Το Φεστιβάλ Αθηνών παρουσιάζει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών συναυλία με έργα Ραχμάνινοφ και Σοστάκοβιτς …

στις 10 Ιουλίου, στις 21:00.

Ο Θεόδωρος Κουρεντζής, ζει και εργάζεται στη Ρωσία, όπου διαπρέπει έχοντας αναγνωριστεί ως διάδοχος των μεγάλων μαέστρων και έχοντας κερδίσει τέσσερις φορές τη Χρυσή Μάσκα της Ένωσης Θεατρικών Παραγωγών Ρωσίας (την ανώτερη καλλιτεχνική διάκριση της χώρας). Έχει συνεργαστεί με διάσημες ορχήστρες της Ευρώπης και της Αμερικής και έχει ανέβει στα πόντιουμ των σημαντικότερων φεστιβάλ παγκοσμίως. Η μουσική του διεύθυνση έχει χαρακτηριστεί ρηξικέλευθη, θεωρείται ότι ελέγχει άριστα την ορχήστρα και καταφέρνει να γεμίζει ασφυκτικά τις αίθουσες σε κάθε του εμφάνιση.

Στην Αθήνα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, θα διευθύνει δύο από τα πιο απαιτητικά έργα του ρεπερτορίου του 20ου αιώνα: το Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 2, σε vτο ελάσσονα, έργο 18 του Σεργκέι Ραχμάνινοφ και τη Συμφωνία αρ. 5 σε ρε ελάσσονα, έργο 47 του Νμίτρι Σοστακόβιτς (1906-1975) στις 10 Ιουλίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Πολύτιμοι συνεργάτες του οι μουσικοί της Ορχήστρας MusicAeterna και ο εκπληκτικός πιανίστας Αλεξάντερ Μέλνικοφ.

Ο Θεόδωρος Κουρεντζής καταφέρνει να ταράζει συνεχώς τα μουσικά νερά, είτε με τις ρηξικέλευθες παραγωγές της Όπερας του Νοβοσιμπίρσκ, την οποία οδήγησε στην πρώτη γραμμή ενδιαφέροντος αναλαμβάνοντας την καλλιτεχνική της διεύθυνση, είτε με το διεθνές φεστιβάλ «Τεριτόρια» στη Μόσχα που συνδιηύθυνε. Από το 2009 συνεργάζεται με το Θέατρο Μπολσόι, όπου παρουσίασε την ιστορική – πλέον –  παραγωγή της όπερας Βότσεκ του Α. Μπεργκ σε σκηνοθεσία Ντμίτρι Τσερνιακόφ, που κέρδισε τρεις Χρυσές Μάσκες και το Σεπτέμβριο του 2011, ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Όπερας και Μπαλέτου της Περμ, παρουσίασε την όπερα Così fan tutte του Μότσαρτ με διεθνές καστ, σολίστ από την Περμ και την ορχήστρα MusicAeterna, που προκάλεσε αίσθηση και χαρακτηρίστηκε από τον Τύπο ως «νέα τάση στη ρωσική παράδοση της ερμηνείας έργων Μότσαρτ».

Δημιούργημά του είναι και η ορχήστρα σολιστών, MusicAeterna, που συγκαταλέγεται ανάμεσα στις καλύτερες ορχήστρες της Ευρώπης. Εξειδικεύεται στην ερμηνεία μουσικής με όργανα εποχής, διακρίνεται για τις εξαιρετικές της εκτελέσεις στη μουσική του 18ου αιώνα και έχοντας στο δυναμικό της μερικούς από τους καλύτερους σολίστ απ\’ όλη τη Ρωσία, θεωρείται ότι είναι από τις ορχήστρες που εξελίσσει τη μουσική. Είναι μια πειραματική ορχήστρα, ένα ιδιότυπο μουσικό γκέτο, όπου – όπως έχει πει ο ίδιος – οι μουσικοί «βλέπουν όλοι μαζί φιλμ του Ντράγερ, διαβάζουν Ρίλκε στα γερμανικά, μεταφράζουν Πάουλ Τσέλαν, ακούν διάφορες ηχογραφήσεις, κάνουν πρόβα χωρίς να κοιτάνε το ρολόι – μερικές φορές φτάνουμε και το δωδεκάωρο… Ένα μοναστήρι». Μαζί, έχουν εμφανιστεί στη Βιέννη, στο Άμστερνταμ, το Λονδίνο, το Μπάντεν-Μπάντεν, τη Μόσχα, την Αγία Πετρούπολη και την Περμ και έχουν ηχογραφήσει για τη δισκογραφική εταιρεία Alpha Studio την όπερα Διδώ και Αινείας του Πέρσελ, τη 14η Συμφωνία του Σοστακόβιτς και το Ρέκβιεμ του Μότσαρτ και για τη Sony την όπερα Così fan tutte του Μότσαρτ.

Στο Μέγαρο Μουσικής ο Θεόδωρος Κουρεντζής θα παρουσιάσει τη δική του ερμηνευτική πρόταση: αφενός στη Συμφωνία αρ. 5 σε ρε ελάσσονα, έργο 47 του Νμίτρι Σοστακόβιτς, έργο επικό, με αντιστοιχίες προς την 5η Συμφωνία του Μπετόβεν, ένα από τα δημοφιλέστερα έργα του ρώσου συνθέτη και αφετέρου στο  Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 2, σε vτο ελάσσονα, έργο 18 του Σεργκέι Ραχμάνινοφ που είναι γνωστό για τις δεξιοτεχνικές ικανότητες που απαιτεί από τον πιανίστα – ερμηνευτή του. Στην Αθήνα, θα το ερμηνεύσει ο πιανίστας Αλεξάντερ Μέλνικοφ, που έχει αναγορευθεί Επίτιμος Καλλιτέχνης της Ρωσίας και έχει πάρει πολλά βραβεία σε σημαντικούς διεθνείς διαγωνισμούς. Έχει δώσει συναυλίες σε κορυφαίες αίθουσες συναυλιών στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ και έχει ηχογραφήσει έργα για πιάνο και μουσική δωματίου για την Harmonia Mundi.

Σεργκέι Ραχμάνινοφ (1873-1943)
Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 2, σε vτο ελάσσονα, έργο 18
α) Moderato
β) Adagio sostenuto
γ) Allegro scherzando

Πιάνο
Αλεξάντερ Μελνίκοφ

Ντμίτρι Σοστακόβιτς (1906-1975)
Συμφωνία αρ. 5 σε ρε ελάσσονα, έργο 47
α) Moderato
β) Allegretto
γ) Largo
δ) Allegro non troppo

Μουσική Διεύθυνση
Θεόδωρος Κουρεντζής