Η επιτυχημένη σειρά από μουσικές βραδιές στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής συνεχίζεται με ένα αφιέρωμα στο μεγάλο σαξοφωνίστα και συνθέτη της jazz Benny Golson, που έχει τον τίτλο «Whisper Not»…

… και θα παρουσιαστεί από το Κουιντέτο του Δημήτρη Καλαντζή, την Παρασκευή 20 Ιουλίου στις 21:00.

Η πρόταση του Μεγάρου για δροσερές βραδιές με μουσική στον πανέμορφο κήπο του ισχύει. Αποδέκτες είναι οι Αθηναίοι και οι φίλοι της πόλης που επιθυμούν να ξεκινήσουν μουσικά τα τρία τελευταία Σαββατοκύριακο του Ιουλίου. Η δεύτερη συνάντηση από τις τρεις (που έχουν ορισθεί κάθε Παρασκευή) θα γίνει την Παρασκευή 20 Ιουλίου στις 9 το βράδυ.

Σημείο αναψυχής και πολιτισμού, ο κήπος του Μεγάρου έχει βρει τη θέση του στην καρδιά της πόλης και των φίλων της τέχνης. Φέτος άνοιξε με ποίηση, συνέχισε με μουσική και υποδέχθηκε χιλιάδες κόσμου που αποφασισμένοι να δραπετεύσουν από την πραγματικότητα πήραν τη θέση τους κάτω από τα αστέρια και αφέθηκαν στο λόγο και τις νότες.

Χαλαρή, καλοκαιρινή διάθεση ‘απαιτείται’ και για την Παρασκευή αυτή, που ο κήπος θα πλημμυρίσει μουσική από το Κουιντέτο του Δημήτρη Καλαντζή. Πέντε έλληνες τζαζμεν θα παρασύρουν το κοινό, στον θαυμαστό κόσμο μιας από τις μεγαλύτερες μορφές της τζαζ, του θρυλικού σαξοφωνίστα και συνθέτη Μπένι Γκόλσον (Benny Golson).
Έτσι απλά, καθισμένοι στο γρασίδι, ή πάνω σε μια μικρή κουβέρτα ή μια ψάθα θαλάσσης που έχουν φέρει από το σπίτι, οι φίλοι της τζαζ θα απολαύσουν τη μουσική που αγαπούν σε ένα ιδανικό περιβάλλον.

Η βραδιά δανείζεται τον τίτλο της από την γνωστή σύνθεση του Γκόλσον “Whisper not” και περιλαμβάνει δέκα κομμάτια, πασίγνωστα αλλά και σπάνια, που όλα φέρουν τη σφραγίδα του μεγάλου Benny Golson. Το Dimitris Kalantzis quintet αποτελούν οι μουσικοί: Δημήτρης Καλαντζής (πιάνο, ενορχηστρώσεις), Δημήτρης Τσάκας (σαξόφωνο), Αντώνης Ανδρέου (τρομπόνι), Αλέξανδρος-Δράκος Κτιστάκης (τύμπανα) και Γιώργος Γεωργιάδης (μπάσσο).

Μυθική μορφή της τζαζ, ο πολυτάλαντος Μπένι Γκόλσον – συνθέτης, ενορχηστρωτής, στιχουργός και παραγωγός – γεννήθηκε στη Φιλαδέλφεια στις 25 Ιανουαρίου του 1929. Έχει παίξει με τις ορχήστρες των μεγάλων της τζαζ: Μπένυ Γκούντμαν, Ντίζυ Γκιλέσπι, Λάιονελ Χάμπτον, Ερλ Μπόστικ και Αρτ Μπλάκυ. Πραγματικός νεωτεριστής, ο Γκόλσον στη διάρκεια της μεγάλης καριέρας του ‘επαναπροσδιόρισε’ τον όρο τζαζ με τρομερά κομμάτια: όπως το Killer Joe, I Remember Clifford, Along Came Betty, Stablemates, Blues march, Five spot after dark, Are you Real?, και Whisper not. Θα τα ακούσουμε όλα το βράδυ της Παρασκευής αυτής στον κήπο και μαζί τους τα: Out of the past και Gypsy jingle jungle.

Ο Γκόλσον είναι ο μοναδικός εν ζωή καλλιτέχνης που έχει συνθέσει 8 standards για τζαζ ρεπερτόριο, που έχουν ηχογραφηθεί και συνεχίζουν να ηχογραφούνται. Έχουν κυκλοφορήσει πάνω από 30 σόλο άλμπουμς του στην Αμερική και την Ευρώπη ενώ οι συμμετοχές του σε δισκογραφικές δουλειές άλλων καλλιτεχνών είναι αμέτρητες. Στη λαμπερή καριέρα του, που μετρά πάνω από 55 χρόνια ζωής, έχει γράψει μουσική και έχει ενορχηστρώσει κομμάτια για αστέρια όπως ο Τζων Κολτραίην, ο Μάιλς Ντέιβις, ο Σάμι Ντέιβις τζούνιορ, η Ελλα Φιτζέραλντ, ο Ντίζυ Γκιλέσπι, η Σίρλευ Χόρν, ο Κουίνσι Τζόουνς, ο Μίκυ Ρούνευ κ. α. ενώ έχει γράψει μουσική για ταινίες στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο: M.a.s.h., Mannix, Επικίνδυνες Αποστολές κ.α.

Πιανίστας που κινείται με άνεση τόσο στο χώρο της κλασικής μουσικής όσο και της τζαζ, ο Δημήτρης Καλαντζής (γεν. 1967) o οποίος μετέχει στη συναυλία και με την ιδιότητα του ενορχηστρωτή, έχει παίξει με σημαντικά ονόματα της διεθνούς τζαζ σκηνής, όπως ο Alex Foster και ο Andy Sheppard, αλλά και με την αφρόκρεμα της ελληνικής σκηνής. Έχει έντονη εκπαιδευτική δραστηριότητα και από το 2004 διδάσκει στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιόνιου Πανεπιστημίου, ενώ είναι μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Ελληνικής Μουσικής.

‘Η τζαζ δεν είναι ρεπερτόριο, αλλά τρόπος να παίζει, να σκέφτεται και να αισθάνεται κανείς τη μουσική’ λέει ο Δημήτρης Καλαντζής. Το δημοφιλές Κουιντέτο του (Dimitris Kalantzis Quintet) εκπέμπει το δικό του εντελώς ιδιαίτερο σήμα στον χώρο της ελληνικής τζαζ σκηνής εδώ και καιρό, παρουσιάζοντας εμπνευσμένες μεταγραφές ελληνικών και ξένων τραγουδιών από πρόσφατες ή παλαιότερες δεκαετίες.