Το Φεστιβάλ Τήνου διεξάγεται για ακόμη μια χρονιά στο νησί, με πολλά και διαφορετικά δρώμενα σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Όλα αλλάζουν από στιγμή σε στιγμή. Αυτό όμως είναι ένα ζητούμενο στον πολιτισμό. Η νέα εποχή μας καλεί να φωτίσουμε εντός μας, να στήσουμε δυνατές σχέσεις με τους γείτονες μας, να ανοίξουμε πανιά χωρίς βάρη από το χθες. Το Φεστιβάλ εδώ και χρόνια πορεύεται σε αυτή τη διαδρομή. Για φέτος η σκέψη μας αγκαλιάζει τους ξένους φίλους μας και μέρος των εκδηλώσεων σχεδιάζεται για αυτούς. Φωνές σπουδαίων ποιητών του κόσμου που μιλούν για τον Ελληνικό Πολιτισμό και τις ανθρώπινες αξίες θα ακουστούν σκηνοθετημένες στο Φεστιβάλ. Θα αποκαλύψουμε τη μοναδική Κιοσέμ, ενώ θα γνωρίσουμε καλύτερα τη σπουδαία περίπτωση του Μαρκάκη Ζαλώνη.

Φιλοξενούμε σημαντικούς καλλιτέχνες από πολλές χώρες καθώς και έλληνες τραγουδοποιούς. Η νέα σκηνή του τόπου ανοίγει δρόμο,ενώ παρέες νέων από το αιγαίο συνομιλούν με το μαγικό κόσμο της μουσικής. Προσκαλούμε παραστάσεις με ηθοποιούς που υπηρετούν το θέατρο. Πιστεύοντας ότι η Τήνος μπορεί να είναι ένα ανοιχτό εργαστήρι καλλιτεχνών, στήνουμε εκθέσεις που συνθέτουν καινοτόμες δράσεις με πρωτογενή υλικά του νησιού. Συνεργαζόμαστε με ομάδες, συλλόγους, πολίτες που αγαπούν τον τόπο συζητώντας, ερευνώντας, συνδιαμορφώνοντας. Στο θεσμό « Επαγγέλματα που χάνονται» φέτος μας εκφράζουν οι «Καραβοκύρηδες». Με τα ελάχιστα και γνώμονα την αισθητική στοχεύουμε σε ένα θεσμό με χαρακτήρα που να μιλά στις καρδιές και όχι να υπηρετεί σκοπιμότητες. Στο ηλιοβασίλεμα θα τραγουδήσουμε όλοι μαζί «τα τραγούδια της χαράς», χαιρετώντας τη μορφή του Μάρκου και δίνοντας τα χέρια σε αυτά που μας ενώνουν με το λαϊκό πολιτισμό και τον κόσμο της δημιουργίας.

Καλή αντάμωση.
Θέμης Ροδαμίτης, Καλλιτεχνικός διευθυντής Φεστιβάλ Τήνου

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ


Δευτέρα 25 Ιουνίου, ώρα 20:30
Λουτρά
Pink Floyd: The Wall
Τα παιδιά είναι ακόμα άφθαρτα, είναι αθώα και με ελπιδοφόρο ορίζοντα !!! Τα παιδιά σπάνε τα δεσμά και γκρεμίζουν τον Τοίχο!!!
Το Eργαστήρι Τεχνών Αιγαίου (e. t. a. dance academy) σε χορογραφίες Γεωργίας Ράπτη παρουσιάζει το: The Wall – Pink Floyd.
Είσοδος ελεύθερη

Παρασκευή 29/6 έως 1/7
Χώρα Τήνου
Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού
Διεθνές Συνέδριο “Εκπαίδευση και Αγορά Εργασίας στη Μεσόγειο , Κρίση Αν απαραγωγής – Κρίση Κρατών ”.
Στα πλαίσια του Φεστιβάλ Τήνου σε συνεργασία με το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού και το Ίδρυμα Bourdieu.

Συμμετέχουν: J. Bourdieu, F. Poupeau, M. Gemperle, P. Holder, F. Boughanemi, N.De Luigi, J. Pestaña, Ν. Παναγιωτόπουλος, V. Pereira, F. Schultheis, E. Özgür, Z. Bahadir, I. Faraq, D. Djerbal, G. Achcar, Σ. Τομπάζος, Γ. Σταμέλος, Θ. Θάνος, Δ. Βαλάση, Ν. Παΐζης.
Είσοδος ελεύθερη

Σάββατο 7 Ιουλίου, ώρα 21:00
Λουτρά
Ρεσιτάλ Κορυφαίων Σολίστ Πνευστών
Mια συναυλία – σύμπραξη του διεθνώς καταξιωμένου τρομπετίστα Jeroen Berwaerts με το σύνολο χάλκινων πνευστών Hellenic Brass, που αποτελείται από κορυφαίους μουσικούς των εθνικών μας ορχηστρών, σε ένα πρόγραμμα – αφιέρωμα στον G. Gabrieli.
Είσοδος 8 ευρώ

Παρασκευή 20 Ιουλίου, ώρα 21:00
Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού
Χώρα Τήνου
Συναυλία με την Ορχήστρα της Καμεράτας.
Για έβδομη συνεχή χρονιά, με πρωτοβουλία του Σωματείου «Οι Φίλοι της Τήνου», διοργανώνεται συναυλία με έργα Μπαχ, Τσαικόφσκυ, Γκριγκ και Έλγκαρ, με
την Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής.
Σολίστ ο πιανίστας Απόστολος Παληός. Διεύθυνση ορχήστρας ο πολλαπλά βραβευμένος μαέστρος William Kunhardt.
Είσοδος ελεύθερη

Παρασκευή 20 Ιουλίου, ώρα 22:00
Πύργος – πλατεία
“L’avant-scEne opéra”, σε συναυλία Άριες και σύνολα από δημοφιλείς όπερες και οπερέτες με συνοδεία πιάνο από τους Francisco Leal Gomez και Myassa El Koucha.
Είσοδος ελεύθερη

Σάββατο 21 Ιουλίου, ώρα 21:00
Λουτρά
Όπερα “Το Φιλί της Λεονώρας”, Leonora’s Kiss, Opera by Yves Senn
Μια ομάδα ατόμων που προέρχονται από εξαιρετικά διαφορετικούς ορίζοντες συγκεντρώνεται σε ένα έρημο μέρος με στόχο την αναζήτηση του Φιλιού της Λεονώρας.

Συντελεστές: 14 σολίστες, χορός, χορωδία και ορχήστρα της περίφημης L’avant-scène opéra, σύνολο 55 άτομα.
Διεύθυνση: Yves Senn.
Είσοδος 10 ευρώ

Τετάρτη 25 Ιουλίου ώρα 20:30
Κρόκος
Εκδήλωση γι α τον Μαρκάκη Ζαλώνη
Τιμητική εκδήλωση για έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες Διαφωτιστές, τον Τήνιο Μαρκάκη Ζαλώνη.

Ομιλητής ο Jacques Bouchard, καθηγητής νεοελληνικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ, μέλος της Καναδικής Ακαδημίας.
Σε συνεργασία με τον σύλλογο “Οι Φίλοι του Κρόκου”.
Είσοδος ελεύθερη

Δευτέρα 30 Ιουλίου, ώρα 21:30
Θέατρο στον Κουμάρο
Η χρυσή εποχή του γαλλικού τραγουδιού – “L’ age d’ or de la chanson francaise
Τραγούδια με έντονο λυρισμό που επίκεντρό τους είναι συχνότατα το Παρίσι, είναι πάντα ερωτικά, πάντα με πάθος για τη ζωή ή με συμπεράσματα από αυτήν. Η Κυβέλη Καστοριάδη (τραγούδι), η Ντόρα Μπακοπούλου (πιάνο) και ο Ηρακλής Βαβάτσικας (ακορντεόν) είναι λάτρεις αυτής της μουσικής, που έχει αποκτήσει εδώ και δεκαετίες
διεθνή ακτινοβολία.
Είσοδος 10 ευρώ
ANAXΩPHΣH ΛEΩΦOPΕIOY KTEΛ απο αφετηρια: 20.45

Παρασκευή 3 Αυγούστου, ώρα 20:30
Θέατρο στη Στενή
…με το αερά κι του αιγαίου στις γειτονιές του κόσμου …
«Οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας» πραγματοποιούν συναυλία με μαθητές από τα Μουσικά Εργαστήρια Ικαρίας, Λήμνου, Σαντορίνης, Τήνου και μα-
θητές κιθάρας από την Αθήνα. Θα ακουστούν έργα κλασικού ρεπερτορίου, Χατζιδάκι,
Λόρκα, παραδοσιακά και Λατινοαμερικάνικα τραγούδια, soundtracks. Διεύθυνση: Αλίκη Νταή. Η ηθοποιός Ευδοκία Στατήρη διαβάζει από «To Ελληνικό Καλοκαίρι» του Jacques Lacarriere σε μια τιμητική αναφορά στον κορυφαίο ελληνιστή.
Είσοδος ελεύθερη

Σάββατο 4 Αυγούστου, ώρα 21:30
Θέατρο στον Κουμάρο
«Η έκτη καρυάτιδα» των Αντώνη και Κωνσταντίνου Κούφαλη.
Με τη Σοφία Φιλιππίδου.
O Κώστας Τσόκλης κάνει την πρώτη του θεατρική σκηνοθεσία και οδηγεί στη σκηνή με τον δικό του τρόπο την ηθοποιό Σοφία Φιλιππίδου. O Tσόκλης εμπνέεται από τις μνήμες και τις αναφορές που φέρνουν στη σκηνή το κείμενο και το μοναδικό υποκριτικό στίγμα της Φιλιππίδου και αγκαλιάζει με την τέχνη του όλες τις πλευρές της παράστασης. Τη φωτίζει εσωτερικά και σε όλες τις διαστάσεις της. Το έργο, κατά τους συγγραφείς, είναι ένας βαθιά δραματικός όσο και σπαρταριστός αποχαιρετισμός στην Ελλάδα που έφυγε ανεπιστρεπτί.
Είσοδος 12 ευρώ
ANAXΩPHΣH ΛEΩΦOPΕIOY KTEΛ από αφετηρία: 20.45

Δευτέρα 6 Αυγούστου, ώρα 21:00
Λουτρά
Συναυλία Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Τonino Carotone, Δημήτρη Σταρόβα.
Ο σπουδαίος τραγουδοποιός Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, παρέα με τον πολυδιάστατο Δημήτρη Σταρόβα και την εξαίρετη μπάντα τους, συναντά φέτος τον εκκεντρικό βάσκο
καλλιτέχνη Tonino Carotone, ο οποίος στη μουσική του συνδυάζει με εξαιρετική μαεστρία στοιχεία από punk, ska, reggae, latin, rock αλλά και από την ισπανική, ιταλική, γαλλική, και μεξικάνικη μουσική. Μαζί τους η εκρηκτική Ισπανίδα τραγουδίστρια Piluka Aranguren.
Είσοδος 15 ευρώ. Προπώληση 12 ευρώ.
ANAXΩPHΣH ΛEΩΦOPΕIOY KTEΛ απο αφετηρία: 20.15

Τρίτη 7 Αυγούστου, ώρα 20:30
Θεατράκι ΞINAPAΣ
Έλιοτ – Σεφέρης μια ισχυρή σχέση.
Ο ποιητής Χάρης Βλαβιανός διαβάζει από τη μετάφραση των τεσσάρων κουαρτέτων και συζητά με το κοινό για τη σχέση των δύο αυτών κορυφαίων ποιητών. Θα ακουστεί από σπάνια ηχογράφηση η φωνή του Τ.Σ. Έλιοτ να απαγγέλει το τέταρτο κουαρτέτο.
Είσοδος ελεύθερη

Πέμπτη 9 Αυγούστου, ώρα 19:00
Ταραμπάδος
… στους ανέμους τυλιγμένη … τα παραμύθια ανοίγουν την πόρτα στο όνειρο …
Στα Μέσα Μέρη της Τήνου, ανάμεσα στους περιστεριώνες, τα πετροκεντήματα των ντόπιων μαστόρων, το χωριό Ταραμπάδος προσφέρει το ιδανικό σκηνικό κυκλαδίτικων
παραμυθιών. Tο χωριό φοράει τα καλά του και ξεκινά μια βεγγέρα γεμάτη αφηγήσεις.
Ο σύγχρονος παραμυθάς, ο ιστορητής Δρ. Στέλιος Πελασγός μας καλωσορίζει, το κανονάκι της Δομνίκης Μαυρίδου χρωματίζει ιδανικά την τηνιακή βραδιά, αγελούδες, καλές κυράδες, ανεμικά, κουρσάροι, πειρατές, κάστρα, πριγκίπισσες και βασιλιάδες γεμίζουν τα σοκάκια του χωριού. Οργάνωση: Eξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ταραμπάδου. Καλλιτεχνική επιμέλεια: wannadoo
Είσοδος ελεύθερη

Πέμπτη 9 Αυγούστου, ώρα 21:30
Λουτρά
Θεατρική Παράσταση Ευριπίδου
“Ιφιγένεια εν Αυλίδι”
Η Ιφιγένεια εν Αυλίδι, ένα από τα κορυφαία κείμενα της αρχαίας ελληνικής πραγματείας, είναι κείμενο βαθύτατα πολιτικό, ένα ειρωνικό και ταυτόχρονα τραγικό σχόλιο
πάνω στο θέμα της πολιτικής σκοπιμότητας. Η Ιφιγένεια δεν θυσιάζει μόνο τη ζωή της, αλλά κυρίως, θυσιάζει την αθωότητα της καθώς καλείται σχεδόν ακαριαία, να συνει-
δητοποιήσει το ανελέητο του κόσμου αυτού.

Παίζουν: Κ. Καραμπέτη, Στ. Μάϊνας, Ι. Παππά, Μ. Χατζησάββας, Γ. Στάνκογλου, Α. Σακελλαροπούλου, Ά. Μπουράς, Λ. Μιχαλοπούλου, Μ. Παναγιωτοπούλου, Γ. Παπαγεωργίου, Λ. Παπαληγούρα, Α. Πασχάλη.
Κορυφαία η Ρ.Αντωνοπούλου.
Μετάφραση: Κ.Χ. Μύρης
Σκηνοθεσία – επεξεργασία κειμένου: Θ. Μουμουλίδης
Σκηνικό: Γ. Πατσάς, κοστούμια: Π. Κοκκόρου,
Μουσική: Κ. Βήτα, φωτισμός: Ν. Σωτηρόπουλος
Είσοδος 15 ευρώ
ANAXΩPHΣH ΛEΩΦOPΕIOY KTEΛ από αφετηρία: 20.45

Παρασκευή 17 Αυγούστου ώρα 21:00
Λουτρά
Συναυλία Κωστή Μαραβέγια
Ο Κωστής Μαραβέγιας επιστρέφει για μια καλοκαιρινή συναυλία στην Τήνο, για να παρουσιάσει τον καινούργιο, του δίσκο «Λόλα», παρέα με την ανανεωμένη και εμπλου-
τισμένη από νέους μουσικούς και νέα όργανα μπάντα του, σε μια μεγάλη γιορτή. Ο Κωστής Μαραβέγιας (γνωστός και ως Maraveyas Ilegal) έχει δημιουργήσει ένα ξεχωριστό μουσικό ρεύμα με το συνδυασμό βαλκανικών και μεσογειακών ήχων και την ξεσηκωτική του ενέργεια επί σκηνής.
Είσοδος 12 ευρώ
ANAXΩPHΣH ΛEΩΦOPΕIOY KTEΛ από αφετηρία: 20.15

Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου, ώρα 20:30
Δύο Χωριά
Αναστασία – Κιοσέμ
Η πιο δυναμική γυναίκα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Γυναίκα του Σουλτάνου Αχμέτ του Α’ και μητέρα των Σουλτάνων Μουράτ του Δ΄ και του τρελού Ιμπραήμ.
Παρασκηνιακά διακυβέρνησε για μισό περίπου αιώνα την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η μαγνητική και φιλόδοξη αυτή γυναίκα ήταν από την Τήνο;

Αφήγηση Νίκος Μιχαηλίδης.
Παίζουν : Μ. Γιαννίτσης (νέι), Μ. Παναγιωτίδης (ούτι), Α. Καμπάνης (νέι), Β. Βοϊνάς (κρουστά), Χ. Φώσκολος (κιθάρα), Ζ. Μήλιου και Ε. Αρναούτη (τραγούδι).
Είσοδος ελεύθερη

Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου, ώρα 20:30
Καρδιανή
Όλοι Μαζί Τραγουδάμε – Τα Τραγούδια της Χαράς.
Μια βραδιά με πολύ χιούμορ και τραγούδια που όπως κάθε χρόνο καλούνται να τραγουδήσουν όσοι προσέλθουν στο μαγικό περιβάλλον της πλατείας στην Καρδιανή.
Συμμετέχουν: Σάσα Παπαλάμπρου, Θέμης Ροδαμίτης.
Είσοδος ελεύθερη

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου, ώρα 20:00
Καλλονή
Αρχαία μέλισσα
Η Γιώγια Σιώκου διαβάζει ποιήματά της από τη νέα δίγλωσση ποιητική της συλλογή (μετάφραση David Connolly).

ώρα 20:30, Βραδιά παραδοσιακού και λαϊκού τραγουδιού
Ένα μικρό αφιέρωμα στο Μάρκο Βαμβακάρη.
Π. Βερώνης και Μ. Πουλουβής μπουζούκι, Β. Αντωνίου κιθάρα, Β. Γρυπάρης βιολί.
Τη βραδιά θα πλαισιώσει η χορευτική ομάδα του Ευσταθίου Πολυκανδρίτη.
Είσοδος ελεύθερη

14 /07 – 31/08
Υστερνία (Σχολείο Υστερνίων)
«Πέτρα και Σώμα»
Δημήτρης Καλλιγερόπουλος, γλυπτική.
Εδώ η Πέτρα παρέχει στη Γλυπτική τη σφριγηλότητα και την εσωτερική δύναμη των όγκων της, ενώ το ανθρώπινο σώμα τής προσθέτει με τη σειρά του τα χαρακτηριστικά της ζωής, της πολλαπλότητας και της κίνησης. Μια σύνδεση Ανθρώπου και Φύσης, όπου και οι δύο συνυπάρχουν, συμβιώνουν και αλληλοδιαπλάθονται. Στα εγκαίνια ο βιολιστής Παντελής Σταματέλος θα παίξει έργα για solo βιολί.
Σε συνεργασία με το Πνευματικό Εκπολιτιστικό Κέντρο Πανόρμου Τήνου «Γιαννούλης Χαλεπάς».

30/07
Φαλατάδος , (Σπίτι του Σκίτσου)
«Τόπο στα Νιάτα»
Έκθεση γελοιογραφίας Κώστα και Βασίλη Μητρόπουλου

2-20 /08
Πύργος
Eκθεσιακός χώρος Νικολάου Γαΐτη (πρώην Ταχυδρομείο)
«Δι αδρομές του Φωτός »
Ελεάνα Φιλαδελφέως, καλλιτεχνικές κατασκευές.
Έργα και αντικατοπτρισμοί του φωτός εμπνευσμένα από τις παραδοσιακές τέχνες του νησιού σε σύγχρονες παραλλαγές. Ένα φάσμα εικαστικών τεχνικών με φυσικά υλικά από τη γη και τα νερά της Τήνου αλλά και ημιπολύτιμους λίθους.
Σε συνεργασία με το Πνευματικό Εκπολιτιστικό Κέντρο Πανόρμου Τήνου «Γιαννούλης Χαλεπάς».

1-16/08
Αρνάδος (Εκθεσιακό Πολιτιστικό Κέντρο)
«Από Μεσ αιωνι κά χωριά – Λάζ αρος »
Έκθεση ζωγραφικής της Άννας Γρηγορίου.
Η μυστική και ανεξερεύνητη Τήνος και το ερειπωμένο χωριό Λάζαρος γίνονται η έμπνευση της ζωγράφου. Εγκατάλειψη, ίχνη μια περασμένης ζωής, ένα τοπίο που κρύβει μέσα του ανθρώπινες ιστορίες, ύμνος στη μοίρα του ανθρώπου – την ακμή και την πτώση – πέτρες και χαλάσματα που στέκουν ασάλευτα κάτω από τον αέρα για να θυμίζουν πως κάποτε από το Λάζαρο πέρασε η ζωή.

«Αιγαίου χρώματα»
Έκθεση ζωγραφικής Γιάννη Παράσχου
Ένα χρωματικό ταξίδι περιπλάνησης στο φως του Αιγαίου.
Ο γνωστός ζωγράφος Γιάννης Παράσχος, μέσα από τα χρώματα ενός κατ’ εξοχήν διάφανου και φωτεινού υλικού, την ακουαρέλα, μας ταξιδεύει με ποιητική διάθεση στη θέα κυκλαδίτικων τοπίων, ολοκληρώνοντας τη διαδρομή του στα Χανιά και τη Νότια Κρήτη.

3 – 12/08
Χώρα Τήνου (Γκαλερί Ξενοδοχείου Τήνιον)
«ΕΑΥΤΟΙ»
Έκθεση ζωγραφικής του Γιάννη Απέργη.
Ο εαυτός δεν υπάρχει στον ενικό. Είναι πολλοί. Και κλείνουν μέσα τους σώμα, πιστεύω, ιδέες, φόβους, θεούς, χέρια, σκοτάδια, μάτια, πλανήτες, φαντασία, λογική, γονείς, παιδιά, εικόνες
που βγάζουν νόημα και εικόνες που δεν θυμάμαι. Οι εαυτοί είναι άπειροι. Οι εαυτοί είναι νόμιμοι. Οι εαυτοί είναι φίλοι κι εχθροί. Όταν αποτυπώνεις τους εαυτούς φτιάχνεις άλλο έναν καθρέφτη. Κανονικό, παραμορφωτικό, γνώριμο.
Ή τον κοιτάς και του λες: Χαίρω πολύ!
Ώρες λειτουργίας: :11:00-13:00 και 20:00 – 23:00.

4 – 25 /08
Φαλατάδος, (Σχολείο)
«Η Ποιητική της Ύλης »
Μαρία Θ. Βιδάλη, Θεόφιλος Ιερόπουλος. Σύγχρονο έπιπλο, ήχος,
videoart, κοινές συνθέσεις. Η συνεργασία Τήνιων τεχνιτών, ενός θεωρητικού – video artist και μιας αρχιτέκτονος δημιούργησαν ένα ταξίδι στην ύλη – ποίηση – χρόνο, μέσα από κύκλους φθοράς και δημιουργίας, σε μια προσπάθεια γεφύρωσης μέσων, τεχνικών και ιδεών από διαφορετικά πλαίσια. Σε έργο της έκθεσης συμμετέχει η special effects make up artist Ελεάνα Κουφάκη.

5 -25/08
Χώρα Τήνου (Παλιό Σφαγείο)
«Εικόνες μιας χαμένης συνείδησης», Σιμόνη Δελλατόλα.
Επιμέλεια χώρου/installations: Mάνθος Δελλατόλας. Συμμετέχουν: Στέλλα Βιδάλη & Εμμανουέλα Δελλατόλα.
Ο κατοπτρισμός του απορρίμματος στο φακό, η ψευδαίσθηση ότι θα αποτυπωθεί στο φωτογραφικό χαρτί και θα παραμείνει εκεί… ότι αν γυρίσεις στιγμιαία τη ματιά σου, θα απουσιάζει.

5 – 25/08
Σκαλάδο Σ (Πολιτιστικό Κέντρο Σκαλάδου)
«φωτογραφί-ΖΩ-ντας»
Έκθεση φωτογραφίας.
Συμμετέχουν: Αναστασίου Παναγιώτης, Δελλατόλα Σιμόνη, Καλπουζάνη Φόνσου Τίνα.
Οργάνωση: Προδρομικός Σύλλογος Σκαλάδου.

11 – 31 /08
Εξώμβουργο (Iερά Mονή Kαρδίας)
Έκθεση γλυπτικής, Ριχάρδου Φώσκολου

18 – 30/08
Αρνάδος – Εκθεσιακό Πολιτιστικό Κέντρο
«Δαντέλ α και σύρμ α»
διαμορφωμένα σε κόσμημα της Αριάδνης Βιδάλη.

3/09 – 30/10
Χώρα Tήνου (Ξέμπαρκο)
«Η άλλη Τήνος »
Έκθεση φωτογραφίας της Marianne Rohrer Kaser.

29/7, ώρα 20:30
Ποταμιά
Γιορτή Κάπαρης
Οργάνωση: Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ποταμιάς «Παναγία των Αγγέλων Κιουράς»
σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα Στενής
Είσοδος 2,50ευρώ

26/8, ώρα 19:00
Κιόνια
Αναβίωση της Τράτας
Σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα Κτικάδου
Είσοδος ελεύθερη

1/9, ώρα 20:00
Κάμπος
Γιορτή Μελιού
Σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα Κάμπου και τον Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό Τήνου
Είσοδος ελεύθερη

8/9, ώρα 20:00
Φαλατάδος
Ρακιζιό
Οργάνωση: Σύλλογος Φιλοπροόδων Φα λατάδου σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα Φαλατάδου
Είσοδος 5 ευρώ

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Έδρα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φωτογραφικών Φεστιβάλ AΓAΠH (Πρώην Σχολείο Αγάπης)

31/7-11/8
«Chasing wind. The spirite d Horses», από τους Shi Yuping, Liu Yongxin και Wu Lixin, φωτογράφους της Chinese Inner Mongolian Autonomous Region Photographer’s Association

12-19/8 «Ινδία»
Με την ματιά της Mala Mukerjee

20/8 – 3/9 «Ελλάδα – Έλληνες»
Από το αρχείο της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας.
Ώρες λειτουργίας εκθέσεων: 19:00-22:30
Μονή Ιεράς Καρδίας, Εξώμβουργο

11/08, ώρα 20:30
Ομιλία πατέρα Μάρκου Φώσκολου με θέμα: Ιστορία του κάστρoυ.
Εξωραϊστικός Σύλλογος Αρναδιω τών Τήνου

15/7, ώρα 20:30
Αρνάδος (Εκθεσιακό – Πολιτιστικό Κέντρο Αρνάδου)
Συναυλία από τους συμμετέχοντες της Μουσικής Ακαδημίας
«Αρνάδος Μουσική». Μαθήματα 8 -1 5/07.

8/8, ώρα 21:00
ΑρνάδοΣ (Πλατεία Αρνάδου)
Συναυλία του μουσικοσυνθέτη Γιάννη Σπανού .
Oι μελωδίες του Γιάννη Σπανού θα σας μαγέψουν στην πλατεία του Aρνάδου. Eπιτυχίες όπως «Σαν με κοιτάς, ηλιοβασίλεμα στα μάτια σου φωτιά…», «Mια αγάπη για το καλοκαίρι», «Θα με θυμηθείς» κ.α.
Tην εκδήλωση διοργανώνει ο Σύλλογος Aρνάδου κάτω από τον Aρναδιώτικο ουρανό.
Είσοδος 10€

2/9, ώρα 21:00
ΑρνάδοΣ (Πολιτιστικό Κέντρο Αρνάδου)
Θεατρική παράσταση «ΦΑΥΣΤΑ » του Μπόστ από την Θεατρική Ομάδα Τήνου. Με ζωντανή μουσική, στην Αθήνα του 1900, τα πρόσωπα συνθέτουν μια παράδοξη ιστορία που αγγίζει τον σουρεαλισμό, ξεπερνά το παράλογο και χαρίζει χαμόγελο σε εποχές που κάτι τέτοιο θεωρείται σχεδόν ύποπτο. Η Θεατρική Ομάδα Τήνου – μέλος της Ομοσπονδίας Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου – με συνεχή παρουσία δέκα χρόνια τώρα, στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού, υπηρετεί με ανιδιοτέλεια και αγάπη, την ποιοτική Θεατρική πράξη. Σε συνεργασία με τον εξωραιστικό σύλλογο Αρναδιωτών. H εκδήλωση πραγματοποιείται στα πλαίσια του Φεστιβάλ Tήνου. Για την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Τήνου.

Πολιτιστικός Σύλλογος Καρυάς
29/07, ώρα 20:00

Πλατεία Αγίου Ελευθερίου Καρυάς
Ομιλία με θέμα: «Τηνιακοί καραβοκύρηδες » από τους Μ.Ποτήρη, Κ.Δανούση, Σ.Μιχάλογλου. Ο ηθοποιός Δ.Καλλιβωκάς θα αναγνώσει ναυτικά διηγήματα.
Πολιτιστικός Σύλλογος Βωλάξ

2/8, ώρα 19:00
Παρουσίαση καλαθοπλεκτικής τέχνης και κατασκευή καλαθιού.

8/8, ώρα 18.00
Περπάτημα και φωτογραφίες στη φύση του Βωλάξ

9 – 10/8
Διήμερη κατασκήνωση για τα παιδιά του χωριού.

17/8, ώρα 21:00
Θέατρο σκιών καραγκιόζη με τον Γ. Νταγιάκο

20/8, ώρα 20:30
Ταχυδακτυλουργικά από τον Μυρτίλο

24/8, ώρα 21:00
Παιδικό θέατρο με το θίασο Ι. Χριστόπουλου
Εξωραϊστικός – Εκπολιτιστικός Σύλλογος Μέσης

5/8, ώρα 18:30
Μέση (Πνευματικό Κέντρο Ιερού Ναού Ταξιαρχών Μέσης)
Ημερίδα: «Η υγεία του ανθρώπου. Πρακτικές ιατρικές συμβουλές – πρώτες βοήθειες » με τη συμμετοχή ιατρών του
Κέντρου Υγείας Τήνου.
Πολιτιστικός Σύλλογος Ποταμιάς

8/8, 10/8, ώρα προβολής 20:30
Ποταμιά (Πλατεία Ποταμιάς)
Τριήμερο Παιδικού Κινηματογράφου.
Προοδευτικός Σύλλογος Μαρλά – Μαμάδου

11/8, ώρα 20:00
Μαμάδο (Πλατεία Μαμάδου)
Παρουσίαση βιβλίου «Τήνος – Οι άνθρωποι της θάλασσας» του Ερευνητή – Λαογράφου – Ιστορικού Κώστα Δανούση.

ΚΑΠΗ Δήμου Τήνου
27/8, ώρα 20:15
Χώρα Τήνου , Ξενοδοχείο Αίολος
«Μουσικό αγνάντεμα σε νησιώτικα ζωγραφήματα».
Έκθεση ζωγραφικής ντυμένη με τραγούδια Ελλήνων συνθετών.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΑΝΟΡΜΟΥ ΤΗΝΟΥ «ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΧΑΛΕΠΑΣ»
20/07 – 31/07
Εκθεσιακός χώρος Νικολάου Γαΐτη (πρώην Ταχυδρομείο)
Έκθεση Ζωγραφικής Παπαδημητρίου Ευγενία.

31/07 – 10/08
Πνευματικό Κέντρο
Έκθεση «Η Τήνος των Φάρων »
Εγκαίνια Τρίτη 31/7, ώρα 20:00

03/08 – 30/09
ΠύργοΣ (Μουσείο Μαρμαροτεχνίας Πύργου)
«Η διασπορά των Τηνίων μαρμαρογλυπτών , 19ος – 20ός αιώνας».
Επιστημονική εκδήλωση η οποία πλαισιώνει τα εγκαίνια της ομαδι κής έκθεσης «Σύγχρονοι μαρμαρογλύπτες της Έξω Μεριάς Τήνου». Θα μιλήσουν: Κώστας Δανούσης, Αλέκος Φλωράκης, Ηλίας Νομπιλάκης, Ευαγγελία Γεωργιτσογιάννη.
Είσοδος δωρεάν

16/08 – 10/09
Πνευματικό Κέντρο
Έκθεση «Έργα μαθητών της Σχολής Καλών Τεχνών
Πανόρμου Τήνου από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα», εγκαίνια Παρασκευή 16/8 ώρα 20.00

21/08 – 05/09
Εκθεσιακός χώρος Νικολάου Γαΐτη (πρώην Ταχυδρομείο)
Έκθεση Ζωγραφικής – Ξυλογλυπτικής Δεμερτζή Κων/νου.

21/08, ώρα 21:00
Πύργος (Πλατεία Πύργου)
Χορωδία Πανόρμου «Τραγούδια για το Φεγγάρι »

05/09, ώρα 20:30
Πύργος (Δημοτικό Σχολείο Πύργου)
Pink Floyd: The wall. Παράσταση των μαθητών του εργαστηρίου Τεχνών Αιγαίου (e.t.a) Dance Academy της Γεωργίας Ράπτη.

16/09, ώρα 19:30
Πανόρμος (Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου)
Ομιλία Πατέρα Φώσκολου Μάρκου «Η έξω μεριά της Τήν υ κατά τον ύστερο Μεσαίωνα 1450 – 1715».
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ KENTPOY «ΓIANNOYΛHΣ XAΛEΠAΣ» ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΚΑ Ι ΑΔΕΛΦΟΤΗΤEΣ

11/8, ώρα 20:00
Μαμάδο (Πλατεία Μαμάδου)
Παρουσίαση βιβλίου «Τήνος – Οι άνθρωποι της θάλασσας» του Ερευνητή – Λαογράφου – Ιστορικού Κώστα Δανούση

13/8, ώρα 20.00
Καρδιανή
Επιστημονική Ημερίδα «Η Τήνος των Βαλκανικών πολέμων», Αδελφότητα Τηνίων εν Αθήναις, Αδελφότητα Τηνίων Καρδιανιωτών «Η Αγία Τριάς» & περιοδικό «ΤΣ»

18/8, ώρα 20.00
Πλατιά
Εκδήλωση προς τιμή των «αδελφών Περράκη»
Αδελφότης Τηνίων εν Αθήναις και Σύλλογος Πλατιανών

20/8, 20.00
Βεναρδάδο
«Στα βήματα του Γιαννούλη Χαλεπά »
Ημερίδα με προβολή βίντεο από τις περιπλανήσεις του Γιαννού λη Χαλεπά στο χώρο της έξω μεριάς μετά την έξοδό του από το Άσυλο της Κέρκυρας (1902). Αδελφότης των Τηνίων εν Αθήναις, Σύλλογος Βεναρδιανών & περιοδικό «ΤΣ».

22/8, 20.00
Υστέρνια
«Ο μαρμαρένιος της Άμμ υ»
Αναφορά στο οδικό δίκτυο της έξω μεριάς και ειδικότερα στο μαρμαρόστρωτο δρόμο που οδηγεί στον Όρμο Υστερνίων. Δ. Δ Υστερνίων και περιοδικό «ΤΣ».

ΊΔΡΥΜΑ ΤΗΝΙΑΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ


Ωράριο Εκθέσεων: Παρασκευή – Δευτέρα: 10:15 – 14:00 & 19:30 – 21:30, Τετάρτη – Πέμπτη: 9:30 – 14:30


Εκθέσεις:
«Ο Γιαννούλης Χαλεπάς στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού».
Η μόνιμη έκθεση του Ιδρύματος περιλαμβάνει ένα σημαντικό σύνολο έργων γλυπτικής και σχεδίων του Γιαννούλη Χαλεπά, καθώς και φω τογραφίες με λεπτομέρειες έργων του από τον Ηλία Ηλιάδη.
6-26/6

Έκθεση σεμιναρίου :
«Εικαστικές Εφαρμογές 2012»: «…Του νερού τα χρώματα.»
Παιδιά αλλά και ενήλικες για τρεις μήνες – στα πλαίσια του σεμιναρί ου «Εικαστικές Εφαρμογές», που για τρίτη συνεχή χρονιά οργάνωσε το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού από το Φεβρουάριο έως και το Μάιο – εκφράστηκαν δημιουργικά, ταξίδεψαν μέσα από τα χρώματα, δούλεψαν στον καμβά, δημιούργησαν κατασκευές (στεφάνια, μάσκες, αερόστατα, ομαδικές εργασίες).

Σεπτέμβριος-Οκτώβριος
«Ταξιδεύω και… ονειρεύομαι.»
Έκθεση ζωγραφικής παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια:
«Τα παιδιά ζωγραφίζουν και ονειρεύονται».
Εγκαίνια: 7/9, στις 20:30. Οργάνωση: «Φλόγα», με την υποστήριξη του Ι.ΤΗ.Π. Επιμέλεια: Γ. Καλογεράκη, Ά. Κουτρούμπα, Α. Χατζίρη
Με ελεύθερη είσοδο

20/7, 21:00
«Βραδιές τέχνης στην Τήνο μας»
Οργάνωση: Σωματείο «Οι Φίλοι της Τήνου» με την υποστήριξη του Φεστιβάλ Τήνου και του Ι.ΤΗ.Π. Συναυλία με την Καμεράτα / Ορχήστρατων Φίλων της Μουσικής υπό την διεύθυνση του Άγγλου μαέστρου William Kunhardt και με σολίστ τον πιανίστα Απόστολο Παληό.

24 – 26/8
“Tinos Jazz Festival 2012: Jazz Visions”
Η 4η έκδοση του Tinos Jazz Festival φέρει τον τίτλο “ Jazz Visions”. Από 24 έως 26 Αυγούστου 2012 συναντιούνται στην Τήνο καλλιτέχνες από Ελλάδα, Ολλανδία, Αζερμπαϊτζάν, Ιταλία και Γερμανία, σε ένα υπέρο χο γεμάτο ταξίδι γεμάτο δημιουργικότητα και οραματισμούς.
Έναρξη κάθε βράδυ στις 9:30 / www.tinosjazz.com

3ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΝΟΥ
26/7, ώρα 20:00
Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού
Παρουσιάζει ο Γιάννης Κακουλίδης.
Πόλ Βαντζελίστι, Νικολά Βερντάν, Ιωάννα Καρυστιάνη, Ευτυχία Παναγιώτου, Βαγγέλης Ραποτόπουλος, Σώτη Τριανταφύλλου, Ρομέο Τσολάκου

27/7, ώρα 20:30
Βωλάξ
Παρουσιάζει η Πέρσα Κουμούτση. Μαράμ αλ Μασρί, Σάουκι Μπεζιέ, Αμάλαλ Τζουμπούρι, Ριφάτ Σαλάμ, Νάταλι Χαντάλ, Μπενσαλέμ Χιμίς

28/7
Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού , ώρ α 11:00
Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, το κοινό συνομιλεί με τους συγγραφείς
Πύργος, ώρα 20:30
Παρουσιάζει ο Ντίνος Σιώτης. Ιρίνα Ρίνα Βικιρτσακ, Γιάννης Ευσταθιάδης, Κώστας Κατσουλάρης, Κώστας Μουρσελάς, Φράνσις Κομπ, Μάρκο Πογκατσάρ.
Απαγγελίες: Στέβη Φόρτωμα.
Οργάνωση: Κοινωνία των (δε)κάτων, Δήμος Τήνου, Π.Ι.Ι.Ε.Τ., Ι.ΤΗ.Π.
ΜΟΥ ΣΕΙΟ ΜΑΡΜΑΡΟΤΕΧΝΙΑΣ, ΠΥΡΓΟΣ
Ώρες λειτουργίας: καθημερινά (εκτός από την Τρίτη), 10.00 – 18.00.
Κλειστά: 15/8.
Πληροφορίες: 22830 – 31290, www.piop.gr

22/6 – 29/7
Έκθεση έργων του γνωστού φωτογράφου Πλάτωνα Ριβέλλη. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης προβάλλονται επιλεγμένα επεισόδια από τη σειρά ντοκιμαντέρ «Η τέχνη της φωτογραφίας» (ώρες προβολής: 10.00, 12.00, 14.00, 16.00).

