Με διακρίσεις υποδέχεται η διεθνής μουσικοκριτική την πρώτη παγκόσμια ηχογράφηση της όπερας

του Γκλουκ «Ο θρίαμβος της Κλέλιας» με την Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής υπό τον Τζουζέπε Σιγκισμόντι ντε Ρίζιο που κυκλοφορεί σε τριπλό cd με την ετικέτα της γερμανικής εταιρίας MDG

Η Καμεράτα υπό τη νέα διεθνή επωνυμία Armonia Atenea συνεχίζει τη δισκογραφική της διαδρομή παγκοσμίως, με το πρώτο της  cd με την Decca, που κυκλοφορεί σε λίγους μήνες

«Ξαναβρίσκουμε στο σπάνιο έργο του Γκλουκ, την ελληνική Ορχήστρα του Γιώργου Πέτρου που με την ίδια δισκογραφική εταιρεία, έχει διακριθεί σε ερμηνείες –έργων του- Χαίντελ. Μολονότι ο Πέτρου που εδώ παίζει πιάνο φόρτε, παραχώρησε την μπαγκέτα στο συνάδελφό του Σιγκισμόντι ντε Ρίζιο, τα πλεονεκτήματα του συνόλου είναι και πάλι προφανή: ευρωστία, φυσικότητα στις αναπνοές και στον ρυθμό, με ισχυρές αντιθέσεις, ελαστικότητα της μουσικής γραμμής. Άλλη μία επιτυχία που πρέπει να πιστωθεί στην Armonia Atenea»

Diapason magazine – Τεύχος Ιουνίου 2012 – Olivier Rouvière

«Η ερμηνεία του Τζουζέπε Σιγκισμόντι ντε Ρίζιο με την Armonia Atenea διακρίνεται από ακούραστο δυναμισμό, με τις τρομπέτες, τα όμποε και τα τύμπανα να εντυπωσιάζουν στην εισαγωγή και τις καταιγιστικές συμφωνίες.»

BBC MUSIC – Τεύχος Ιουνίου 2012 – Anna Picard

Σε μια από τις καλύτερες στιγμές της καλλιτεχνικής της σταδιοδρομίας βρίσκεται η Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, αφού σε λίγους μήνες κυκλοφορεί το νέο της cd, προϊόν συνεργασίας της με τον κολοσσό των δισκογραφικών εταιρειών, την DECCA, ενώ εξαιρετική υποδοχή από δύο από τα πιο έγκριτα περιοδικά του διεθνούς μουσικού χώρου είχε η πρώτη παγκόσμια ηχογράφηση του έργου Ο θρίαμβος της Κλέλιας του Κ.Β. Γκλουκ στην οποία μετέχει η Ορχήστρα με όργανα εποχής (MDG). Απέσπασε τη διάκριση Diapason 5 του έγκριτου γαλλόφωνου μουσικού περιοδικού, αλλά και την πρώτη θέση στις επιλογές του περιοδικού BBC music στις προτάσεις των cd όπερας (τεύχη Ιουνίου 2012). 

Στην ηχογράφηση που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2011 και κυκλοφορεί σε τριπλό cd από το Μάρτιο, την Ορχήστρα διευθύνει ο ιταλός μαέστρος Τζουζέπε Σιγκισμόντι ντε Ρίζιο. Τους ρόλους της όπερας ερμηνεύουν στα ιταλικά, κορυφαίοι σολίστ με ειδίκευση στη μουσική της περιόδου του μπαρόκ. Συγκεκριμένα, την Κλέλια ερμηνεύει η γαλλίδα σοπράνο Ελέν Λεκόρ (Hélène LeCorre), τον Οράτιο η μέτζο σοπράνο Μαίρη-Ελεν Νέζη, τον Ταρκίνιο η μέτζο σοπράνο Ειρήνη Καράγιαννη, την Λαρίσσα η τουρκάλα σοπράνο Μπουρτσού Ουγιάρ  (Burcu Uyar), τον Πορσίννα ο τενόρος Βασίλης Καβάγιας και τον Μάννιο ο κόντρα τενόρος Φλορίν Σεζάρ Ουάτου (Florin Cezar Ouatou).

Ο θρίαμβος της Κλέλιας είναι το δεύτερο cd της Καμεράτα που σε διάστημα μόλις ενός χρόνου, διακρίνεται με το diapason 5. Ένα χρόνο πριν, την ίδια διάκριση είχε αποσπάσει το cd με έργα Alessandro Severo του Γ.Φ. Χαίντελ και Don Crepuscolo του Νικολάου Μάντζαρου που κυκλοφόρησε σε πρώτη παγκόσμια ηχογράφηση μέσα στο 2011 από την MDG σε μουσική διεύθυνση του βραβευμένου με ECHO CLASSIK αρχιμουσικού Γιώργου Πέτρου.

