Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Μυθολογίας αφήγηση

Μυθολογίας αφήγηση
Στον Εκθεσιακό Πολιτιστικό Χώρο της Alpha Bank στο Ναύπλιο ξεκινούν δύο παράλληλες εκθέσεις, έχοντας ως κύριο θέμα και οι δύο τον Μύθο.

Στον Εκθεσιακό Πολιτιστικό Χώρο της Alpha Bank στο Ναύπλιο ξεκινούν δύο παράλληλες εκθέσεις, έχοντας ως κύριο θέμα και οι δύο τον Μύθο.

Οι δύο εκθέσεις παρουσιάζονται υπό τον γενικό τίτλο «Μυθολογίας αφήγηση» και διοργανώνονται από τα Τμήματα Συλλογής Έργων Τέχνης και Νομισματικής Συλλογής της Τραπέζης.

Ξεχωρίζοντας τη μία έκθεση από την άλλη, η κάθε μία ξεχωριστά επικεντρώνεται στα εξής θέματα: «Μυθολογικά θέματα στη Ζωγραφική του Γεράσιμου Στέρη» και «Η εικόνα του Μύθου στα αρχαία νομίσματα».

Η πρώτη ενότητα - έκθεση «Μυθολογικά θέματα στη ζωγραφική του Γεράσιμου Στέρη», παρουσιάζει τη δουλειά του Γεράσιμος Σταματελάτου ή Στέρη (1898-1987), ο οποίος θεωρείται σήμερα ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ζωγράφους με έργο πρωτοποριακό και ανατρεπτικό, κυρίως κατά τα πρώτα δημιουργικά του χρόνια στην Ελλάδα

Η ζωγραφική του δημιούργησε ιδιαίτερη αίσθηση, αλλά και αντιδράσεις, όταν παρουσιάσθηκε για πρώτη φορά σε έκθεση στην Αθήνα το 1931, διχάζοντας τις γνώμες για το έργο του.

Ο Στέρης δημιούργησε έργα που ισορροπούν ανάμεσα στη φαντασία και την επιλεκτική ερμηνεία μίας ιδεατής πραγματικότητας, όπου εικόνες από αρχέτυπους μύθους και σύμβολα μεταμορφώνονται σε συμβολικές συνθέσεις απίστευτης απλότητας και ομορφιάς.

Ένα θέμα του μύθου που εμφανίζεται πολύ συχνά στη ζωγραφική του είναι η μορφή της Αριάδνης, που λειτουργεί ως η γυναίκα-σύμβολο, ενώ ο μυθικός χώρος δημιουργείται με τη μεταμόρφωση νησιώτικων τοπίων σε ελεύθερα, συμβολικά πεδία με τον γενικό τίτλο Ομηρικά ακρογιάλια.

Στην έκθεση «Η εικόνα του Μύθου στα αρχαία νομίσματα» η αρχαία ελληνική Μυθολογία παρουσιάζεται ως πνευματικό αγαθό με διαχρονική και ακατάλυτη αξία, η οποία πάντοτε γοήτευε τον άνθρωπο κάθε εποχής συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην πνευματική συγκρότησή του.

Τα νομίσματα, αντικείμενα καθημερινής χρήσεως, μετατρέπονται σε φορείς ποικίλων μηνυμάτων και πληροφοριών και πολλές φορές σε εξαιρετικά έργα τέχνης.

Στην έκθεση παρουσιάζονται 40 αρχαία νομίσματα της Συλλογής της Alpha Bank, με παραστάσεις εμπνευσμένες από τη μυθολογική παράδοση διαφόρων περιοχών του αρχαίου κόσμου. Οι δώδεκα θεοί του Ολύμπου, ο Ηρακλής, ο Αχιλλέας, οι γνωστοί μύθοι της Κρήτης, ο μύθος του Πήγασου και του Βελλεροφόντη, ο μύθος της ιδρύσεως της Ρώμης και διάφορα μυθικά όντα, όπως η Χίμαιρα και η Σφίγγα, χαράσσονται επί των νομισμάτων, ανάλογα με την τοπική παράδοση της εκάστοτε εκδότριας αρχής.

Τις δύο εκθέσεις συνοδεύουν οι σχετικοί Κατάλογοι στα Ελληνικά και στα Αγγλικά, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Info
Μυθολογίας αφήγηση
Εγκαίνια: 11 Ιουνίου 2008
Διάρκεια: 12 Ιουνίου έως 2 Νοεμβρίου 2008
Εκθεσιακός Πολιτιστικός Χώρος Alpha Bank,
Κωλέττη 4, Ναύπλιο, τηλ: 27520 96234
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Κυριακή: 10.00-13.00 και 18.00-21.00
Δευτέρα κλειστά

Σχετικές ειδήσεις
Μουσείο Μπενάκη: εκθεσιακό πρόγραμμα Σεπτέμβριος - Δεκέμβριος 2016
30.08.2016 16:53
Το Μουσείο Μπενάκη ανακοινώνει το εκθεσιακό του πρόγραμμα για τη νέα περίοδο. Παρακάτω δείτε τις εκθέσεις που θα εγκαινιαστούν από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο 2016.
Νίκος Δραγούμης & Lydia Borgek: οι εκθέσεις του ΜΙΕΤ στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο στην Σαντορίνη
22.06.2016 15:56
Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης και το Ίδρυμα Λ. και Ε. Μπελλώνια εγκαινιάζουν την έκθεση ζωγραφικής Νίκος Δραγούμης και Lydia Borgek, την Παρασκευή 15 Ιουλίου, στις 8:30 μμ, στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο, στα Φηρά Σαντορίνης.
Καλοκαιρινές εκθέσεις 2016 στην Los Art Gallery στη Σύμη
08.06.2016 14:21
Στο νησί Σύμη, η γκαλερί ARTFORUM της Θεσσαλονίκης συνεχίζει το πολιτιστικό της έργο για 2η χρονιά, την παρουσίαση σημαντικών Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών, στο ιστορικό κτήριο της με την επωνυμία LOS ART GALLERY.
Ασκήσεις επί… Χάρτου: Ομαδική έκθεση της ΑΣΚΤ στο Πολιτιστικό Κέντρο Μαρκοπούλου
19.04.2016 13:04
Η Ομαδική Έκθεση «Ασκήσεις επί… Χάρτου» του Η' Εργαστηρίου Ζωγραφικής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας, στον εκθεσιακό χώρο του ιστορικού κτιρίου του Πολιτιστικού Κέντρου Μαρκοπούλου, θα διαρκέσει έως 30 Μαΐου 2016.
Ciò che vedi e: Έκθεση του Γεράσιμου Βαλεντή στη γκαλερί του The Sowl
28.03.2016 15:16
Η γκαλερί του The Sowl παρουσιάζει τη νέα ατομική έκθεση του Γεράσιμου Βαλεντή με τίτλο “Ciò che vedi e”, τα εγκαίνια της οποίας θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 6 Απριλίου 2016.