Κυριακή, 22 Ιανουαρίου 2017

Αγώνες Δημιουργίας Ελληνικού Τραγουδιού

Αγώνες Δημιουργίας Ελληνικού Τραγουδιού

Οι Αγώνες Δημιουργίας Ελληνικού Τραγουδιού θα διεξαχθούν στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση

… στις 14-15 Δεκεμβρίου 2012, εστιάζοντας στη δημιουργία του στίχου.


Μετά την πρώτη τους επιτυχημένη διοργάνωση, οι Αγώνες Δημιουργίας Ελληνικού Τραγουδιού θα διεξαχθούν και φέτος στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, στις 14 και στις 15 Δεκεμβρίου, εστιάζοντας αυτή τη φορά στη δημιουργία του στίχου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν συμμετοχή στους Αγώνες από τις 11 Ιουλίου έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2012.


Οι Αγώνες Δημιουργίας Ελληνικού Τραγουδιού για την ανάδειξη νέων συνθετών, στιχουργών και τάσεων του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού είναι μία πρόταση του Ελληνικού Σχεδίου, της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας που ιδρύθηκε από τον συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου με στόχο τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού. Οι Αγώνες εντάσσονται στον Κύκλο Ελληνικό Τραγούδι που περιλαμβάνεται στον καλλιτεχνικό προγραμματισμό της Στέγης, από την αρχή της λειτουργίας της. Ο ουσιαστικός στόχος των Αγώνων αυτών είναι η αναγέννηση του χαμένου Κέντρου του Ελληνικού τραγουδιού, η ανάδειξη των δυνάμεων της εξέλιξής του και ο επαναπροσδιορισμός των όρων του.  Κύριος σκοπός των Αγώνων αυτή τη χρονιά είναι η ανάδειξη νέων ή άγνωστων στο ευρύ κοινό στιχουργών.


Οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι θα πρέπει να υποβάλλουν τρεις στιχουργικές συνθέσεις. Η προκριματική επιτροπή θα επιλέξει δέκα υποψήφιους για την τελική φάση, οι οποίοι θα κληθούν να επιλέξουν μία από τις τρεις μελωδίες που θα δοθούν από την οργανωτική επιτροπή και πάνω σε αυτήν να γράψουν στίχους, έχοντας στην διάθεσή τους 30 ημέρες. Παράλληλα, πέντε συνθέτες που έχουν ορισθεί από την διοργάνωση, θα επιλέξουν να μελοποιήσουν μία από τις άλλες στιχουργικές δημιουργίες των τελικών υποψηφίων. Στην τελική φάση των Αγώνων, τη βραδιά του τελικού, κάθε υποψήφιος θα διαγωνιστεί με τα 2 τραγούδια που θα προκύψουν από την παραπάνω διαδικασία.


Όλες οι πληροφορίες περιλαμβάνονται στον κανονισμό των ΑΓΩΝΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ/2 ΣΤΙΧΟΣ όπως υπάρχει αναρτημένος στην ιστοσελίδα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών  www.sgt.gr


Το Νέο Έντεχνο Ελληνικό Τραγούδι των Αγώνων δεν θεωρείται είδος/κατηγορία μουσικής –πόσο μάλλον δε το αντίθετο του λαϊκού τραγουδιού–, αλλά ορίζεται ως το αντίθετο του αγοραίου τραγουδιού κάθε είδους. Έντεχνο είναι εφεξής το τραγούδι-καλλιτέχνημα, του οποίου ο πρωταρχικός ηθικός στόχος –και το κίνητρο για τη σύνθεση μουσικής και λόγου– είναι ευδιάκριτα αισθητικός και ιδεολογικός. Ο στόχος είναι δηλαδή η ίδια η Τέχνη και όχι η εμπορική εκμετάλλευση, διαδικασία που είναι άλλωστε δευτερογενής και άσχετη με αυτή καθεαυτή τη δημιουργία. Έντεχνο, συνεπώς, για τους διοργανωτές, είναι κάθε τραγούδι, σε όποιο μουσικό είδος και αν ανήκει. Το τραγούδι είναι ένα από τα είδη τέχνης στα οποία η σχέση δημιουργού-έργου-αποδέκτη δοκιμάζεται καθημερινά. Αυτή η σχέση καθιστά την τέχνη του τραγουδιού ένα από τα πιο ζωντανά είδη τέχνης, αδιαμφισβήτητο φορέα πολιτισμού ιστορικού αλλά και σύγχρονου. Η αναγνωρισμένη καλλιτεχνική παρακαταθήκη του δεν οφείλεται μόνον στους σπουδαίους συνθέτες, αλλά εξίσου στους σπουδαίους ποιητές και στιχουργούς που έδωσαν «λόγο» στα τραγούδια.


