Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2016

Αισχύλεια 2012: Godot, από την ομάδα σύγχρονου χορού Creo

Αισχύλεια 2012: Godot, από την ομάδα σύγχρονου χορού Creo

Η ομάδα σύγχρονου χορού Creo  παρουσιάζει, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ « Αισχύλεια 2012» στο Παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας, την παράσταση με τίτλο «GODOT»…

… που θα παρουσιαστεί στο κοινό την Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012, στις 21.00.


Η χορογραφία που θα παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ Αισχύλεια 2012, είναι της Πωλίνας Κρεμαστά, χορεύουν η Αγγελική Δαλαγγέλη, η Άρια Μπουμπάκη, η Πωλίνα Κρεμαστά και ο Γιάννης Σταυρόπουλος.


Η παράσταση «GODOT» πρωτοπαρουσιάστηκε στο 10ο Φεστιβάλ Χορού του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων και εκπροσώπησε την Ελλάδα στα διεθνή φεστιβάλ, La Becquée 5ème edition (http://www.labecquee.fr/) και Sarajevo Winter 2012 (http://sarajevskazima.ba/).


Η ομάδα χορού Creo, μέλος του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων, είναι κομμάτι της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας Ρέον, η οποία είναι μία συλλογικότητα δημιουργών που ασχολούνται με την τέχνη σε διάφορους τομείς(θέατρο, χορό, μουσική , εικαστικά , εκδόσεις). Στόχος τους είναι να αναδείξουν την διαφορετικότητα αλλά και τις ομοιότητες των καλλιτεχνικών πεδίων και την ανάγκη για συνεργασία και σύμπνοια ανάμεσα στους φορείς τους.


Godot
Η ομάδα επιλέγοντας ένα από τα κορυφαία έργα της παγκόσμιας δραματουργίας, το «Περιμένοντας τον Γκοντό» του Σάμουελ Μπέκετ, έρχεται αντιμέτωπη με μια διπλή πρόκληση. Στόχος είναι να διατηρηθεί η δομή και τα πρόσωπα του έργου αλλά και να αποδοθεί το επίκαιρο περιεχόμενο του.  Ένα έργο βασισμένο στο λόγο δίνει την αφορμή στα σώματα να μιλήσουν ,να συνδιαλεχτούν αντικαθιστώντας τις λέξεις με κίνηση.  Στη σκηνή τέσσερις χορευτές, ο καθένας σε ένα συγκεκριμένο ρόλο του έργου, δανείζονται την αισθητική του βωβού  κινηματογράφου η οποία άλλωστε επηρέασε τον Ιρλανδό συγγραφέα. Το φόντο (βίντεο) είναι ένα σύγχρονο αστικό τοπίο όσο απροσδιόριστο επιθυμεί κι ο Σάμουελ Μπέκετ.  Ο κόσμος του Περιμένοντας τον Γκοντό, είναι ένας κόσμος που δεν συμβαίνει τίποτα, που ο χρόνος κυλά βασανιστικά με μία ατέρμονη αναμονή. Οι ήρωες περιμένουν «κάτι» παίζοντας με τις λέξεις για να περάσει η ώρα.  Ένα θεατρικό έργο δεν οφείλει να αφηγείται μια ιστορία για να είναι έργο, προτείνει ο Σάμουελ Μπέκετ, μια παράσταση χορού δεν οφείλει να αφηγείται μια ιστορία για να συνομιλήσει με το κοινό. Με βασικό εργαλείο τους ήρωες, πλάθοντας συγκεκριμένους χαρακτήρες όπως σπάνια συμβαίνει στο σύγχρονο χορό, αναπαριστούμε το διασημότερο ίσως έργο με δεδομένη πλοκή και καμία συγκεκριμένη αφήγηση . Η εποχή μας πιο μπεκετική από κάθε άλλη μας φέρνει αντιμέτωπους με το μηδενισμό και την αδράνεια. Η αναμονή μιας έξωθεν σωτήριας λύσης μοιάζει να είναι η μόνη ελπίδα, το μόνο νόημα της ύπαρξης.
 

 

«Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς βαρβάρους. Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μια κάποια λύσις.»
Κωνσταντίνος Π. Καβάφης.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Χορογραφία- δραματουργία: Πωλίνα Κρεμαστά
Χορεύουν: Άρια Μπουμπάκη, Αγγελική Δαλαγγέλη, Πωλίνα Κρεμαστά, Γιάννης Σταυρόπουλος
Βοηθός χορογράφου: Δημήτρης Τζίτζης
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Γιώργος Γέργος, Δημήτρης Τζίτζης
Εικαστικό βίντεο: Νεφέλη Παπαδοπούλου
Φωτισμοί: Θωμάς Οικονομάκος
Έντυπο υλικό: Ευγενία Κόττικα
Φωτογραφίες: Άννα Ταγκάλου
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Ορέστης Τάτσης

Σχετικές ειδήσεις
Scratch, performance από την ομάδα σύγχρονου χορού Dancevacuum
01.12.2016 17:27
Η ομάδα σύγχρονου χορού Dancevacuum παρουσιάζει την performance, Scratch, στο χώρο DanceVacuum – Centre of Performing Arts, στο Χαλάνδρι.
1η Πλατφόρμα Έκφρασης Σύγχρονου χορού στο Θέατρο ΠΚ
05.07.2016 14:49
Το Θέατρο ΠΚ ανοίγει τις πόρτες του σε νέους καλλιτέχνες και διοργανώνει την 1η Πλατφόρμα Έκφρασης Σύγχρονου Χορού. Με στόχο η Πλατφόρμα Έκφρασης Σύγχρονου Χορού να γίνει θεσμός, ο χώρος του θεάτρου ΠΚ θα φιλοξενήσει νέους χορευτές δίνοντάς τους την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δουλειά και τις ιδέες τους προάγοντας την τέχνη του χορού.
Απόγειος από τις ομάδες Creo και Ρέον στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης
24.05.2016 11:32
Η ομάδα χορού Creo και η καλλιτεχνική ομάδα Ρέον παρουσιάζουν την νέα τους παραγωγή «απόγειος» στο πλαίσιο του 15ου Φεστιβάλ Χορού του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων, την Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016 στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης, στην Κεντρική σκηνή.
Νέα παράσταση σύγχρονου χορού από την Αναστασία Λύρα στο Μικροσκοπικό Θέατρο
29.12.2015 15:22
Το Μικροσκοπικό Θέατρο παρουσιάζει το Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2016, στις 20:00 ένα νέο πρόγραμμα Σύγχρονου Χορού σε τέσσερα μέρη, με θέμα το Αίμα και τη Μνήμη.
Είναι Καιρός - Δεύτερη περίοδος: Παράσταση Σύγχρονου Χορού στο Μικροσκοπικό Θέατρο
23.12.2015 14:43
Το Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2015, στις 8μμ, η ομάδα του Μικροσκοπικού Θεάτρου παρουσιάζει στο ατμοσφαιρικό πλακιώτικο θεατράκι, τη συνέχεια του προγράμματος σύγχρονου χορού Είναι καιρός - δεύτερη περίοδος με μια παράσταση που περιλαμβάνει δύο σόλο χορογραφίες και μια ζωντανή εικαστική εγκατάσταση.