Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Θέατρο Χυτήριο: Ο κόσμος είναι σφαίρα και γυρίζει, του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

Θέατρο Χυτήριο: Ο κόσμος είναι σφαίρα και γυρίζει, του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

Το Θέατρο Χυτήριο θα φιλοξενήσει στην αυλή του την παράσταση «Ο κόσμος είναι σφαίρα και γυρίζει» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

… από την Τετάρτη 11 Ιουλίου και για 8 παραστάσεις.


Μια διαφορετική ματιά πάνω σε τρία σπουδαία διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη  σε μια παράσταση που αναδεικνύει τη διαχρονικότητα της γραφής και της θεματολογίας του. Η απόπειρα για μια πιο σύγχρονη οπτική  φανερώνει ότι τα μεγάλα κοινωνικά θέματα που απασχολούσαν στα τέλη του 19ου αιώνα είναι ακόμα άλυτα κι επίκαιρα όσο ποτέ.

 

Στην αυλή του θεάτρου «Χυτήριο», κάθε Τετάρτη και Πέμπτη για 8 μόνο παραστάσεις (11 Ιουλίου με 2 Αυγούστου  2012), μεταφέρεται η παράσταση του θεάτρου  «Κνωσός» του Λάμπρου Τσάγκα  «Ο κόσμος είναι σφαίρα και γυρίζει» με κείμενα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

 

Πρόκειται για τρία αθηναϊκά διηγήματα του Σκιαθίτη συγγραφέα, το  «Πατέρας στο σπίτι», το «Χωρίς στεφάνι» και το «Ο ξεπεσμένος δερβίσης», γραμμένα στα τέλη του προηγούμενου αιώνα. Σε μια λιτή, εικαστική παράσταση,  αναδεικνύεται η διαχρονικότητά των κειμένων, η βαθειά ποιητικότητά τους και η άρρηκτη σύνδεσή τους με το σήμερα.

 

Πόσο μακριά μας φαίνεται η εποχή που ένα παιδί ζητούσε «..μια σταξιά λάδι στο γυαλί»; (Πατέρας στο σπίτι). Και πόσο απέχει η σύγχρονη πραγματικότητα από το  «δεν επετράπη εις τον Δερβίσην, τον ανέστιον, τον πλάνητα, να μείνη, επί τη προφάσει ότι έπαιζε το νάι […]κ’ έφυγε. Πού να υπάγη»; (Ξεπεσμένος Δερβίσης).  Η εγκατάλειψη ενός παιδιού, ο διασυρμός μιας γυναίκας, ο κοινωνικός αποκλεισμός του ξένου , του πρόσφυγα, είναι ζητήματα που απασχολούν ακόμα κι αυτές τις προηγμένες, φαινομενικά εύρωστες, κοινωνίες.  Όσο  η πόλη εξακολουθεί να φυλάει πικρά μυστικά κι ο καθένας μας, λίγο ή πολύ, γίνεται  μάρτυρας της κοινωνικής αδικίας , ο λόγος  του Παπαδιαμάντη θα φαίνεται  πάντα βαθύς  και σημερινός.

 

Τα κείμενα δεν έχουν υποστεί δραματουργική επεξεργασία και ο παπαδιαμαντικός λόγος δεν έχει αλλοιωθεί. Βασικός άξονας της παράστασης, τα λεγόμενα του συγγραφέα, ενός  συγγραφέα που κατανοεί βαθιά την ανθρώπινη συμπεριφορά και περιγράφει με συγκίνηση  τον ρου των πραγμάτων: "Αυτός ο κόσμος είναι σφαίρα και γυρίζει... Μπου ντουνιά τσαρκ φιλέκ..."
 

Κείμενα: Αλ. Παπαδιαμάντης
Σκηνοθεσία: Λάμπρος Τσάγκας
Σκηνικά- Κοστούμια: Χριστίνα Οικονόμου
Φωτισμοί: Δημήτρης Παπαδόπουλος
Μουσική : Φίλιππος Περιστέρης
Τεχνική επεξεργασία υλικού: Γιώργος Τσάγκας

 
Παίζουν: Λ. Τσάγκας, Δ. Καλαχώρα, Γ. Κατινάς     

Σχετικές ειδήσεις
Ο Αμερικάνος, του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη στο Θέατρο Αυλαία
29.11.2016 16:33
Το Θέατρο Αυλαία, θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, σε συνεργασία με την εταιρεία Θεάτρου «Ηθικόν Ακμαιότατον» και την εταιρία διοργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων «Γίνονται Έργα» παρουσιάζει το χριστουγεννιάτικο διήγημα «Ο Αμερικάνος».
Ο Αμερικάνος, του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη στο Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών
20.10.2016 15:28
«Ο Αμερικάνος» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, φιλοξενείται στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών για πέντε μόνο παραστάσεις στις 20, 21, 22 & 23 Οκτωβρίου 2016 (με διπλή παράσταση το Σάββατο 22/10).
Η Νοσταλγός, του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη για 2η χρονιά στο Θέατρο Αλκμήνη
31.08.2016 16:37
«Η Νοσταλγός», το αριστούργημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη μετά τις περσινές Sold-Out παραστάσεις επιστρέφει στο Θέατρο Αλκμήνη.
Του Κουτρούλη ο γάμος, του Αλέξανδρου Ρίζου Ραγκαβή στο Θέατρο Βράχων
13.06.2016 16:43
Το Θέατρο Βράχων φιλοξενεί τη Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016 το έργο του Αλέξανδρου Ρίζου Ραγκαβή, Του Κουτρούλη ο γάμος.
Νεκρός Ταξιδιώτης, του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη για 2η χρονιά στο Skrow
09.03.2016 16:02
Η Δέσποινα Κούρτη και ο Άρης Τρουπάκης συναντούν για δεύτερη φορά με τη βοήθεια του μουσικού Αλέξη Κωτσόπουλου, τον «Νεκρό Ταξιδιώτη», το αριστουργηματικό διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, από 23 Μαρτίου κάθε Τετάρτη & Πέμπτη στις 21:00 στo Skrow.