Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

2ο Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας – Απόντες, του Νίκου Γραμματικού

2ο Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας – Απόντες, του Νίκου Γραμματικού

Το 2ο Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας θα παρουσιάζει την ταινία του Νίκου Γραμματικού

… με τίτλο «Απόντες», στο πλαίσιο του θεματικού αφιερώματος «Καλοκαίρι στην Αττική».


«Απόντες» του Νίκου Γραμματικού στο Θέατρο Ρεματιάς, στο Χαλάνδρι.
Το 2ο Athens Open Air Film Festival συνεχίζει να μετατρέπει τις πιο επιμελώς κρυμμένες γωνιές της καλοκαιρινής Αθήνας σε δωρεάν, θερινά σινεμά . Μετά τη μεταμόρφωση της πλατείας Αυδή σε αυτοσχέδιο θερινό κινηματογράφο, προβάλλοντας κάποιες από τις καλύτερες μικρού μήκους ταινίες που βραβεύτηκαν στο περσινό φεστιβάλ μικρού μήκους ταινιών της Δράμας και μια εκρηκτική περφόρμανς στην πλατεία Αβησσυνίας βασισμένη στην επανάσταση και το όνειρο, το φεστιβάλ συνεχίζει τις δράσεις του με φαντασία και ενθουσιασμό, παρουσιάζοντας ένα από τα πιο ξεχωριστά events του καλοκαιριού!


Για τη συνέχεια λοιπόν, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, συνεργάζονται με τον Δήμο Χαλανδρίου και «ταξιδεύουν» ελαφρώς πιο βόρεια για να δώσουν συνέχεια στον δροσιστικό θεσμό του καλοκαιριού με μια νέα προβολή του θεματικού αφιερώματος «Καλοκαίρι στην Αττική». Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 30 Ιουλίου, στο πανέμορφο Θέατρο Ρεματιάς του Δήμου Χαλανδρίου, θα προβληθεί δωρεάν μια από τις καλύτερες ταινίες του νεώτερου ελληνικού κινηματογράφου, «Απόντες» του Νίκου Γραμματικού.


H ταινία παρακολουθεί τις σποραδικές συνευρέσεις έξι ανθρώπων στη διάρκεια μιας επταετίας, ξεκινώντας από το καλοκαίρι του 1987 (Ευρωμπάσκετ) και καταλήγοντας στο καλοκαίρι του 1994 (Μουντιάλ). Στόχος της ταινίας είναι να καταγράψει τη σταδιακή απώλεια της δυνατότητας επικοινωνίας ανάμεσα σε έξι άτομα, που κάποτε υπήρξαν στενοί φίλοι (στα μαθητικά τους χρόνια). Καθώς οι ζωές τους ακολουθούν διαδρομές που τους απομακρύνουν από τον γενέθλιο τόπο - το νησί οι επιστροφές τους εκεί τους φέρνουν αναγκαστικά αντιμέτωπους με το παρελθόν. Μοιάζουν με ασυνείδητη αναζήτηση του σημείου εκκίνησης. Και η εξέταση της πορείας του καθενός, υπό το πρίσμα όμως των αρχικών προθέσεων, είναι αναπόφευκτη. \'Ετσι, οι διαφοροποιήσεις, οι παρεκκλίσεις, οι αλλοιώσεις, αναδύονται ανάγλυφες, το ίδιο και η πρόθεση του καθενός τους να τις αναγνωρίσει ή όχι. Με το πέρασμα του χρόνου απομακρύνονται ολοένα και περισσότερο. Τα πράγματα που μοιράζονται λιγοστεύουν. \'Οσο απομακρύνονται από την αφετηρία τους, τόσο μεγαλώνουν και οι μεταξύ τους αποστάσεις. Μέχρι το σημείο όπου η επαφή είναι πλέον αδύνατη. Η διάλυση είναι αναπόφευκτη, αν και θα χρειαστεί ένα γεγονός καταλύτης για να το συνειδητοποιήσουν, και μόνον τότε η νοσταλγία γι\' αυτό που χάνεται ανεπιστρεπτί θα αποδειχτεί ένας ανόητος ρομαντισμός.


Το φεστιβάλ
Το 2ο Athens Open Air Film Festival - Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας διοργανώνεται από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και εντάσσεται στον Άξονα Προτεραιότητας 2 «Αειφόρος Ανάπτυξη και Βελτίωση Της Ποιότητας Ζωής» του Ε.Π. «Αττική» του ΕΣΠΑ 2007-2013. Όλες οι δράσεις πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Σχετικές ειδήσεις
Στα
15.11.2016 10:09
Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου έδωσε το παρών στο 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το οποίο ολοκληρώθηκε την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016, απονέμοντας το ετήσιο βραβείο της για την καλύτερη ελληνική ταινία της χρονιάς στα 90 χρόνια ΠΑΟΚ - Νοσταλγώντας το μέλλον του Νίκου Τριανταφυλλίδη.
29ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου
18.10.2016 12:34
To 29o Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου (17-27 Νοεμβρίου 2016) επιφυλλάσσει δύο εκπλήξεις στους φίλους του καλού ελληνικού και ευρωπαϊκού κινηματογράφου: ένα αφιέρωμα με όλες τις μεγάλου μήκους ταινίες του Νίκου Παναγιωτόπουλου, ως φόρο τιμής στον πρόωρα χαμένο πολυσχιδή έλληνα δημιουργό, αλλά και μια επιλογή ταινιών του πολιτικοποιημένου ιταλού σκηνοθέτη Μάρκο Μπελόκιο. Θα προβάλλει μάλιστα σε αβαν πρεμιέρ και τη νέα ταινία του Μπελόκιο «Sweet Dreams» από το πρόσφατο Φεστιβαλ των Καννών.
Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο: Το μιούζικαλ La La Land απέσπασε το μεγάλο βραβείο του κοινού
19.09.2016 15:58
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο έφτασε για άλλη μια χρονιά στο τέλος του, με την απονομή των βραβείων την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου, με οικοδεσπότες τον Piers Handling, διευθυντή του φεστιβάλ και την καλλιτεχνική διευθύντρια, Cameron Bailey.
To 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας τιμά τον αισθηματία Νίκο Τριανταφυλλίδη
20.07.2016 13:56
Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 21 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου 2016, τιμά τον αισθηματία Νίκο Τριανταφυλλίδη μέσα από ένα μεγάλο αφιέρωμα.
Θερινό «Σινεμά με Θέα» από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
15.06.2016 12:32
Τη λειτουργία του θερινού κινηματογράφου «Σινεμά με Θέα», ο οποίος φιλοξενείται στην οροφή του νέου κτηρίου (Μ2) του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, από τις 20 Ιουνίου έως τις 14 Ιουλίου και από τις 29 Αυγούστου έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2016, παρουσίασαν την Τρίτη 14 Ιουνίου το βράδυ στους εκπροσώπους του Τύπου οι επικεφαλής των δύο συνεργαζόμενων φορέων, του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (ΟΜΜΘ) και του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (ΦΚΘ).