Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Δέσποινα Μεϊμάρογλου - Ελένη Λύρα: Το αγκάθι της ομορφιάς - Έκθεση στο Beton7

Δέσποινα Μεϊμάρογλου - Ελένη Λύρα: Το αγκάθι της ομορφιάς - Έκθεση στο Beton7

Ο χώρος τέχνης Beton7 παρουσιάζει την έκθεση της Δέσποινας Μειμαρόγλου και της Ελένης Λύρα με τίτλο “Το αγκάθι της ομορφιάς” …


σε επιμέλεια Αποστόλη Αρτινού. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί στις 21 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 19 Οκτωβρίου 2012.

 

Επιμέλεια: Αποστόλης Αρτινός

 

Στο έργο της Ελένης Λύρα αν κάτι επανέρχεται διαρκώς είναι ακριβώς αυτή η υπόσχεση, η αδύνατη υπόσχεση αυτής της άλλης σκηνής. Είναι οι πνοές μιας σιωπής, της σιωπής των αγγέλων που παριστούν και το αδύνατο κάλλος τους. Οι «Αρχάγγελοι» της Λύρα (1998), είναι ομοιώσεις που αν και αναπαρίστανται δεν εκκοσμικεύονται, μένουν, καθηλωμένοι μόνο, σ’ αυτό το κατακλυσμιαίο που τους εισάγει. Είναι μάλιστα αυτή η φωτοχυσία που θα διαβρώσει και το παραστάσιμο ίχνος τους, την υλική τους συγχώρεση, το χαρακτήρα της αποκάλυψης τους, εγκαταλείποντάς τους στη φαντασμαγορία του άλλου.

 

Η ενσάρκωση τους γίνεται έτσι φορέας ενός απόκοσμου κάλλους, η δυνατότητα μιας καταγωγικής επιστροφής του κόσμου, σ’ αυτό που δεν είναι κόσμος αλλά εικόνα του κόσμου, η γενέθλια εικόνα της ομορφιάς. Μια ομορφιά όμως που τανίζεται στην εκστατική της απορία, στην κοσμική αδιαθεσία της. Οι άγγελοι έτσι αν και αναπαρίστανται δεν παρίστανται, μένουν δεσμώτες αυτού του κάλλους, φαντασματικές υποστάσεις, παράσιτα, σκιές. Παιχνιδίσματα ενός φθαρμένου καθρέπτη, υποστάσεις που υποστασιοποιούν, αν και σε συστοιχίες, την μοναξιά τους, τον απόκοσμο χαρακτήρα τους. Έρχονται, αυτές οι υψηλές επισκέψεις, κομίζοντας αυτό που δεν κομίζεται, το αδύνατο σημαίνον, την ξενότητα του, τη μυστική σιωπή της φωνής του. Καθίστανται έτσι συμβαντικές υπάρξεις, μορφές που αντιστρέφουν τη γλώσσα, στον ορίζοντα της αδύνατης πάντα γλώσσας, αυτής της δυνατής σιωπής του άλλου.
Σε αντίθεση με την παραπάνω εικονοποιία οι άγγελοι της Δέσποινας Μεϊμάρογλου δεν έλκουν την καταγωγή τους από τη σαγήνη των ουρανών αλλά από την άβυσσο των media. Δεν είναι άγγελοι του θείου πάθους αλλά άγγελοι του κακού, άγγελοι θύματα του κακού. Ενδύονται το σχήμα της βίας για να εκθέσουν τις πληγές τους, το αιμόφυρτο ίχνος τους μέσα στην ιστορία. Οι έκπτωτοι άγγελοι της Μεϊμάργλου εκθέτουν την αμφισημία του κοινωνικού τους περιεχομένου, μετεωρίζονται σ’ αυτό το μεταίχμιο μεταξύ του συμβολικού και του πραγματικού τους πεδίου, στη βιαιότητα της αναπαραστατικής τους κλίμακας. Δεν έχουμε να κάνουμε εδώ με την αισθητικοποίηση κάποιου εφήμερου πολιτικού μηνύματος αλλά με την ετερότητα ενός συμβαντικού ίχνους. Η σχέση αυτών των εικόνων με την πραγματικότητα δεν είναι καταγωγική, αλλά αναφορική μόνο. Οι έκπτωτοι άγγελοι είναι άγγελοι που εξέπεσαν απ’ την ανιστορική τους θέση στο ρου της ιστορίας, συν-κινούμενοι αυτή τη φορά απ’ την τροπή των πραγμάτων. Και είναι γι αυτό που απώλεσαν και την αγγελική τους ομορφιά, ανοικτές, αιμάσσουσες πληγές τώρα, ακυρωμένες υπάρξεις, αποκομμένες από τον ουράνιο βιόκοσμο τους.Αποστόλης Αρτινός
 

 

 

Artist Talks | Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012, 18.00

Η Δέσποινα Μειμάρογλου, η Ελένη Λύρα και ο Αποστόλης Αρτινός, επιμελητής της έκθεσης "Το αγκάθι της ομορφιάς" θα μιλήσουν για το έργο τους την Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012, στις 18.00 στο Βeton7.


 

Σχετικές ειδήσεις
Save_Delete_Cancel: ομαδική έκθεση στο Beton7
15.09.2016 17:27
Το Beton7 Gallery παρουσιάζει έργα των Αντώνη Καλαμαρά Πράπα, Adrien Chevrier και Dune Perez στην έκθεση με τίτλο SAVE_DELETE_CANCEL.
Intersection: έκθεση της Ευγενίας Ευσταθίου στην αίθουσα Τέχνης αγκάθι - κartάλος
13.05.2016 14:58
Η Αίθουσα Τέχνης «αγκάθι - κartάλος» οργάνωσε και παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας της Ευγενίας Ευσταθίου με τίτλο «Intersection». Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν το Σάββατο 14 Μαΐου 2016, 12 – 3 το μεσημέρι.
Spring Show: ομαδική έκθεση στη γκαλερί Ελένη Κορωναίου
11.04.2016 16:23
Η Γκαλερί Ελένη Κορωναίου παρουσιάζει την ομαδική έκθεση φωτογραφίας “Spring Show” με τους καλλιτέχνες Lina Bertucci, Gregory Crewdson, Χριστίνα Δημητριάδη, Jack Pierson και Michael Schmidt.
Εντός Εκτός…: Έκθεση της Ελένης Δαβιλά στην αίθουσα τέχνης «αγκάθι  - κartάλος»
05.04.2016 13:04
Η Αίθουσα Τέχνης «αγκάθι - κartάλος» οργάνωσε και παρουσιάζει την έκθεση ζωγραφικής της Ελένης Δαβιλά με τίτλο «Εντός Εκτός…». Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν το Σάββατο 9 Απριλίου 2016.
Blossom: έκθεση της Mari Aoyama στη γκαλερί Ελένη Μαρνέρη
01.04.2016 15:20
Η γκαλερί Ελένη Μαρνέρη έχει την χαρά να παρουσιάσει τη νέα συλλογή της Mari Aoyama στην έκθεση «Blossom», την Πέμπτη, 14 Απριλίου.