Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Έλλη Παπακωνσταντίνου - Κουαρτέτο Βόυτσεκ στο Φεστιβάλ Αθηνών

Έλλη Παπακωνσταντίνου - Κουαρτέτο Βόυτσεκ στο Φεστιβάλ Αθηνών

Το Φεστιβάλ Αθηνών παρουσιάζει την Έλλη Παπακωνσταντίνου και το « Κουαρτέτο Βόυτσεκ» στις

 


12, 13 και 14 Ιουλίου στην Πειραιώς 260.


Σκηνοθεσία
Έλλη Παπακωνσταντίνου

Μετάφραση (λιμπρέτου και θεατρικού έργου)
Κοραλία Σωτηριάδου

Δραματουργική συνεργασία
Έλενα Καρακούλη

Πρωτότυπη μουσική
Τηλέμαχος Μούσας
Χορογραφία
Pauline Huguet
Διεύθυνση παραγωγής
Έφη Ρευματά

Βοηθοί σκηνοθέτη
Έφη Ρευματά

Μελίνα Ζαχαροπούλου
Θάνος Χρόνης

Σκηνικά
Τέλης Καρανάνος, Αλεξάνδρα Σιάφκου

Φωτισμοί
Αλέκος Αναστασίου

 
Ηθοποιοί
Αργύρης Ξάφης
Hendrik Arnst
Φένια Παπαδόδημα
Τηλέμαχος Μούσας
Adrian Frieling

 

 

Ο Βόυτσεκ του Γκέοργκ Μπύχνερ συναντά τον Βόυτσεκ του Άλμπαν Μπεργκ σε μια ευρηματική ελληνογερμανική παράσταση-κατασκευή. Πρόκειται για ένα πείραμα in vitro, όπου η κριτική για την ευρωπαϊκή πραγματικότητα συμπλέκεται με τη μεταμοντέρνα ειρωνεία και τον δημιουργικό σαρκασμό.  


 
 

Το Κουαρτέτο Βόυτσεκ, εκτελεσμένο από το «Σύγχρονο Κουαρτέτο Ενωμένης Ευρώπης», σε σκηνοθεσία Έλλης Παπακωνσταντίνου, παίζει με την αποσπασματική εικόνα του άτολμου επαναστάτη, του σύγχρονου εργάτη, του Ευρωπαίου «νέου» πολίτη και προκαλεί την ανατροπή.

 


"Το Κουαρτέτο Βόυτσεκ παρουσιάζει μια πολιτική περφόρμανς - συναυλία   που αντλεί το υλικό της από τον «Βόυτσεκ» του Μπύχνερ (1836) και την ομώνυμη όπερα του Άλμπαν Μπεργκ. 176 χρόνια μετά.

 


Τι συνδέει το έτος 1836 με το 2012; Το τέλμα ενός πολιτικού συστήματος που έφτασε στα όριά του, συνοδεία δυσβάσταχτης φορολόγησης των πολιτών και κρατικής καταστολής; Η απουσία ενός νέου παγκόσμιου κινήματος ικανού να δώσει ελπίδα στον καταπιεσμένο λαό; «Κυρίες και Κύριοι. Δείτε την πρόοδο του ανθρώπινου πολιτισμού! Τα πάντα προοδεύουν!" σαρκάζει ο Μπύχνερ που ενώ στην ζωή του γράφει επαναστατικά μανιφέστα, όπως τον «Ταχυδρόμο της Έσσης»,  στο θέατρο πλάθει αντιήρωες και μεγάλους χαμένους. «Τίποτα δεν διαρκεί στον κόσμο αυτό / Και θα πεθάνουμε κι εμείς μια μέρα. / Ε, τι να γίνει; Έτσι είναι το σωστό» λέει ο Γέρος στον Βόυτσεκ. Ποιο είναι το σωστό; Να αγωνίζεσαι για να γυρίσει ο τροχός της Ιστορίας, ακόμα κι αν δεν προλάβεις να δεις μια καλύτερη μέρα; Η παράσταση είναι μια ζωντανή συναυλία, ένας Ύμνος της Κατάρρευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το «Κουαρτέτο Βόυτσεκ» απαρτίζεται από τρεις Έλληνες και ένα Γερμανό... μετανάστη. Διευθύνει ο εκκεντρικός ηθοποιός της "Volksbuhne" Henrik Arnst."

 

Έλλη Παπακωνσταντίνου - σκηνοθέτις
 

 

 

Σχετικές ειδήσεις
Η
16.01.2017 16:10
H ΚΡΑΥΓΗ του Τένεσι Ουίλλιαμς, σε σκηνοθεσία Έλλης Παπακωνσταντίνου με τον Αλέκο Συσσοβίτη και τη Μάνια Παπαδημητρίου, μετά από δύο επιτυχημένες σεζόν στο Faust παρουσιάζεται στο θέατρο BlackBox για δεύτερη φορά στις 23 και 24 Ιανουαρίου.
Η Κραυγή του Τένεσι Ουίλλιαμς για τρεις παραστάσεις στην Θεσσαλονίκη
17.11.2016 13:08
H Κραυγή του Τένεσι Ουίλλιαμς, σε σκηνοθεσία Έλλης Παπακωνσταντίνου με τον Αλέκο Συσσοβίτη και τη Μάνια Παπαδημητρίου, μετά από δύο επιτυχημένες σεζόν στο Faust παρουσιάζεται στο θέατρο Black Box στις 2, 3 και 4 Δεκεμβρίου.
Η Μαζώχτρα, του Αργύρη Εφταλιώτη στο Θέατρο 104
20.09.2016 11:45
Η «Μαζώχτρα» του Αργύρη Εφταλιώτη αλλάζει θεατρική στέγη και παρουσιάζεται - σε σκηνοθεσία Κώστα Παπακωνσταντίνου- στην κεντρική σκηνή του Θεάτρου 104, από τις 15 Οκτωβρίου κάθε Σάββατο και Κυριακή, ενώ θα υπάρχει και η δυνατότητα καθημερινών πρωινών παραστάσεων-κατόπιν συνεννόησης-για Σχολεία.
ODC ΧΙ (Η σκιά του Άλλου), στο Ελαιώνας Festival 2016
23.05.2016 14:15
Το Ελαιώνας Festival 2016 φιλοξενεί το έργο της Έλλης Παπακωνσταντίνου και του Παναγιώτη Βελιανίτη, ODC ΧΙ (Η σκιά του Άλλου).
RΕVOLT ATHENΣ, της Έλλης Παπακωνσταντίνου στην Πειραιώς 260
18.05.2016 10:57
Η Έλλη Παπακωνσταντίνου ανοίγει το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2016 με την παράσταση RΕVOLT ATHENΣ, στις 15 και 16 Ιουνίου 2016, στην Πειραιώς 260.