Ο Γιάννης Μαρκόπουλος θα παρουσιάσει το νέο του μουσικό έργο με τίτλο «Μνήμη ελευθερίας» σε μια συναυλία που θα δώσει στις ακριτικές Οινούσσες

… το βράδυ της Κυριακής 12 Αυγούστου 2012.

Το έργο ήλθε ως αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας  και παραγγελίας του Δημάρχου των Οινουσσών Ευάγγελου Αγγελάκου  για τον εορτασμό της επετείου της εκατονταετηρίδας (1912-2012) από τους Βαλκανικούς πολέμους  και την απελευθέρωση των Οινουσσών, Χίου, Ψαρών, νήσων Αιγαίου, Ηπείρου και Μακεδονίας.

Ο συνθέτης, σε αυτό το έργο, εστιάζει την έμπνευσή του στην απελευθέρωση των νήσων του Βορείου Αιγαίου και προτείνει μία διάσταση πολιτιστική και αμυντική σαν ιδιαίτερη τιμή στους απελευθερωτές και συνάμα μία σπονδή στην ειρήνη και τη φιλία. Η πρώτη εκτέλεση της Μνήμης Ελευθερίας θα αποτελέσει το πρώτο μέρος αυτής της συναυλίας, ενώ στο δεύτερο μέρος θα ακουστούν αποσπάσματα από τα μουσικά του έργα Ελεύθεροι Πολιορκημένοι, Ιθαγένεια, Θητεία, Ανεξάρτητα και άλλα. Ερμηνεύουν ο Γρηγόρης Βαλτινός στο ρόλο του αφηγητή, ο Κώστας Μακεδόνας, ο βαρύτονος Παναγιώτης Τερζάκης, ο Αλέξανδρος Μπελλές και η μεσόφωνος Σοφία Μιχαηλίδη. Συμμετέχει η 16μελης ορχήστρα «Παλίντονος Αρμονία» και 16μελες Χορωδιακό Σύνολο. Η σκηνογραφία είναι του Ανδρέα Σκούρτη.

Ο συνθέτης θεωρεί τη “Μνήμη Ελευθερίας” σαν το πρώτο μέρος μίας τριλογίας που θα συμπεριλαμβάνει μνείες της απελευθέρωσης της Μακεδονίας, Θράκης, Ηπείρου και Κρήτης.  Μέσα στο έργο του παρελαύνουν “η θάλασσα των ποιητών” από τον Όμηρο μέχρι τους σύγχρονους, το θωρηκτό Αβέρωφ, ο Παύλος Κουντουριώτης, οι ντόπιοι αγωνιστές, ο πολιτικός ορίζοντας με τον Ελευθέριο Βενιζέλο και οι συγκρούσεις με κατακτητές.  Τα κείμενα έχουν γραφτεί από το συνθέτη με βάση ιστορικά δεδομένα, αναφορές τύπου της εποχής και με τη συμβολή ιστορικών. Το έργο περιέχει ποίηση του Γιώργου Σεφέρη και του Βύρωνα Λεοντάρη, καθώς και στίχους του  Κ.Χ. Μύρη, του Κώστα Μαρδά και του συνθέτη. 

Η συναυλία  τελεί  υπό την αιγίδα των Υπουργείων της  Εθνικής Άμυνας και της  Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού. Χορηγοί επικοινωνίας ΝΕΤ και ΣΚΑΙ.