Στο πλαίσιο των Αγώνων πραγματοποιούνται και Συζητήσεις για το Ελληνικό Τραγούδι. Πρόγραμμα Συζητήσεων: 10/10/2012 Μικρή Σκηνή | 14/12/2012 Φουαγιέ 4ου ορόφου | 12/2/2013 Μικρή Σκηνή | 21/3/2013 Μικρή Σκηνή


Οργανωτική επιτροπή:
Δημήτρης Παπαδημητρίου - Κώστας Φασουλάς - Τάσος Ρωσόπουλος - Ραλλού Βογιατζή


Πληροφορίες για τους Αγώνες Δημιουργίας Ελληνικού Τραγούδιου/2 ΣΤΙΧΟΣ
τηλ. 2130178286, 6976940411 Δε- Παρ: 11.00 – 17.00
και στην ιστοσελίδα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών www.sgt.gr
Το τηλεφωνικό κέντρο θα είναι κλειστό 06-17/08/2012

 

Σχετικές ειδήσεις
Η Κορίνα Λεγάκη με σημαντικούς Έλληνες δημιουργούς στο Κελάρι του Athenaeum
08.11.2016 14:52
Η Κορίνα Λεγάκη για τέσσερις Παρασκευές θα βρεθεί στο Κελάρι του Athenaeum, με έναρξη στις 18 Νοεμβρίου, όπου σε κάθε της εμφάνιση φιλοξενεί και μια σημαντική προσωπικότητα του ελληνικού τραγουδιού.
O Κώστας Μακεδόνας στο Kremlino
17.10.2016 13:58
Ο Κώστας Μακεδόνας, μία από τις πιο σημαντικές φωνές του ελληνικού τραγουδιού, παρέα με την ταλαντούχα, νέα τραγουδίστρια Μαίρη Δούτση και έξι εξαιρετικούς μουσικούς, ξεκινά τις χειμερινές του εμφανίσεις με αφετηρία τη νέα μουσική σκηνή του Πειραιά "Κρεμλίνο", για δύο διήμερα, 28 / 29 Οκτωβρίου και 4 / 5 Νοεμβρίου.
Έρχονται στο Kremlino: Το πρόγραμμα των παραστάσεων του 2016
06.10.2016 15:09
Εμφανίσεις γνωστών μουσικών και δημιουργών του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού, περιλαμβάνει το πρόγραμμα της νέας μουσικής σκηνής Kremlino, στον Πειραιά. Ενας νέος χώρος πολιτισμού που έρχεται στην πλατεία Κοραή, για να αποτελέσει ένα ζωντανό πυρήνα πολιτισμού και έκφρασης.
1000mods: Νέο τραγούδι και νέα ολοκληρωμένη κυκλοφορία
09.09.2016 15:31
Οι heavy rockers 1000mods έδωσαν στη δημοσιότητα ένα νέο τραγούδι, από το επερχόμενο –τρίτο σε σειρά- full length album τους, με τίτλο “Repeated Exposure To…”. Ο τίτλος του τραγουδιού είναι “The Son” και μπορείτε να το ακούσετε παρακάτω.
Η Αφροδίτη Μάνου και ο Νίκος Πλατύραχος ζωντανά στο Ξέφωτο
03.02.2016 11:31
Το Ξέφωτο με χαρά φιλοξενεί την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016 μια μεγάλη κυρία του ελληνικού τραγουδιού, την τραγουδίστρια, συνθέτρια, στιχουργό, Αφροδίτη Μάνου.