Η εικαστική έκθεση του Στέφανου Τσιβόπουλου με τίτλο «The future starts here» θα φιλοξενηθεί στο παλαιό Ελαιουργείο-Σαπωνοποιείο Κανελλόπουλου στην Ελευσίνα

… στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Αισχύλεια 2012», στις 1 Σεπτεμβρίου-14 Οκτωβρίου 2012.

Η έκθεση The Future Starts Here αποτελείται από μια σειρά νέων έργων του Στέφανου Τσιβόπουλου που έχουν υλοποιηθεί ειδικά για το παλαιό Ελαιουργείο- Σαπωνοποιείο Κανελλόπουλου στην Ελευσίνα.  Αποτελεί μία «αντίδραση» στην τρέχουσα κοινωνικοπολιτική και οικονομική κρίση και υλοποιείται με το αίσθημα του κατεπείγοντος, ενώ ταυτόχρονα επιδιώκει  να υπερβεί την παρούσα συγκυρία επιχειρώντας μια προβολή στο μέλλον.

Η έκθεση διαρθρώνεται σε δύο κύρια μέρη. Το πρώτο μέρος ασχολείται με την τρέχουσα κρίση μέσα από χωρικές εγκαταστάσεις που ενσωματώνουν το βίντεο, την πέρφορμανς, φωτογραφικά, τηλεοπτικά και κινηματογραφικά αρχεία. Το δεύτερο μέρος αναδεικνύει το φαντασιακό και το ποιητικό στοιχείο μέσω μιας ταινίας γυρισμένης στην Ελευσίνα. Η ταινία παρουσιάζεται τμηματικά σε διάφορα σημεία μέσα στο βιομηχανικό συγκρότημα, όπου ο θεατής αναζητά την αφήγηση σαν ένας ταξιδιώτης στο χώρο και το χρόνο. Ο Στέφανος Τσιβόπουλος γεννήθηκε στην Πράγα το 1973. Ζει και εργάζεται κυρίως στο Άμστερνταμ και στην Αθήνα. Το έργο του αναφέρεται στο παρελθόν, τη συλλογική και ατομική μνήμη, την ιδιοσυστασία του τόπου και του λόγου που εκφέρεται στο δημόσιο πεδίο. Παράλληλα πραγματεύεται την τεχνολογία της εικόνας και την ιστορικότητα της κινηματογραφικής και της τηλεοπτικής αισθητικής με άξονα τη συμπληρωματική σχέση μυθοπλασίας – ντοκουμέντου. 

Ο τρόπος δουλειάς του παρουσιάζει ορατές συνάφειες με τις μεθόδους του ιστορικού: αναζήτηση στα υλικά ίχνη του παρελθόντος, εντοπισμός και ανάδειξη διαθέσιμων οπτικών πηγών, γραπτών και προφορικών μαρτυριών, συγκριτική και διαθεματική επισκόπηση του αντικειμένου.  Ωστόσο, με το έργο του δεν επιδιώκει απλώς μία εικαστική μεταγραφή της καθιερωμένης ή έστω μιας εναλλακτικής αφήγησης του παρελθόντος. Η τέχνη του Τσιβόπουλου οραματίζεται την πορεία προς ένα δημιουργικό μέλλον, πράξη ιδιαίτερης πολιτικής και καλλιτεχνικής αξίας στην παρούσα διεθνή συγκυρία.  

Βιογραφικά στοιχεία καλλιτέχνη:
Ο Στέφανος Τσιβόπουλος έχει συμμετάσχει σε διεθνή art residencies όπως τα Rijksakademie van beeldende kunsten Αμστερνταμ, Ολλανδία; Platform Garanti Istanbul, Τουρκία; IASPIS Στοκχόλμη, Σουηδία; και ISCP NY, Η.Π.Α.  Στις πρόσφατες ατομικές εκθέσεις περιλαμβάνονται τα: The Blind Image, ISCP NY, Η.Π.Α; Amnesialand, Heidelberg Kunstverrein, Γερμανία; The Real The Story The Storyteller Smart Project Space Άμστερνταμ, Ολλανδία; Lost Monument, Art Forum Βερολίνο, Γερμανία.

Στις ομαδικές εκθέσεις συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα: The Rest is History, Manifesta 8 Μούρσια, Ισπανία; On Morality-Act III, Witte de With, Ρόττερνταμ, Ολλανδία; One Giant Leap, BFI Southbank Λονδίνο, Η.Β; Practicing Memory, Fondazione Pistoletto, Μπίελλα, Ιταλία; And the moral of the story is… APEXART Νέα Υόρκη, Η.Π.Α; Hors Pistes-Un Autre Mouvement des Images, Centre Pompidou Παρίσι, Γαλλία; Monitoring, Friedericianum Kunstverein Κάσσελ, Γερμανία; Destroy Athens, 1η Μπιενάλε Αθήνας,  Σε ενεστώτα χρόνο, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Αθήνα. Ήταν υποψήφιος στον 4ο διαγωνισμό του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ. Έχει τιμηθεί με το βραβείο Golden Cube στο 25ο Φεστιβάλ Ντοκυμαντέρ και Κινηματογράφου στο Κάσσελ της Γερμανίας για το φιλμ του Untitled (The Remake).

The Future Starts Here (Σεπτέμβριος 1 – Οκτώβριος 14 2012) είναι ένα έργο του Στέφανου Τσιβόπουλου, σε συνεργασία με:  την αρχιτεκτονική ομάδα In Situ, τη σχεδιάστρια Μαίρη Ικονιάδου, την Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Kυψέλης ΟΠΙK και την ομάδα Vasistas.