών του για το Θείο Πάθος, το Μέγαρο Μουσικής εγκαινιάζει τον φετινό Κύκλο Adagio-Μουσικές για τις μέρες του Πάσχα, με το κορυφαίο σύνολο παλαιάς μουσικής Ex Silentio, το οποίο θα παρουσιάσει τη συναυλία με τίτλο «Μνήμη» το Σάββατο του Λαζάρου 23 Απριλίου (ώρα έναρξης 20:30) στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος.