Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Θανάσης Σαράντος: Ο άνθρωπος είναι ίδιος τελικά σε κάθε εποχή και σε κάθε τόπο

Θανάσης Σαράντος: Ο άνθρωπος είναι ίδιος τελικά σε κάθε εποχή και σε κάθε τόπο

Ο Αμερικάνος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, υπό την σκηνοθετική επιμέλεια αλλά και με την αφήγηση του Θανάση Σαράντου, κλείνει τον κύκλο τεσσάρων χρόνων επιτυχίας ...

... στα καλοκαιρινά φεστιβάλ της Αττικής. Μετά την επιτυχημένη παρουσίασή του ανά την Ελλάδα και στην Αθήνα, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης το χειμώνα, ο Θανάσης Σαράντος μιλάει στο Culturenow.gr για το έργο του Παπαδιαμάντη λίγο πριν πέσει για τελευταία φορά η αυλαία της παράστασης.

 

Συνέντευξη: Αθηνά Πούλιου


CultureNow: Φέτος ήταν η τέταρτη χρονιά που το έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, ο Αμερικάνος, παρουσιάστηκε με ιδιαίτερη επιτυχία και συνεχίζει για το καλοκαίρι με παραστάσεις σε μεγάλα φεστιβάλ. Μιλήστε μας λίγο για το έργο και πείτε μας που νομίζετε ότι οφείλεται η επιτυχία που γνωρίζει; Είναι επειδή είναι ένα κλασσικό έργο ή η νέα ματιά που υπάρχει στις παραστάσεις του δίνει κάτι ιδιαίτερο;

Θανάσης Σαράντος: Η επιτυχία οφείλεται στον συγγραφέα πιστεύω. Ο Έλληνας θεατής αποζητά ό,τι πιο αυθεντικό και αληθινό μπορεί να του δώσει λίγη παρηγοριά στα προβλήματα που τον κατατρέχουν. Η τέχνη πάντα λειτουργεί ως αντίδοτο στην κατάσταση των πραγμάτων. Ειδικά το διήγημα "Ο Αμερικάνος" του Σκιαθίτη συγγραφέα είναι άκρως επίκαιρο στην εποχή μας αφού εξιδανικεύει την αγάπη ως προορισμό του ανθρώπου σε αντίθεση με την κάλπικη αξία του χρήματος. Ιδού τα αποτέλεσματα σήμερα της όποιας "οικονομικής κρίσης". Τρέχουμε όλοι να εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα των τραπεζών και των διεθνών μονοπωλίων.

 

C. N.: Πείτε μας λίγα λόγια και για τον "Αμερικάνο"...

Θ. Σ.: Το διήγημα αναφέρεται στον Γιάννη Μοθωνιό, έναν Έλληνα μετανάστη στην Αμερική που επιστρέφει μετά από 25 χρόνια στη γενέθλια γη του στην Σκιάθο. Τα πάντα έχουν αλλάξει, δεν τον αναγνωρίζει κανείς και εκείνος δυσκολεύται ν\' αναγνωρίσει τον τόπο του. Οι γονείς του έχουν πεθάνει, το πατρικό του είναι πλέον χάλασμα και το μόνο που τον κάνει να ελπίζει είναι αν η γυναίκα που αγαπά τον περιμένει ακόμα. Έχει εργαστεί σκληρά στην ξενιτιά, έχει αποκτήσει χρήματα αλλά δεν φαίνεται να νοιάζεται για αυτά πλέον. Να πώς μας τον περιγράφει ο Παπαδιαμάντης όταν αντικρύζει τα χαλάσματα του σπιτιού του : "εστήριξε το μέτωπον επί των ψυχρών λίθων της γωνίας εκείνης και αφού έμεινε γονυκλινής επί τρία λέπτα, ηγέρθη, εσπόγγισε τους οφθαλμούς του και απεμακρύνθη βραδέως..."

 
C. N.: Εκτός από τον ρόλο του αφηγητή έχετε επίσης και την σκηνοθετική επιμέλεια. Η δική σας θεατρική διασκευή τι διαφορετικό δίνει στον θεατή, πόσο επικαιροποιημένο είναι το έργο στη μορφη που του δώσατε;

Θ. Σ.: Δεν με αφορά σώνει και καλά η επικαιρότητα στα κείμενα που επιλέγω για μια παράσταση . Το συγκεκριμένο διήγημα μου δόθηκε ως δώρο εξ ουρανού όταν το 2009 δεν υπήρχαν καθόλου χρήματα στην ομάδα μας "ηθικόν ακμαιότατον" και έτσι με βάση τον λόγο του Παπαδιαμάντη έγινε μια παράσταση για ένα ηθοποιό και ένα μουσικό . Η αφήγηση και η συνεχής εναλλαγή ρόλων σε απόλυτη συνάρτηση με την μουσική από τον συνθέτη Λάμπρο Πηγούνη χωρίς κοστούμια και σκηνικά ήταν αρκετά για να μεταδοθεί η αλήθεια της ανθρώπινης ύπαρξης. Το παίξιμο είναι σχεδόν πάντα μετωπικό και το κοινό είναι ο τρίτος παίκτης. Όλοι μαζί λέμε την ιστορία.

 

C. N.: Στην παράσταση ο λόγος του Παπαδιαμάντη πως συνδυάζεται και δένει με την μουσική; Πόσο θεατρικός παραμένει αυτός ο συνδυασμός;

Θ. Σ.: Η μουσική συμπληρώνει την ιστορία, αλλά δεν την περιγράφει. Η μουσικότητα της γλώσσας του Παπαδιαμάντη πάντα θα υπερτερεί αφού η κάθε λέξη λειτουργεί σαν λίθος στο οικοδόμημα του μεγάλου τεχνίτη συγγραφέα. Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που δεν έγιναν καθόλου περικοπές στο κείμενο . Έχει κρατηθεί η αυθεντική του μορφή και ο Σκιαθίτης συγγραφέας είναι απόλυτα θεατρικός χωρίς σκηνοθετικές παρεμβάσεις και τερτίπια.


C. N.:  Πόσο επίκαιρο θεωρείτε ότι είναι το έργο; Αντικατοπτρίζει ένα μέρος της σημερινής πραγματικότητας; Το θέμα της μετανάστευσης είναι κάτι που απασχολεί την Ελλάδα, είτε πρόκειται για τους ίδιους τους Έλληνες ως μετανάστες, είτε για τους μετανάστες άλλων χωρών που αναζητούν μια καλύτερη ζωή, όπως ο ήρωάς του έργου...

Θ. Σ.: Φυσικά η ιστορία μπορεί να σταθεί και σήμερα για παράδειγμα με έναν Αφγανό που επιστρέφει από την σύγχρονη Ελλάδα στην πατρίδα του. Ο άνθρωπος είναι ίδιος τελικά σε κάθε εποχή και σε κάθε τόπο. 

 

C. N.:. Ως καλλιτέχνης πιστεύετε ότι σήμερα, κοιτάζοντας τις συνθήκες που ζούμε, η τέχνη έχει χρέος να ασχολείται με θέματα που αφορούν θέματα που αφορούν στην ποιότητα ζωής και στην αφύπνιση του κοινού; Υπήρξε κριτήριο για εσάς κάτι τέτοιο για την επιλογή του έργου;

Θ. Σ.: Η τέχνη δεν είναι και δεν πρέπει να θεωρείται αγαθό πολυτελείας. Προσπαθούμε στην ομάδα μας να έχουμε ως οδηγό την λέξη "ψυχαγωγία" με την αρχική έννοια της λέξης, δηλαδή να οδηγούμε τον ψυχισμό του θεατή σε κάτι ανώτερο στην ύπαρξή του. 

 

C. N.: Η παράσταση θα συνεχιστεί το χειμώνα ή να περιμένουμε κάτι καινούριο από εσάς;

Θ. Σ.: Οι δύο παραστάσεις στον Βύρωνα και στην Ελευσίνα είναι και οι τελευταίες του "Αμερικάνου" στην Αττική μετά από 4 χρόνια. Η επόμενη δουλειά της "Ηθικόν Ακμαιότατον" είναι "Η Οπέρα της Πεντάρας" του Μπρέχτ σε μουσική του Κουρτ Βάιλ.

Σχετικές ειδήσεις
Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου: Ελπίζω στα νέα παιδιά που αντιστέκονται
30.12.2016 15:49
Η Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου είναι μία ηθοποιός με ήθος και ποιότητα -εντός και εκτός σκηνής-, ένας άνθρωπος λεπτός, ειλικρινής και δοτικός, που συμπεριφέρεται στους άλλους με πραγματική ευγένεια, σεβασμό και καλοσύνη, αρχές και αξίες δυσεύρετες στην εποχή μας. Με αφορμή την παράσταση «Ήταν όλοι τους παιδιά μου», που παρουσιάζεται αυτή την περίοδο στο Θέατρο Εμπορικόν σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου, είχα την χαρά να κάνω μία ωραία και ουσιαστική συζήτηση μαζί της, σχετικά με το αριστούργημα του Μίλλερ, την τα ζωτικά ψεύδη, την ευθύνη μας απέναντι στο κοινωνικό σύνολο και τα νέα παιδιά που αντιστέκονται.
Ελένη Παργινού: Ο άνθρωπος δεν θα πάψει ποτέ να αναζητά την ελευθερία
21.11.2016 12:42
Το γνωστό διήγημα του Φραντς Κάφκα «Αναφορά σε μια Ακαδημία», η αλληγορική ιστορία ενός πιθήκου που εξανθρωπίζεται προκειμένου να βρει το χώρο του στον κόσμο των ανθρώπων, παρουσιάζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο Θέατρο Σημείο, σε σκηνοθεσία Ελένης Παργινού. Η νεαρή σκηνοθέτις, με αφορμή την παράσταση, μας μίλησε για τα εναγώνια ερωτήματα που θέτει ο Κάφκα, την έννοια της ελευθερίας, την αφυπνιστική δύναμη του θεάτρου και την αμφισβήτηση.
Αλέξανδρος Διαμαντής: Ο Βέρθερος είναι η αισθηματική Βίβλος της επανάστασης
03.11.2016 12:52
Το Θέατρο Σημείο παρουσιάζει την παράσταση "Βέρθερος", ένα έργο βασισμένο στο μυθιστόρημα του J.W. Goethe, "Τα Πάθη του Νεαρού Βέρθερου", σε σκηνοθεσία και σκηνική σύλληψη του Αλέξανδρου Διαμαντή. ο νεαρός δημιουργός, ο οποίος μας μίλησε για την πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα, το περίφημο επιστολικό μυθιστόρημα του Γκαίτε που αφορά κάθε εποχή, τον έρωτα, την επανάσταση και την ύπαρξη ή όχι της ελευθερίας στη ζωή ενός ανθρώπου.
Περικλής Μουστάκης: Η Παλαιά Διαθήκη ενέχει σπερματικά την όλη κατάσταση του ανθρώπου
23.09.2016 15:40
Τα «Οστέα Ξηρά Σφόδρα», μια ιδιαίτερη παράσταση που στήθηκε με αφορμή ένα όραμα του προφήτη Ιεζεκιήλ, παρουσιάζεται και πάλι στο Θέατρο της οδού Κυκλάδων, υπό τη σκηνοθετική μπαγκέτα του Περικλή Μουστάκη. Στην συνέντευξη που μας παραχώρησε, ο σημαντικός ηθοποιός και σκηνοθέτης, μας μιλά για την διαδικασία σύνθεσης της παράστασης και τις ενδιαφέρουσες προεκτάσεις της και τους σχολιασμούς που αφορούν την εποχή μας.
Αφροδίτη Ματκάρη: Το θέμα της παράστασης
10.06.2016 15:58
Η Θεατρική Ομάδα Σκευή παρουσιάζει την παράσταση "Είδομεν(η) Ξενίου γη", την Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016, στο πλαίσιο του φεστιβάλ νέων θεατρικών ομάδων Off off Athens, που επιστρέφει για όγδοη χρονιά φέτος στο Επι Κολωνώ.