Τόσο τα δύο Diapason 5, όσο και η διάκριση «δίσκος του μήνα» από το BBC music αποδεικνύουν για άλλη μία φορά την σταθερά επιτυχημένη πορεία της Oρχήστρας στον τομέα των «ιστορικά ενημερωμένων ερμηνειών», δραστηριότητα την οποία η Ορχήστρα εγκαινίασε το 2009, οπότε και ξεκίνησε η συνεργασία της με τον Γιώργο Πέτρου παίζοντας σε όργανα εποχής.

Η Καμεράτα – που τις ημέρες αυτές προετοιμάζεται για την πρεμιέρα της  οπερέτας «Ο βαφτιστικός» του Θ. Σακελλαρίδη που παρουσιάζεται στις 4 & 5 Ιουλίου σε συμπαραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών με το Μέγαρο Μουσικής – συνεχίζει τη δυναμικά ανοδική πορεία της επιβεβαιώνοντας ότι, σε πείσμα των δύσκολων καιρών που διανύουμε, αποτελεί, έναν από τους πιο προβεβλημένους διεθνώς πολιτιστικούς φορείς της χώρας μας, γεγονός που ενισχύουν και οι κριτικές που συνοδεύουν την πρόσφατη δισκογραφία της.  

«Ο Θρίαμβος της Κλέλιας» του Κ.Β. Γκλουκ

Στην Αθήνα, είχαμε την τύχη να απολαύσουμε την όπερα σε πρώτη παγκόσμια σκηνική αναβίωση τον Φεβρουάριο του 2012 (14 & 15/2) στο πλαίσιο μίας προκλητικής παράστασης του Κύκλου «Μετατροπίες» – συμπαραγωγή της «Et in Arcadia ego» και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών – που υπέγραφε ο ανατρεπτικός βρετανός σκηνοθέτης Nigel Lowery. Την υπέροχη παρτιτούρα του Γκλουκ ερμήνευσε η Καμεράτα με όργανα εποχής σε μουσική διεύθυνση Γιώργου Πέτρου.  

Την συναρπαστική τρίπρακτη όπερα ‘Ο Θρίαμβος της Κλέλιας’ συνέθεσε ο Κ.Β. Γκλουκ (1714-1787) σε λιμπρέτο Πιέτρο Μεταστάσιο για τα επίσημα εγκαίνια του Τεάτρο Κομουνάλε της Μπολόνια το 1763, η οποία εξαιτίας των ιδιαίτερων σκηνοθετικών απαιτήσεων αλλά και του υψηλού επιπέδου ερμηνευτικής δεξιότητας που απαιτούσε από τους σολίστ, καταδικάστηκε να μείνει σε αφάνεια για 250 περίπου χρόνια μετά την πρεμιέρα της.

Το έργο, ένας ύμνος στο γυναικείο ηρωισμό και στην αγάπη με φόντο την αρχαία Ρώμη την εποχή πολιορκίας της από τους ετρούσκους, ενέπνευσε τον Γκλουκ να συνθέσει μία εντυπωσιακή όσο και τολμηρή για την εποχή της μουσική που ισορροπεί μεταξύ του μπαρόκ και του νέου στυλ γκαλάντε. Αντιπροσωπευτικό δείγμα  της όπερας σέρια (opera seria) με κύριο χαρακτηριστικό τα ρετσιτατίβι και τις άριες που εναλλάσσονται καθ\’ όλη τη διάρκεια του, ο Θρίαμβος της Κλέλιας  διακρίνεται για τους διαλόγους, τη σκηνική δράση, τα έντονα δραματουργικά στοιχεία και τις εντυπωσιακές όσο και απαιτητικές άριες που φτάνουν τους τραγουδιστές στα όρια της φωνητικής του αντοχής.

Κεντρικός χαρακτήρας του έργου, η ευγενικής καταγωγής Κλέλια κρατείται όμηρος του ετρούσκου βασιλιά Πορσίννα που πολιορκεί τη Ρώμη. Ο ρωμαίος αξιωματικός Ταρκίνιος, στην προσπάθειά του να ανέβει στο θρόνο και να κερδίσει την αγάπη την Κλέλιας, συμμαχεί με τους ετρούσκους και εξαπατά τον στρατιωτικό Οράτιο, αγαπημένο της Κλέλιας, προκαλώντας πολεμική σύγκρουση μεταξύ ρωμαίων και ετρούσκων στη γέφυρα του Τίβερη. Στο τέλος όμως, το υψηλό αίσθημα ευθύνης της ηρωίδας και η πίστη στον αγαπημένο της Οράτιο θριαμβεύουν και η Ρώμη σώζεται.

Μέγας χορηγός της Καμεράτα, Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής για την περίοδο 2011-2013 είναι το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης.