Τα σύνορα καταργούνται και έτσι 22 Σχολές Καλών Τεχνών σε 22 ευρωπαϊκές χώρες «συναντιούνται» μέσα από τα έργα 29 αποφοίτων τους, μέσα από την έκθεση «No Borders (Just N.E.W.S.*)», που διοργανώνει το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.


Τα σύνορα καταργούνται και έτσι 22 Σχολές Καλών Τεχνών σε 22 ευρωπαϊκές χώρες «συναντιούνται» μέσα από τα έργα 29 αποφοίτων τους, μέσα από την έκθεση «No Borders (Just N.E.W.S.*)», που διοργανώνει το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.


Η έκθεση No Borders (Just N.E.W.S.*) πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Διεθνή Ένωση Κριτικών Τέχνης (AICA) και το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης της Πόλης των Βρυξελλών La Centrale Électrique από τις 19 Ιουνίου έως τις 28 Σεπτεμβρίου 2008, στην Αποθήκη Β1, στο Λιμάνι.


Εκεί θα φανεί το αυτονόητο: ότι η τέχνη δεν έχει σύνορα και μιλά μία ενιαία γλώσσα. Σκοπός της έκθεσης είναι η ανάδειξη της καλλιτεχνικής φυσιογνωμίας νέων καλλιτεχνών από ολόκληρη την Ευρώπη, δίνοντας τους την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δυναμική τους, με τρόπο που να αναδεικνύει τόσο τις κοινές ρίζες τους όσο και την πολυμορφία της έκφρασής τους.


Ο τίτλος της «No Borders (Just N.E.W.S.*)», σε ελεύθερη απόδοση σημαίνει «Όχι σύνορα, (Μόνο ειδήσεις)» ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για τα αρχικά των λέξεων Βορράς, Ανατολή, Δύση, Νότος στα αγγλικά (North, East, West, South).


Η διοργάνωση επιδιώκει να δώσει νέες ευκαιρίες σε νέους καλλιτέχνες που βρίσκονται στο ξεκίνημα της καριέρας τους και έτσι να εκθέσουν το έργο τους σε διαφορετικό περιβάλλον και να έρθουν σε επαφή με ένα νέο κοινό, ξεπερνώντας από τους περιορισμούς που επιβάλλει η γεωπολιτική.


Η έκθεση -η οποία παρουσιάστηκε ήδη με επιτυχία στις Βρυξέλλες- είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας του φορέα διοργάνωσης με επιλεγμένες σχολές καλών τεχνών σε διάφορες χώρες, μέσα από μια σειρά εκτεταμένων συζητήσεων με το προσωπικό των συγκεκριμένων σχολών.


Τα έργα της έκθεσης παρουσιάζουν εκπληκτική ομοιογένεια, παρά την ποικιλία των τεχνικών που εφαρμόστηκαν, οι οποίες καλύπτουν ευρύ φάσμα καλλιτεχνικής έκφρασης από τη ζωγραφική, τη γλυπτική και τη φωτογραφία μέχρι το βίντεο, τις εγκαταστάσεις και κάθε είδους ψηφιακές τεχνικές.


Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν είναι: Kristoffer Akselbo (Δανία) Ece Burgaz (Τουρκία) Nina Canell (Σουηδία/Ιρλανδία) David Cantera (Ισπανία) Sebastian Christoffel (Γερμανία/ Ολλανδία) Coolturistes (Λιθουανία) Rudy Decelière (Γαλλία/Ελβετία) Marjan Denkov (ΠΓΔΜ) Kristina Draskovic (Σερβία) Brendan Earley (Ιρλανδία) Willehad Eilers (Γερμανία/ Ολλανδία) Merike Estna (Εσθονία) Erica Eyres (Καναδάς/Ηνωμένο Βασίλειο) David Ferrando Giraut (Ισπανία) Caroline Froissart (Γαλλία) Simon Hitziger (Γαλλία) Tellervo Kalleinen (Φινλανδία) Ulrike Knorr (Γερμανία/ Βέλγιο) Maria Lusitano (Πορτογαλία) Kristina Müntzing (Σουηδία) Ailbhe Ní Bhriain (Ιρλανδία) Randi Nygård (Νορβηγία) Lala Raščić (Κροατία) Kateřina Šedá (Δημοκρατία της Τσεχίας) Ivana Smiljanić (Σερβία) Mayra Vázquez (Ισπανία) Babis Venetopoulos (Ελλάδα) Pernille With Madsen (Δανία) Zorka Wollny (Πολωνία).


Και η ομάδα επιμελητών: Henry Meyric Hughes Πρόεδρος της AICA, Ramon Tió Bellido Γενικός Γραμματέας της AICA, Επικεφαλής επιμελητής της έκθεσης, Fabienne Dumont Καλλιτεχνική Διευθύντρια, La Centrale électrique, Alexandra Gillet Βοηθός της ομάδας επιμελητών, Ciáran Bennett Πρόεδρος του ιρλανδικού τμήματος της AICA, Maité Beguiristain Αντιπρόεδρος της AICA, Malene Vest Hansen Πρόεδρος του δανεζικού τμήματος της AICA, Έφη Στρούζα Πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της AICA και Συραγώ Τσιάρα, Διευθύντρια Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.



Info
No Borders» (Just N.E.W.S.*)
Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
Κτίριο Παλιών Ψυγείων, Λιμάνι
19 Ιουνίου (εγκαίνια στις 21:00) έως 28 Σεπτεμβρίου 2008
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-21:00
Σάββατο-Κυριακή 10:00-22:00
Πληροφορίες: Κ.Σ.Τ.Θ..: 2310 546683 και 2310 593270
www.cact.gr
info@cact.gr
cact@otenet.gr