Η Ελληνοαμερικανική Ένωση σε συνεργασία με το Stella Art Foundation της Μόσχας και το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Τεχνών της Βιέννης παρουσιάζει την έκθεση εικαστικών Elements of Light.

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση σε συνεργασία με το Stella Art Foundation της Μόσχας και το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Τεχνών της Βιέννης παρουσιάζει την έκθεση εικαστικών Elements of Light.


Η έκθεση εντάσσεται στο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων της Art Athina 2008 και παρουσιάζει τα έργα της Eugenia Emets από τη Ρωσία και του Markus Proschek από την Αυστρία, που προέκυψαν από το κοινό πρόγραμμα φιλοξενίας τους (residency) στη Σύρο.


Το residency ήταν συμπαραγωγή του Stella Art Foundation και του Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένων Τεχνών της Βιέννης. Οι δύο ευρωπαϊκοί φορείς συνεργάζονται στενά με σκοπό την καλλιέργεια σχέσεων μεταξύ νέων αυστριακών και ρώσων καλλιτεχνών και την ενίσχυση των καλλιτεχνικών ανταλλαγών.


Για την πραγματοποίηση του residency επιλέχθηκε το ουδέτερο έδαφος του ελληνικού νησιού της Σύρου, προκειμένου να αναπτυχθεί με μεγαλύτερη ευκολία η επικοινωνία και ο διάλογος. To project ήταν ανοιχτό σε περιεχόμενο.


Οι δύο καλλιτέχνες επηρεάστηκαν από τον κατάφωτο τόπο του Oρους Χαράσσον και συσχετίζουν τον τίτλο «Στοιχεία του Φωτός» με τον λουσμένο στο φως της μέρας χώρο, όπου διέμειναν και εργάστηκαν.


Στα έργα της Emets κυριαρχεί το άσπρο και το μαύρο, το φως και το σκοτάδι, η κίνηση και η αναμονή. Η εικόνα είναι κρυμμένη πίσω από το άσπρο και το μαύρο και ο χρόνος είναι αυτός που μας αποκαλύπτει όσα απεικονίζονται.


Στα έργα του Proschek κυριαρχούν οι βιωματικοί χώροι, που ωστόσο λειτουργούν συμβολικά. Ο καλλιτέχνης προσπαθεί να αποδομήσει την κλασική εικόνα που ο καθένας από εμάς ως παρατηρητής έχει για τους χώρους αυτούς.


info
Δευτέρα, 19 Μαΐου 2008 στις 21:00
Γκαλερί Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι)
19 Μαΐου-14 Ιουνίου 2008
Δευτέρα-Παρασκευή 12:00-21:00, Σάββατο 10:30-14:30 Κυριακή κλειστά