Προικισμένη μπαλαρίνα, λεπτή χάρη, ατσάλινη θέληση, φυσική δύναμη, συναρπαστική ομορφιά και εξαιρετική ευκαμψία. Μια μπαλαρίνα …

με ευθύτητα, εξυπνάδα και ικανότητα.
Και είναι μερικοί από τους ενθουσιώδεις χαρακτηρισμούς που έχουν αποδώσει τόσο τα Μ.Μ.Ε όσο και διάσημοι δημιουργοί στο αστείρευτο ταλέντο της μεγάλης χορεύτριας της παγκόσμιας σκηνής DIANA VISHNEVA. Η οποία μετά τον Nureyev και τον Baryshnikov έχει καταφέρει να ξεπεράσει τα όρια του μπαλέτου χαρακτηριζόμενη σύμφωνα με τους New York Times «Θεά του Χορού», Prima Ballerina assoluta – Principal Dancer των μεγαλύτερων μπαλέτων (Mariinsky – ABT – La Scala).

Η  Diana Vishneva (Νταϊάνα Βίσνιεβα) μετά την πρεμιέρα στην Αγία Πετρούπολη και τις παραστάσεις στη Μόσχα και τη Νέα Υόρκη παρουσιάζει την τελευταία της παραγωγή “DIALOGUES” και στην Αθήνα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης) στις 28 & 29 Σεπτεμβρίου. Η παραγωγή αυτή έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές και σχόλια από κριτικούς και κοινό.

Mια νέα άκρως εντυπωσιακή παραγωγή που καταγράφει την εξέλιξη του μοντέρνου χορού στη διάρκεια του 20ου και 21ου Αιώνα μέσα από τις δημιουργίες τεσσάρων χορογράφων από διαφορετικές γενιές και διαφορετικού φύλου: Η κλασική –και πλέον θρυλική χορογραφία του 1947!!-  της Martha Graham «Errand into the Maze», με μουσική του  Gian Carlo Menotti και σκηνικά από τον  Isamu Noguchi, σε παγκόσμια πρεμιέρα το DIALOGUE (μια χορογραφία που έδωσε και το όνομα στη συγκεκριμένη παράσταση) σε χορογραφία και κουστούμια  του John Neumeier (Ο διάσημος χορογράφος έχει εκδηλώσει την επιθυμία να παρευρίσκεται τόσο στις πρόβες όσο και στις παραστάσεις της Αθήνας) .και μουσική του  Frederic Mompou καθώς και  οι χορογραφίες των Paul Lightfoot και Sol Leon στο «Subject to Change».

Σπουδάστρια ακόμη στην Ακαδημία Vaganova η Diana Vishneva εμφανιζόταν στο Θέατρο Mariinsky. Έχει χορέψει μπαλέτα των Petipa, Fokine, Balanchine, Neumeier, Aston, McMillan, Alonso, Grigorovich, Bejart, Petit, Preljocaj και Ratmansky ως και χορογραφίες των Nureyev, Makarova, Malakhov και Bart.

Έχει χορέψει όλους τους ρόλους του κλασικού ρεπερτορίου στο Mariinsky, το Bolshoi, τη Metropolitan Opera, το Royal Opera House – Covent Garden, το Κρατικό Μπαλέτο της Βαυαρίας, την Κρατική Όπερα του Βερολίνου, το Θέατρο La Scala του Μιλάνου, την Όπερα του Παρισιού, το ABT και έχει συνεργαστεί με το συγκρότημα της Martha Graham και του Edouard Lock.

Εκτός από τις μεγάλες διεθνείς εμφανίσεις της και συνεργασίες με τα μεγαλύτερα μπαλέτα στον κόσμο έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία και τίτλους όπως: “People’s Artist of Russia”,  “State Prize of Russia”, “The Divine Prize”, “The Golden Sofit”, “Benois de la Danse”, “The Best Dancer of Europe”, “Queen of Dance”, “Ballerina of the Decade” και έχει πάρει 4 φορές το “Golden Mask”.

Το 2010 δημιούργησε το ίδρυμα με το όνομά της που ως σκοπό έχει την προώθηση του μπαλέτου, δημιουργώντας νέες παραγωγές – προγράμματα για τη βοήθεια των ηλικιωμένων χορευτών.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

• ERRAND INTO THE MAZE
One act ballet
(βασισμένο στον Ελληνικό μύθο ΑΡΙΑΔΝΗ & ΜΙΝΩΤΑΥΡΟΣ)
Χορογραφία: Martha Graham
Μουσική: Gian Carlo Menotti
Σκηνικά: Isamu Noguchi
Κοστούμια: Edythe Gilfond
Φωτισμοί: Jean Rosenthal
Χορεύουν: Diana Vishneva
Abdiel Cedric Jacobsen (Martha Graham Dance Company)

• DIALOGUE (Παγκόσμια Πρεμιέρα)
One act ballet
Χορογραφία: John Neumeier
Μουσική: Frederic Mompou
(Variations on theTheme by Chopin)
Κοστούμια: John Neumeier
Φωτισμοί: Ralf Merkel
Πιάνο: Alexei Goribol
Χορεύουν: Diana Vishneva
Thiago Bordin (Hamburg Ballet)

• SUBJECT TO CHANGE
One act ballet
Χορογραφία: Paul Lightfoot & Sol Leon
Μουσική: Franz Schubert’s Der Tod und das Madchen
“Andante con moto” ενορχηστρωμένο για
Ορχήστρα Δωματίου από τον Gustav Mahler
Σκηνικά & Κοστούμια: Paul Lightfoot & Sol Leόn
Φωτισμοί: Tom Bevoort
Χορεύουν: Diana Vishneva
Andrei Merkuriev (Bolshoi Theatre)
και χορευτές του Mariinsky Theatre