21/7, ώρα 21.00
«Εγώ , ο Γιαννούλης Χαλεπάς » (διάρκεια 113΄, παραγωγή 2010).
Η ταινία μυθοπλασίας της Στέλλας Αρκέντη, με θέμα τη ζωή του μεγάλου δημιουργού Γιαννούλη Χαλεπά, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Τήνο. Στην προβολή θα είναι παρούσα η σκηνοθέτης και θα συζη τήσει με το κοινό.
Είσοδος δωρεάν.

3/8, ώρα 19.30
«Η διασπορά των Τηνίων μαρμαρογλυπτών , 19ος – 20ός αιώνας».
Επιστημονική εκδήλωση με αφορμή την έκθεση «Σύγχρονοι μαρμαρογλύπτες της Έξω Μεριάς Τήνου».
Θα μιλήσουν: Κώστας Δανούσης, Αλέκος Φλωράκης, Ηλίας Νομπιλάκης, Ευαγγελία Γεωργιτσογιάννη.
Είσοδος δωρεάν.

3/8, ώρα 21.00
«Σύγχρονοι μαρμαρογλύπτες της Έξω Μεριάς Τήνου».
Εγκαίνια ομαδικής έκθεσης με έργα σύγχρονων Τηνίων μαρμαρογλυπτών, η οποία οργανώνεται από το Πνευματικό Εκπολιτιστικό Κέντρο Πανόρμου Τήνου «Γιαννούλης Χαλεπάς».
Διάρκεια: 3/8 – 30/9/2012. Είσοδος δωρεάν.

10/8, ώρα 20.30
Μουσική βραδιά με το σχήμα Μέλιδρον, σε σκοπούς και τραγού δια από την Πόλη και τη Μικρά Ασία.
Είσοδος δωρεάν.

31/8, ώρα 20.30
«Στου φεγγαριού το τάσι ».
Στο φως της αυγουστιάτικης πανσελήνου, το μουσικό συγκρό τημα ΕπιΤήνω παρουσιάζει τραγούδια για το φεγγάρι αλλά και ήχους των Κυκλάδων.
Είσοδος δωρεάν.

28 – 30/9
Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους με αφορμή τη συμμετοχή του Μουσείου στον εορτασμό, που φέτος έχει θέμα «Κρίσεις: συνέχειες και ασυνέχειες στην Ιστορία». Είσοδος – συμμετοχή δωρεάν.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΩΣΤΑ ΤΣΟΚΛΗ

“ΑΝΤ ΙΚΕΙΜΕΝΑ – ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ” 1966-1975
Ώρες λειτουργίας: καθημερινά (εκτός Τρίτης) 10.00 – 13.30 και 18.00 -21.00. Κλειστά: 15/8.
Πληροφορίες: 22830 – 51009, www.tsoclismuseum.gr

16/6-8/9
Καθημερινά εικαστικά εργαστήρια, για παιδιά και εφήβους. 6-8μ.μ..
Με τις εικαστικούς Πάολα Παλαβίδη και Ειρήνη Μπογδάνου Μαϊλλη.

4-27/8
Εβδομαδιαίο εικαστικό εργαστήρι για ενήλικες, με την εικαστικό Άννα Μαϊλλη

1-6/9
Εργαστήριο Αφηγηματικής τέχνης σε συνεργασία με τον Γιώργο Ευ γενικό και το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών.

12-14/10
συμμετοχή στο πρόγραμμα “Περιβάλλον και Πολιτισμός 2012” του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

15/10
Συμμετοχή στον εορτασμό της “Διεθνούς Ημέρας του Λευκού Μπαστουνιού”.
Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 22830 51009. Για τις εκδηλώσεις του Μουσείου (κινηματογραφικές προβολές, διαλέξεις κ.ά.) κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καλέστε στο 22830 51009.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ
Μουσείο Παραδοσιακής Κεραμικής Τήνου
Αετοφωλιά
10/8: Έναρξη μαθημάτων κεραμικής.
11/8: Κατασκευή και ζωγραφική αγγείων. Μαθήματα αγγειοπλαστι κής σε μικρούς και μεγάλους. Θα αναφτεί το παραδοσιακό καμίνι και θα ψηθούν τα κατασκευασμένα αγγεία.
12/8: Κατασκευή και ζωγραφική αγγείων. Μαθήματα. Ξεκαμίνιασμα
ψημένων αγγείων από το καμίνι.
Οργάνωση: Μουσείο Παραδοσιακής Κεραμικής Πολιτιστικού Συλλόγου Αετοφωλιανών.
Ώρες: 10:00-14:00 και 17:00-20:00.
Είσοδος ελεύθερη

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΡΙΠΟΤΑΜΟΥ
3 – 9/8
Ομαδική έκθεση «Το ταξίδι»
Επιμέλεια έκθεσης: Ευτυχία Καλοχαιρέτη.
Συμμετέχουν: Franck de la Mercedes, A. Splini, Α. Μπλαζογιαννάκη, Π. Παπαγιάννη, Σ.Κούτρου.
Ώρες λειτουργίας: 11:00 – 12.30 και 19:00 – 21.00
Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά
Ώρα έναρξης: 12:00
Είσοδος ελεύθερη

29/07
Καλησπέρα σας πέρα για πέρα ..!, Ελισάβετ Σιώτου.

05/08
Ζωγραφίζοντας την επιστήμη , Μαρίνα Καρδαμίτση

12/08
Μικροί αρχιτέκτονες εξερευνούν το χωριό , Ευαγγελία Αλβέρτη

19/08
Πειράματα στο Μουσείο , Ειρήνη Σιώτου

26/08
Θεατρικό παιχνίδι βασισμένο στο μύθο του Αισώπου
Ο ψεύτης βοσκός, Λίλα Βιδάλη

2/09 & 9/09
Μαθαίνω να φωτογραφίζω, Έβελυν Φωσκόλου

16/09
Ορχήστρα από ανακυκλώσιμα υλικά, Μαργαρίτα Σαλταμανίκα

23/09
Ένα μουσείο σα ζωγραφιά , Μίσση Αλικάρη